Top 10 bezienswaardigheden in Varanasi, India

20 juli 2020
412
Varanasi

Varanasi is de stad waar veel mensen komen om God te vinden, spiritualiteit te ontdekken of gewoon zichzelf te vermaken. Varanasi ligt in Uttar Pradesh en is een van de oudste permanent bewoonde steden ter wereld. Koningen en geleerden leven hier al sinds 1800 voor Christus in de stad. Tegenwoordig zijn de oude steegjes en de multiculturele ethiek een kleurrijke, chaotische en interessante plek om te bezoeken.

Activiteiten in Varanasi zijn niet zo talrijk als in andere steden, maar toch worden sommige over het hoofd gezien door degenen die een reis naar deze stad plannen. De activiteiten waar je hier wel aan kunt deelnemen zijn bovendien de moeite meer dan waard.

Varanasi brengt twee werelden bij elkaar, elk spectaculair op zijn eigen manier. Pelgrims, het kloppende hart van de hindoe-cultuur geloven dat de stad Moksha biedt. En dan zijn er nog de openingen van moderniteit in activiteiten zoals avondkunst en grootschalige shows.

Kortom, ben jij geïnteresseerd in een spirituele en bovenal bijzondere stad? Dan hebben wij de leukste activiteiten hier voor je op een rij gezet!

 

Verken de tempel van Varanasi

VaranasiVooral bekend om zijn ghats en tempels, zou een bezoek aan Varanasi niet compleet zijn zonder de beste tempels in de stad. Er is er een op bijna elke straat en kruising in Varanasi.

Terwijl de kleine tempels worden gebruikt voor dagelijkse lokale gebeden en rituelen, zijn de grotere verbonden met de hindoeïstische geschiedenis en mythologie. Deze gebedshuizen worden regelmatig bezocht door reizigers. Ze weerspiegelen ook architectuur in India.

De Durga-tempel, gebouwd in de 18e eeuw, is populair in de stad. Volgens de legende is het beeld van de godin Durga hier door de godin zelf gemaakt. Elk jaar bezoeken volgelingen deze vereerde plek voor veelbelovende gelegenheden.

De tempel is populair bij architectuurstudenten die de architectonische stijl van Nagara willen ontdekken, waar de tempel is gelaagd in torens met meerdere verdiepingen en een rechthoekige watertank heeft. De heiligdommen, waaronder Baba Keenaram Sthal, worden regelmatig bezocht door onderzoekers, toeristen, documentairemakers en schrijvers bekeken.

De meest populaire tempel in de stad is echter de Kashi Vishwanath-tempel. Dit monument, ook wel de Gouden Tempel genoemd, werd in 1780 gebouwd. De plaats van aanbidding is ook populair omdat Sikh Maharaja Ranjit Singh grote hoeveelheden goud schonk voor de bouw. Twee tempelkoepels werden gebouwd met hetzelfde goud.

 

Ganges rivier

Varanasi GangesVaranasi staat synoniem voor de Ganges. De oude stad van wijzen, reizigers en handelaren begint en eindigt bij de heilige rivier. Vreemd is dit zeker niet, aangezien de rivier op zichzelf al prachtig is. Het is ook een aanrader om bij zonsopgang een boottocht te maken en de stad in een chaotische menigte te zien veranderen.

Hindoes komen van over de hele wereld naar Varanasi om zich te zuiveren in het heilige water van de Ganges en rituelen uit te voeren langs de tientallen ghats langs de rivier. Voor toeristen is de rivier een solide herkenningspunt door de stad en je zult ongetwijfeld veel tijd besteden aan het bezoeken en observeren van het leven rond de Ganges.

Lees ook:  Deze vrouwen duiken iedere dag naar de bodem van de zee

De Ganges, genoemd naar de hindoegodin Ganga, is daarnaast ook een van de meest gerespecteerde natuurgebieden in India. De rivier strekt zich uit ten zuidoosten van de Himalaya in het noorden tot aan de Golf van Bengalen. Dagelijks zijn tussen de 400 en 600 miljoen mensen afhankelijk van de Ganges voor baden en drinken.

In de middag of vroege avond is een van de belangrijkste dingen in Varanasi het shoppen door een klein drijvend aanbod met verse producten. De geweldige ervaring zal je dieper in contact brengen met de hindoe-cultuur en is absoluut bijzonder om mee te maken.

 

Een wandeling bij zonsondergang langs de ghats

De levendige sfeer van Dasaswamedh Ghat maakt het een van de beste plekken in Varanasi. Deze toeristische attractie is een wervelende mix van bloemenverkopers die felle bloemen aanbevelen, bootoperators die tochten maken langs de Ganges en sadhus (heilige mannen) met schmink. Overdag kun je uren naar mensen in dit gebied kijken.

De stad heeft bijna honderd ghats waarvan de trappen naar het water van de Ganges leiden. Dit zijn badmutsen, gebedsmats en crematiesites voor hindoes over de hele wereld.

De ghats langs de Ganges in Varanasi zijn het meest charmante monument van de heilige stad. Een wandeling langs de ghats bij zonsondergang is een onvergelijkbare ervaring. Het verkennen van de Ghats is een van de beste dingen om te doen in Varanasi.

Dashashwamedh Ghat, geassocieerd met twee hindoeïstische mythologieën, is een van de beste plekken om te verkennen. Enkele van de andere grote ghats zijn Assi Ghat, Mata Anandamai Ghat, Manikarnika Ghat en Raj Ghat. Op een aantal hiervan komen we later binnen dit artikel nog terug.

 

Shri Durga-tempel

Spirituele activiteiten rond Varanasi zijn niet beperkt tot enkel de ghats. Slechts vijf minuten lopen ten westen van Assi Ghat, is de Shri Durga-tempel een populaire attractie voor hindoes die een eerbetoon willen brengen aan de godin Durga. De 300 jaar oude tempel kan overigens niet over het hoofd worden gezien - hij is van boven naar beneden felrood geschilderd.

De bijnaam van de tempel - Monkey Temple - maakt ook zeker zijn naam waar. Er slingeren namelijk honderden apen rond de tempel.

 

Proef het zogenaamde streetfood in Varanasi

Varanasi streetfoodEten in Varanasi is een gastronomische ervaring. Profiteer dan ook zeker van het grote aanbod aan heerlijke specialiteiten. De straten van Varanasi bieden je het beroemdste eten en verschillende specialiteiten die uniek zijn in deze stad. Een ander beroemd Banaras-feest is hun paan. Het is een varanasi specialiteit gemaakt van betelblad en mag zeker niet ontbreken.

Lees ook:  Ga deze zomer op ontdekkingsreis tijdens de Vredesexpositie in Münster

Varanasi maakt je een fijnproever, zelfs als je dat niet bent. Daarnaast zijn de desserts die deze stad te bieden heeft nergens anders te vinden. Enkele van de lekkerste zijn Lavang latika, Rabdi en Kesar Doodh. Maar ook de andere gerechten op de streetfood-kaarten zijn het proberen waard. Trek er dus zeker een keer een avond op uit om al dit lekkers zelf te proeven!

 

Dhamek stupa

Het hindoeïsme heeft zeker de overhand in Varanasi, maar het boeddhisme ligt op minder dan 15 kilometer afstand in het dorp Sarnath. Hier vind je de Dhamek Stupa, een enorme stenen en bakstenen constructie met een hoogte van ruim 40 meter. De stoepa werd meer dan 1500 jaar geleden gebouwd ter vervanging van een gebouw dat er inmiddels ook al enkele honderden jaren stond.

De gelovigen geloven dat de Boeddha naar Dhamek Stupa kwam om zijn eerste preek te houden, die het achtvoudige pad onthulde nadat hij de verlichting had bereikt. Bewonder de elegante sculpturen van vogels, mensen en bloemen die de muren van de stoepa bedekken terwijl je door de attractie slentert.

 

Bezoek het historische fort van Ramnagar in Varanasi

Ramnagar Fort is een enorm populair fort en bevindt zich in Varanasi. Het is een van de beste plekken om te ontdekken op een middag. Het fort op de oostelijke oever van de Ganges staat bekend om zijn crèmekleurige Chunar-zandsteen, waardoor het een sterk en verfijnd uiterlijk heeft gekregen.

Het heeft gebeeldhouwde balkons, paviljoens en open binnenplaatsen met zomerresorts, paleizen en Mughal-forten. Het fort was het huis van de Maharadja en zijn kinderen.

Hoewel het niet zo oud is als de gebruikelijke forten van het land, is het wereldwijd populair vanwege zijn sterke en weelderige uiterlijk. De fascinerende structuur is een van de beste plaatsen voor toeristen en liefhebbers van geschiedenis. Dit kasteel werd halverwege de 18e eeuw gebouwd door Raja Balwant Singh en is de beste weergave van de Mughal-bouwstijl.

De buitenkant van het fort wordt vaak gebruikt voor de productie van verschillende films en herbergt een museum met een ongebruikelijke en zeldzame verzameling oude Amerikaanse auto's, ivoorwerk, limousinestoelen, gevormde gouden en olifantenzadels gemaakt van prachtige patronen. Hij heeft ook een arsenaal aan zwaarden en geweren van over de hele wereld te bieden.

Mede door dit alles is het met recht een van de meest indrukwekkende plekken van de stad te noemen.

 

Assi Ghat

Als het gaat om beroemde plaatsen in Varanasi, staat de zuidelijkste kant van de stad regelmatig bovenaan de lijst. De belangrijkste attractie van Assi Ghat is een Shiva Lingam - fallische voorstelling van de hindoe-godheid – dat plaatsvindt onder een heilige vijgenboom. Het trekt elke dag honderden pelgrims aan die naar de Ganges komen nadat ze zich hebben gewassen om Lord Shiva te aanbidden.

Lees ook:  De mooiste meren van Italië

Loop rondom Assi Ghat bij zonsopgang wanneer je je naar beneden begeeft met tientallen anderen die elke ochtend ochtendyoga beoefenen. 'S Avonds kunnen toeristen ook een andere weergave van Ganga Aarti zien, die iets kleiner en intiemer is dan die van Dasaswamedh Ghat.

 

Winkelen op de lokale markt in Varanasi

Winkelen in Varanasi is een van de beste dingen die je kunt doen tijdens een vrije middag of avond. De stad staat bekend om zijn zijden sari en sierlijke sieraden. Bezoek de lokale markt om verschillende interessante items te kopen.

De lokale markt is gevuld met beroemde fijne zijde, en naast sari's kun je ook sjaals, tapijten, armbanden en afgoden van hindoeïstische of boeddhistische goden kopen. De belangrijkste winkelstraten in deze stad zijn Chowk, Vishwanath Lane, Thateri Bazaar en Godowilia.

 

De beroemde universiteit in Varanasi

Madan Mohan Malaviya was politicus en tweemaal president van het Indian National Congress, dat een belangrijke rol speelt in de onafhankelijkheid van India. De Hindu University of Banaras was zijn idee, waarvoor hij geld inzamelde en de eerste residentiële campus van India bouwde.

De universiteit bestaat inmiddels uit een 1.300 hectare grote campus en beschikt over een groot aantal prachtige uitgestrekte tuinen, bibliotheken en brede straten.

 

Shri Kashi Vishwanath-tempel

Pelgrims en hindoetoeristen reizen duizenden kilometers om de Shri Kashi Vishwanath-tempel te bereiken, een heilige attractie op ongeveer 6 kilometer van het treinstation Varanasi Junction in de buurt van Manikarnika Ghat.

Het indrukwekkende bouwwerk, opgedragen aan de hindoegod Shiva, wordt ook wel de Gouden Tempel genoemd vanwege de indrukwekkende toren, die bedekt is met honderden kilo’s puur goud. Het kenmerkende ontwerp van deze tempel bleef de architectuur van honderden andere tempels in heel India inspireren.

Strenge beveiligingsmaatregelen rond het complex vereisen dat toeristen hun camera's, telefoons, tassen en andere items in een nabijgelegen kluisje bewaren. Verwacht je schoenen uit te trekken en in de rij te staan ​​met honderden andere bezoekers

Desondanks is het de moeite meer dan waard en levert het gegarandeerd een bijzondere ervaring op.

 

Ervaar de Aarti-ceremonie op de avond van grootsheid

Het is absoluut een unieke ervaring om de Aarti-ceremonie 's avonds te bekijken. Het spectaculaire evenement kan het beste worden bekeken vanuit Dasawamedh Ghat, waar prachtige rituelen vlak voor je neus plaatsvinden. Tijdens dit evenement worden grote koperen lampen gebruikt, vergezeld van liederen en een menigte die wacht om te bidden.

Het is ook interessant om te zien hoe de priesters identieke dhoti's en kurta gebruiken voor gebed en de Aarti-ceremonie. Degenen die uit zijn op een prachtige foto, kunnen de ghats het beste in de avonduren bezoeken, omdat dit de mooiste plaatjes op zal leveren.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down