Bezinnen in Zuid-Limburg: ervaar een digital-detox

7 oktober 2020
408

Even helemaal niets, door te bezinnen met een digital-detox? Ervaar de ontspanning en rust in Zuid-Limburg. Om op te laden en je te laten verleiden door het religieuze verleden. Met aandacht voor het individu en om stapsgewijs terug te schakelen. Met de wonderen van de regio, door te pelgrimeren, de kerken, kloosters en kapellen te bezoeken of je te laten inspireren door de kenmerkende cultuur.

 

Ontsnappen en opladen

Even ontsnappen en opladen om je te bezinnen in Zuid-Limburg? Begin je digital-detox in bijvoorbeeld de kerken, kloosters en kapellen die het gebied rijk is:

 • Kerken
  Bezoek er bijvoorbeeld de Sint-Amelbergabasiliek en het Gruizenkerkje, net als de Dom van Aken. Stuk voor stuk beroemde bezienswaardigheden. Waar niet minder dan 30 Duitse koningen werden gekroond en bijvoorbeeld met een schatkamer die het roemrijke verleden van de kerk onthult.
 • Kloosters
  Vind de rust in de bijzondere abdijen die regio rijk is. Denk aan Abdij Rolduc, deze ruim 900 jaar oude abdijcomplex behoort tot de belangrijkste religieuze monumenten van ons land. Of de Abdij Sint-Benedictusberg met een prachtig uitzicht over het Selzerbeekdal. Een buitengewone abdij met een verrassende geschiedenis is de Cisterciënzer-abdij Lilbosch. Hier scharrelen de de Livar-varkens vrolijk rond en worden ze met veel liefde verzorgd door de monniken.
 • Kapellen
  Bijzonder zijn de Gemmakapel, gewijd aan de Heilige Gemma Galgani (Sittard) en Sint-Rosakapel bovenop de Kollenberg in Sittard. Ook de de Catharinakapel is zeker de moeite waard. Dit is het oudste zaalkerkje van Nederland met expressionistische schilderijen van Haas Truijen. Stuk voor stuk bijzondere plaatsen in Zuid-Limburg, om even te ontsnappen en op te laden.

Lees ook:  Alles wat je moet weten over pyriet

En zoek je specifiek een activiteit voor een digital-detox in Zuid-Limburg? Met een reis langs het Jacobspad verschaf je jezelf alle tijd om tot rust te komen en eens goed na te denken over wat er belangrijk voor jeis.

Net als de duizenden andere startplekken eindigt de route in Santiago de Compostela in Spanje, al hoef je Nederland niet uit voor zo’n wandeltocht. Omdat je het Jacobspad gewoon loopt in Zuid-Limburg, terwijl je de unieke cultuur en de prachtige omgeving verkent.

 

Ontdek de Camini’s

Bij het bezinnen in Zuid-Limburg mag aandacht voor de Caminis natuurlijk niet ontbreken. Het is eigenlijk een mini-camino, dus een korte pelgrimservaring. Afgeleid van de Camino de Santiago, als bekende pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje.

Je hebt in Zuid-Limburg in totaal de keuze uit 11 verschillende Camini’s. Ze liggen allemaal langs de originele Jacobsroute en zijn er helemaal op ingericht om volledig tot rust te komen en je te bezinnen. Zoals wanneer je naar Santiago zou lopen, zonder dat je daar de maanden vrij voor hoeft te nemen en de enorme afstanden moet afleggen.

Laat je verrassen en stel je open voor de verbondenheid met religie en spiritualiteit, die je ervaart als je een of alle Camini’s loopt. Het zijn niet voor niets 11 routes. Dit is het zogenaamde Meestergetal, waarvan wordt gezegd dat die jouw levenspad kunnen beïnvloeden.

Het getal 11 staat volgens de oude Egyptenaren voor dichtbij jezelf blijven en het volgen van je intuïtie. Helemaal in lijn met het belangrijke doel van de Zuid-Limburgse Camini’s. Waar je de inspiratie ervaart om uit te vinden wat voor jou belangrijk is.

Lees ook:  De spirituele betekenis van getallen

 

Grotten in Zuid-Limburg

En houd je van wandelen en bezinnen, maar het liefst op een unieke locatie die je elders in Nederland niet zomaar tegenkomt? Ontdek dan de mergelgrotten of onderneem er zelfs een aantal stoere activiteiten. Standaard zonder één streepje ontvangst, dus helemaal digital-detox en afgesloten van de drukte die we iedere dag ervaren.

 

Weldadige wellness en kuren in Zuid-Limburg

Helemaal tot rust kom je ten slotte natuurlijk in de weldadige wellness en de luxe kuren die Zuid-Limburg rijk is. Ideaal om te bezinnen, bijvoorbeeld in de sauna’s en de verschillende wellnesshotels die er beschikbaar zijn. Net als in de wellness vakantiehuizen.

En de dag afsluiten met een weldadig goede maaltijd? Vind de bezinning en ultieme ontspanning tijdens een culinaire avond uit bij bijvoorbeeld:

 • Restaurant Pure
  Ervaar er letterlijk de haute-cuisine zoals die bedoeld is. Met uitzicht over de Limburgse heuvels en met eten dat minstens van datzelfde hoge niveau is. Onze tip, probeer een van de verse streekgerechten en proef de bezinning en pure ontspanning die je alleen hier kunt ervaren.
 • Perron 21 in Hotel Timmers
  Een unieke locatie dichtbij het historische station van Valkenburg aan de Geul. Ideaal voor een onbezorgde avond of een gezellige ontmoeting met vrienden. En vooral even ontspannen na een indrukwekkende dag? Kies dan de lounge met een brede selectie bijzonder geschikte dranken.
 • Kasteel Vaalsbroek
  Proef Zuoid-Limburg ‘In de Oude Watermolen’, als unieke locatie om je culinair te laten verwennen. Met biologische en lokale producten, zoals de Limburgse krottenkaas en bijvoorbeeld het vlees van het Mergellandschaap. Laat je er bovendien uitstekend adviseren over de Limburgse wijnen.

Lees ook:  De oorsprong van Pegasus: Mythologie der inspiratie

Kasteel Vaalsbroek

Burgemeester Quicx in Chateau St. Gerlach
Bezoek de gezelligste huiskamer van Zuid-Limburg, met houten spanten en eeuwenoude mergelmuren. Die je terugbrengen in de tijd, in een omgeving waar authentieke barista’s zorgen voor koffie zoals je die haast nergens drinkt. Of kies voor de huisgemaakte soep, net als het ambachtelijk brood en natuurlijk de Limburgse vlaai.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down