De 20 mooiste bezienswaardigheden in New York

3 juni 2024
18
bezienswaardigheden in New York

New York, de stad die nooit slaapt, is een smeltkroes van culturen, geschiedenis en moderne wonderen. Van iconische wolkenkrabbers tot groene parken en wereldberoemde musea, de Big Apple biedt een schat aan bezienswaardigheden. In deze blog zullen we de crème de la crème van deze bezienswaardigheden in New York behandelen. New York is een stad in de Verenigde Staten die iedereen eens gezien moet hebben op hun reis door Amerika.

Waan je Mufasa op de Koningsrots

De bekendste bezienswaardigheden in New York zijn te zien vanaf de vijf observatieplatformen die je door de stad verspreid tegenkomt. Anno 2024 zijn dit:

 • The Edge: dit is het hoogste outdoor observatiedek van het westen en bevindt zich in de wolkenkrabber op 30 Hudson Yards op een hoogte van 335 meter (100e verdieping), tegenover de High Line en de Vessel.
 • Top of the Rock: een van de oudste observatieplatforms van New York met een 360 graden view en gelegen op de zeventigste verdieping van het Rockefeller Center.
 • Empire State Building Observatory: een observatiedek op de 86e verdieping van het alom bekende Empire State Building
 • Summit One Vanderbilt: dit is het nieuwste platform van de stad op een hoogte van 305 meter in het Vanderbilt gebouw tegenover Grand Central Terminal. Summit is vooral bekend, omdat het niet alleen een observatiedek heeft, maar ook vier interactieve ervaringen, zoals de Transcendence.
 • One World Observatory: een indoor observatiepunt op de 102e verdieping van het nieuwe WTC.
observatiedekken als bezienswaardigheden in New York

Maak een wandeling over de eerste hangbrug van staaldraad

Als je het hebt over de New York bezienswaardigheden, dan is de Brooklyn Bridge waarschijnlijk een van de eerste dingen waaraan je denkt. Deze brug uit 1883 verbindt Lower Manhattan met Brooklyn. De Brookyn Bridge is de eerste hangbrug ter wereld van staaldraad, een interessante bouwgeschiedenis die je op de brug tijdens je wandeling rustig kunt bekijken op informatiebordjes. Voetgangers zijn toegestaan op de Brooklyn Bridge en moeten zich klaarmaken voor een wandeling van bijna twee kilometer lang. Het uitzicht op de Statue of Liberty en de Freedom Tower maken het toch een van de populairste bezienswaardigheden van New York.

Andere noemenswaardige bruggen

Niet alleen Londen kenmerkt zich door veel bruggen, maar ook New York kent meer bruggen dan de Brooklyn Bridge alleen. Direct naast de bekende Brooklyn Bridge ligt de Manhattan Bridge, die bekend is van het bekende uitzichtpunt op Washington Street en van meerdere films en series, zoals Fantastic Beasts and where to find them of Gossip Girl. Verder heb je de Queensboro Bridge en Williamsburg Bridge, die je over rijdt met de metro, wanneer je de Airtrain vanaf JFK neemt naar Jamaica.

Brooklyn Bridge

Ground Zero

Iedereen weet wel wat 11 september 2001 in New York gebeurde. Je hoeft het niet actief te hebben meegemaakt om te weten hoeveel mensen in het WTC het leven lieten. Na de aanslagen stortten de twee gebouwen van het WTC in. Ground Zero verwijst naar de locatie waar deze Twin Towers van het World Trade Center stonden, voordat ze werden verwoest tijdens de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Tegenwoordig staat op deze locatie het National September 11 Memorial & Museum, een eerbetoon aan de bijna 3.000 slachtoffers. Ook vind je hier het Memorial, twee enorme reflecterende monumenten, met watervallen die de voetafdrukken markeren van de verdwenen torens. Daarnaast staan er ook de One World Trade Center (ook bekend als de Freedom Tower) en andere nieuwe gebouwen die deel uitmaken van het herbouwde World Trade Center-complex.

Terug naar 9/11

Op Ground Zero bevindt zich het National September 11 Museum. Dit ondergrondse museum biedt een diepgaand inzicht in de gebeurtenissen van 11 september 2001 en de nasleep ervan. Het bevat een uitgebreide collectie artefacten, foto's, video's, persoonlijke verhalen en overblijfselen van de aanslagen. Bezoekers kunnen hier meer leren over de impact van de aanslagen op individueel, nationaal en internationaal niveau. Het Museum vertelt niet alleen het verhaal van die noodlottige dag, maar ook de verhalen van de moedige eerstehulpverleners, overlevenden en de veerkracht van de Amerikanen. Bovendien wordt er aandacht besteed aan de eerdere bomaanslag op het World Trade Center in 1993 en de bouw van de Twin Towers.

Lees ook:  Agriturismo vakanties, steeds populairder

Veelzijdig monument

De Oculus bevindt zich direct naast One WTC en Ground Zero. Het gebouw is ontworpen door een Spaanse architect, Santiago Calatrava. De Oculus heeft een aparte vorm en staat symbool voor een vogel, die opstijgt uit een kinderhand. Het is een monument voor de slachtoffers van de aanslagen op 9/11. Verder bevindt zich in het torenhoge monument de WTC Transportation Hub en een Westfield Mall.

ground zero en oculus: bezienswaardigheden in New York

Gratis bezoek aan de New York Public Library en Bryant Park

De New York Public Library is een van de grootste en meest prestigieuze openbare bibliotheken ter wereld. De hooflocatie bevindt zich in de Stephen A. Schwarzman Building, aan Fifth Avenue en 42nd Street. Dit iconische gebouw, geopend in 1911, is beroemd om zijn prachtige Beaux-Arts-architectuur en indrukwekkende leeszalen, zoals de Rose Main Reading Room. De ingang wordt bewaakt door twee marmeren leeuwen, Patience en Fortitude, die symbool staan voor de bibliotheek en haar waarden. Aan de achterkant van de NYPL ligt het Bryant Park, een groot openbaar park dat bekendstaat om de kerstmarkt die er in de wintermaanden gehouden wordt. In de zomermaanden kun je er relaxen met een picknick te midden van de hoge wolkenkrabbers, een festivalletje hier en daar en met een openlucht bioscoop.

bryant park

Kijk of Spiderman naast je slingert

De Roosevelt Island Tramway verbindt Roosevelt Island met het oosten van Manhattan… en dat door de lucht! Deze zwevende tram brengt je in vier minuten over de East River heen, waarbij je kunt genieten van een geweldig uitzicht op Manhattan en de East River. Met je onbeperkte Metro Card kun je gratis met deze unieke vervoerswijze meereizen.

Waan je een immigrant

Ellis Island is een eilandje in de haven van New York, dat dienstdeed als grenspost voor alle twaalf miljoen immigranten in de negentiende en twintigste eeuw. Je kunt hier the National Immigration Museum bezoeken en de bekende gouden deur bewonderen. Je kunt een bezoek aan Ellis Island prima combineren met een bezoekje aan een ander symbool van de American Dream: het Vrijheidsbeeld. Neem de boot vanuit Battery Park en je kunt deze bekende bezienswaardigheden van New York City in een rondvaart bewonderen.

Zwaai naar een van de bekendste bezienswaardigheden in New York

Wil je het Vrijheidsbeeld van een afstandje zien? Dan kun je ook met de Ferry naar Staten Island varen. Deze veerboot is gratis, maar stopt niet op Liberty Island. Gelukkig zijn er meer boottochten in New York. Dit is ook niet vreemd, aangezien de stad volledig omgeven is door water. Je hebt korte en lange boottochten, en boottochten overdag en met zonsondergang. Deze hebben allemaal één ding gemeen en dat is dat je altijd een blik kunt werpen op de mooie Lady Liberty.

Vrijheidsbeeld als bekendste bezienswaardigheid in New York

Yankee Stadium

Het Yankee stadion is de thuisbasis van het baseball de New York Yankees. Yankee Stadium ligt in de wijk Bronx. Je kunt hier een wedstrijd van de Yankees meepikken, maar je vindt er ook een park, tours door het stadion, concerten en het Yankees Museum. Bovendien speelt het voetbalelftal New York City FC hier.

Meer dan een treinstation

Grand Central Terminal is meer dan alleen het grootste trein- en metrostation van New York en zelfs de wereld. Er zijn verschillende winkels en horecagelegenheden in het station gevestigd en zelfs een aantal toeristische trekpleisters. De centrale hal met zijn groene plafond is wel het bekendste. Hierop worden sterrenconstellaties weergegeven, maar dan op de kop vanuit het perspectief van God. Een tweede must see is de Whispering Gallery, waar je tegen de hoek kunt praten en degene aan de tegenovergesteld hoek hoort je vlekkeloos. Een derde bezienswaardigheid in dit fenomenale station in New York is de grootste glazen Tiffany klok ter wereld.

grand central terminal

Bezienswaardigheden in New Work: winkelen op 5th Avenue

5th Avenue is de bekendste winkelstraat in New York City. De straat begint bij Washington Square Park en loopt door tot in Harlem. Op 5th Avenue bevinden zich veel luxueuze winkels, zoals Louis Vuitton en Rolex. Ook vestigingen van Adidas, H&M en UGG hebben hier filialen liggen. De bekende winkelstraat is ook een bekend decor in veel films en series, zoals Sex and the City en Breakfast at Tiffany’s.

Winkelen kan ook in bekende winkelketens

De winkels van 5th Avenue zijn misschien iets te hoog gegrepen voor je, maar winkelen kun je in New York ook prima. Bezoek bijvoorbeeld het grootste warenhuis ter wereld: Macy’s. Kijk waar Rachel Green van de televisieserie Friends gewerkt heeft, namelijk in Bloomingdale’s. Koop nieuwe sieraden bij Tiffany’s. Winkel goedkoop bij de vele Target winkels die New York heeft. Of ga alle thrift shops die NYC rijk is af.

Lees ook:  Help, mijn hond is zwanger!

Een park zo groot als Monaco

Central Park is een stadspark in Uptown Manhattan. Het park is kunstmatig ontworpen en je vindt er een heel scala aan bezienswaardigheden. Een van de bekendste dingen is de Great Lawn, waar ook festivals en concerten gegeven worden. verder heb je bezienswaardigheden als:

 • Strawberry Fields ter ere van John Lennon
 • Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir
 • Sheep Meadow
 • Turtle Pond
 • Shakespeare Garden
 • Bethesda Terrace
 • Bow Bridge
 • The Obelisk
 • Gapstow Bridge
 • Belvedere Castle
 • Central Park Zoo
central park

Een gebouw van trappen

De Vessel is een apart gebouw in Hudson Yards. Het bestaat namelijk alleen uit trappen en verbindende platforms. Je kunt gratis het gebouw in, maar alleen op de begane grond. De trappen zijn momenteel gesloten vanwege te veel zelfmoorden. Wel is de gemeente ermee bezig het gebouw veiliger te maken, waardoor de verwachting is dat het eind 2024 weer helemaal open kan.

Een park in de lucht

De High Line is een park dat is gemaakt uit een oud metrospoor, dat sloot in 1980. Je vindt de High Line op de verhoogde treinrails tussen de Meatpacking District tot Hudson Yards. Het is een leuke gratis bezienswaardigheid, waar je kunst tegenkomt en kunt genieten van een aantal bijzondere uitkijkpunten. Het park leidt je naar de Vessel en observatiedek the Edge.

high line

De Arc de Triomphe in het klein

Washington Square Park is een gezellig park, gelegen in Greenwich Village. In 1889 werd er eerst een houten triomfboog in het park geplaatst, maar in 1985 werd die vervangen door de huidige marmeren boog. De fontein direct voor de boog en de vele muzikanten bezorgen het park een relaxte sfeer, waar je even kunt bijkomen van de drukte bij andere bezienswaardigheden in New York.

Park in de Hudson

Little Island is een bijzonder park in New York. Het is namelijk gebouwd op palen in het water! Het stadspark is te vinden op Pier 55 en oogt een beetje futuristisch, maar in het park zul je zien dat je een prachtig uitzicht hebt op Downtown Manhattan en de Freedom Tower. De ontwerper van de Vessel schiep dit park ook, waarna het in 2021 pas zijn deuren officieel opende.

little island is een bijzondere bezienswaardigheid in nyc

Wandel langs de East River

Bij Dumbo moet je niet denken aan het schattige olifantje van Disney, maar Dumbo staat voor Down Under the Manhattan Bridge Overpass. Het is een gedeelte van Brooklyn dat aan de oever van de East River ligt tussen de Brooklyn Bridge en Manhattan Bridge in. Het is een hippe wijk met veel kunst, koffietentjes, rooftop terrassen en een ware food market. De bekende viewpoint op de Manhattan Bridge bevindt zich ook in Dumbo.

viewpoint in dumbo

Neem je financieel geluk mee?

Wall Street is een bekende straat in Lower Manhattan en staat wereldwijd symbool voor de financiële sector en de Amerikaanse economie. Het is de thuisbasis van de New York Stock Exchange (NYSE), de grootste effectenbeurs ter wereld en vele andere belangrijke financiële instellingen. Bezienswaardigheden op of rond Wall Street te New York zijn:

 • Federal Hall: hier werd de eerste president van de V.S. ingezworen
 • Charging Bull: de bronzen stier, van wie je de edele delen moet aanraken voor financieel geluk
 • Trinity Church: De begraafplaats nabij de kerk bevat graven van prominente historische figuren, waaronder Alexander Hamilton.
Lees ook:  Oma’s tips voor vlekken in je kleren
charging bull bekende bezienswaardigheid New York City

Het grootste museum bezoeken

Het Metropolitan Museum of Art, ook wel bekend als het Met, is een van 's werelds grootste en meest prestigieuze kunstmusea, gelegen naast Central Park. Het museum, opgericht in 1870, heeft een uitgebreide collectie die bijna 5000 jaar menselijke geschiedenis en creativiteit omvat, van de oudheid tot het heden. Onder de collecties vallen:

 • Kunst uit Oude Beschavingen: Grieks, Romeins, Egyptisch, Mesopotamisch, enz.
 • Europese Schilderkunst: werken van meesters zoals Van Gogh en Monet
 • Aziatische Kunst: Chinese, Japanse, Indiase en Zuidoost-Aziatische kunst.
 • Moderne en Hedendaagse Kunst

Andere bekende musea bezichtigen

Naast the Met vind je in New York City nog andere museum bezienswaardigheden. Je vindt er bijvoorbeeld het Guggenheim, die ook in het Spaanse Bilbao ligt. In het Guggenheim vind je moderne en hedendaagse kunst met namen, zoals Picasso en Mondriaan. Ook vind je het MOMA in New York. In het Museum of Modern Art hangen bekende werken als de Sterrennacht van Van Gogh en Campbell’s Soup Can van Andy Warhol. Wil je liever meer weten over de geschiedenis van de natuur en dierenrassen? Dan is de American Museum of Natural History iets voor jou, die zeer bekend is geworden van de film Night at the Museum met Ben Stiller.

metropolitan museum

Het drukste plein ter wereld?

Voor New Yorkers is het eerder een plek om te vermijden, dan een plek om te bezichtigen. Maar toeristen moeten toch altijd even langs Times Square lopen om het echte New York gevoel te ervaren. Met de honderden grote reclameschermen is het de best bezochte plek van Manhattan. Pas echter op voor de verklede figuren, die graag met je op de foto gaan, maar tegen betaling.

Combineer met een bezoek aan Broadway

Vanuit Times Square ben je ook zo op Broadway, bekend om de vele theaters die hier gevestigd zijn. Het lijkt op de Londense theaterwijk West End. Op Broadway vinden grote shows en musicals plaats als Lion King, Aladdin, Harry Potter and the Cursed Child en Moulin Rouge!

times quare bekendste bezienswaardigheid new york

Buitenlandse bezienswaardigheden in New York

New York is een echte wereldstad en daarom is het niet vreemd dat zich complete communities gevormd hebben in de stad. Zo is er bijvoorbeeld Chinatown, Little Italy en Korea Town. Een van de leuke aspecten is de levendige sfeer met zijn drukke straten, kleurrijke markten en geurige restaurants. Chinatown staat daarnaast bekend om zijn goedkope souvenirwinkeltjes, waar je beter voor souvenirs kunt shoppen dan op menig andere plek in Manhattan.

St. Patrick’s Cathedral

Dit is een beetje een van de ondergeschoven bezienswaardigheden in New York: St. Patrick’s Cathedral. Te midden van de hoge, moderne wolkenkrabbers staat deze kathedraal uit de negentiende eeuw verborgen. Het bijzondere aan deze religieuze plek is dat het de grootste neogotische kathedraal is van Noord-Amerika. Een tweede reden om de kathedraal te bezichtigen is de replica van Michelangelo’s bekende Pieta. Deze replica is maar liefst drie keer zo groot als de echte, maar desondanks erg indrukwekkend om te zien.

bezienswaardigheden New York City

Welke bezienswaardigheden in New York zijn er nog meer?

New York is kortom een stad als geen ander. Vanaf het moment dat je landt op een van de drie luchthavens waan jij jezelf in een andere werkelijkheid. Het is alsof je zelf deelneemt in een van de vele films die zich afspelen in the big Apple. De metro is handig om je doelgericht van A naar B te bewegen, maar wanneer je de tijd hebt, is de ouderwetse benenwagen je beste vriend. Zo zie je bijvoorbeeld onderweg de rare, smalle vorm van de Flatiron Building. Of woon een sportwedstrijd bij. Bezoek een wedstrijd van het ijshockeyteam de New York Rangers of misschien van het basketbalteam de New York Knicks. Ben je geen sportliefhebber? Dan kun je ook ervoor kiezen om een gospel show in Harlem mee te pikken of je op te geven als publiek in een talkshow zoals Jimmy Fallon. Bij mooi weer is het misschien zelfs leuk om naar Coney Island te reizen en daar te genieten van strand en het leuke outdoor amusementspark.

Over de auteur

Natasja Bartholomé
Hallo allemaal, mijn naam is Natasja Bartholomé en ik ben content marketeer bij marketingbureau Web Wings. Het is hier dat ik mijn passie voor schrijven mocht gaan inzetten voor Paradijsvogels Magazine, aangezien ik graag mijn ervaringen van mijn vakanties deel in stimulerende reisblogs. Naast schrijven en reizen, ben ik ook groot fan van dansen, boeken en films/series. Paradijsvogels biedt me de mogelijkheid creatief om te gaan met taal en me te verdiepen in deze prachtige onderwerpen en meer. En dat blijf ik heel graag doen.

Recente berichten

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

Van bureaus naar bytes: de moderne werkplek

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down