Leukste bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

30 juni 2023
674
Bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

Of je er nu fan van bent of niet, maar iedereen heeft wel eens van Harry Potter gehoord, de befaamde tovenaar uit de gelijknamige boekenreeks van J.K. Rowling. Londen is wel de stad voor de Potterheads. Niet alleen kun je een uitgebreide Warner Bros Studio tour doen, maar ook vormt de Britse hoofdstad het decor van een aantal scenes uit de films. Ben jij van plan om in Harry’s voetsporen te treden? Lees dan deze blog met de leukste bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter.

Let op een overvliegende Ford Anglia

Wanneer je toevallig met de trein naar Londen gaat, dan kom je met de Eurostar aan in St. Pancras Station. Dit is meteen je eerste Harry Potter bezienswaardigheid in Londen, want de ingang van dit prachtige station is kort te zien in Harry Potter en de Geheime Kamer (Harry Potter and the Chamber of Secrets). Harry kan samen met Ron de Zweinstein Express op perron 9¾ niet bereiken en de twee heren besluiten de vliegende Ford Anglia van Rons vader te lenen en naar Zweinstein te vliegen. Bij het opstijgen van de auto zie je kort de voorgevel van het internationale treinstation.

Bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

Perron 9¾ en de Harry Potter winkel

Naast St. Pancras Station ligt King’s Cross station. Op dit treinstation vind je de muur dat ter inspiratie heeft geleid voor de toegang tot perron 9¾. Aangezien de oorspronkelijke muur ligt op perrons 4 en 5 en het treinstation iedere dag vol is met forenzen en toeristen, is de magische muur op een rustigere plek nagebouwd (vlak voor de toiletten op de begane grond). Hier staat een bagagekarretje dat deels door de muur gereden lijkt te zijn. Hier mag je in de rij aansluiten en professioneel een foto laten schieten, die je in de winkel ernaast kan kopen. Ook mag je hier zelf een paar foto’s schieten. Je mag zelfs een sjaal bij een van de medewerkers vragen in de kleuren van jouw Zweinstein afdeling: Griffoendor, Ravenklauw, Huffelpuf of Zwadderich.

Naast de fotomuur ligt de officiële Harry Potter winkel van het station. Deze winkel is helemaal ingericht in de stijl van de toverstokkenwinkel van Ollivander op de Wegisweg (Diagon Alley). In de winkel kun je naast je foto, ook allerhande Harry Potter merchandise kopen, zoals knuffels, mokken, gewaden, boeken, gewaden, chocokikkers, Smekkies in alle smaken en toverstokken.

Bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

Leadenhall Market

Leadenhall Market is een van de onbekendere Londen bezienswaardigheden van Harry potter. Het is een overdekte Victoriaanse markt met rijkelijk versierde bogen en vrolijke kleuren. Leadenhall is een van de oudste overdekte markten van Londen. In Harry Potter en de Steen der Wijzen (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) zie je Harry en Hagrid door deze passage lopen, terwijl Harry voorleest welke benodigdheden hij nodig heeft in zijn eerste jaar in Zweinstein. Je kunt hier gratis doorheen lopen. Ben je op zoek naar nog meer gratis attracties in Londen? Lees er hier meer over.

Een drankje in de Lekke Ketel (Leaky Cauldron)

Aan Charing Cross Road zou de ingang zich bevinden van de Lekke Ketel, de pub van waaruit je de Wegisweg via de magische muur kunt betreden. De straat loopt door de wijk West End en verbindt Trafalgar Square met het gebied rond Cambridge Circus. Charing Cross Road is in het echt beroemd vanwege zijn vele antiekwinkeltjes en ouderwetse boekenwinkels.

Kijk uit voor vliegende dooddoeners

De moderne Millennium Bridge loopt over de rivier de Theems heen en verbindt als het ware St. Paul’s Cathedral met het Tate Modern. Potterheads herkennen de wandelbrug echter als de brug, die in de eerste paar minuten van de film Harry Potter en de Halfbloed Prins (Harry Potter and the Halfblood Prince) vernietigd wordt door een groep Dooddoeners, die deze bruutweg kapot maken met de Dreuzels er nog op. Dit is uiteraard een knipoog naar het feit dat de voetgangersbrug in het echt bekend staat om zijn nogal wiebelige karakter.

Lees ook:  Een boomhut van bamboe
Bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

Borough Market

Wanneer Harry de Duffelingen de rug toekeert in Harry Potter en de gevangene van Azkaban (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban), komt hij na een onstuimige rit in de Collectebus aan in de Lekke Ketel waar de minister van de Toverkunst hem al opwacht. In de pub verblijft Harry vervolgens tot zijn vertrek naar Zweinstein. De pub werd voor deze film gefilmd op 7 Stoney Street, dichtbij Borough Market.

Pas op voor de Collectebus

In de derde film van Harry Potter reist Harry met de Collectebus, de paarse bus die gestrande heksen en tovenaars naar hun plaats van bestemming vervoert. Op een brug in Londen racet de paarse dubbeldekker af op twee naderende rode dubbeldekkers. Uiteindelijk weet de Collectebus zich zo smal te maken dat hij zich door de twee bussen heen weet te persen. Deze spannende scene speelt zich af op de Lambeth bridge.

Bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

Ministry of Magic

In Harry Potter en de orde van de Feniks (Harry Potter and the Order of the Phoenix) moet Harry naar het Ministerie van Toverkunst reizen met meneer Wemel. Ze gebruiken hiervoor de bezoekersingang, die gevormd wordt door een typische, Britse rode telefooncel. Deze telefooncel bevindt zich in de film op de hoek van de Great Scotland Yard en Scotland Place. In het echt zul je hier geen telefooncel aantreffen, maar de herkenbare plek maakt het toch een locatie waar je even langs moet lopen.

London Underground

Voordat Harry in de vijfde film in het Ministerie aankomt, reist hij als een echte Dreuzel met het openbaar vervoer. Het metrostation waar hij met meneer Wemel aankomt, is Westminster Station. Dit station geeft normaal toegang tot veel van de bezienswaardigheden in Westminster, zoals de Big Ben en de London Eye. Lees in dit artikel meer over de bezienswaardigheden in Londen. Voor de opnames van deze scene werd het drukke metrostation voor een dag stil gelegd. 

Bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

Lesje waarzeggerij

Wanneer Harry naar zijn les Waarzeggerij onderweg is, zie je hem altijd een enorme geometrische trap beklimmen naar het lokaal. Deze trap kun jij ook beklimmen in de zuidtoren van St. Paul’s Cathedral. Sowieso is een bezoek aan deze prachtige kathedraal een ware aanrader. Ook wat betreft viewpoint is de kerk de moeite waard. Bekijk in dit artikel nog andere goede uitzichtpunten in Londen.

Harry’s slangenvriend

Voordat Harry ontdekt dat hij een tovenaar is, gebeuren er rare dingen in zijn leven die hij niet kan verklaren. Zo ook in het reptielenhuis van de London Zoo. Hier ontdekt Harry namelijk dat hij met slangen kan praten. Deze scene uit de eerste film wordt ook echt opgenomen in the Reptile House in de Londense dierentuin.

Vliegen kan niet maar boottocht wel

In Harry Potter en de Orde van de Feniks wordt Harry door leden van de Orde opgehaald bij zijn oom en tante. Ze vliegen per bezem naar het schuiladres op Grimboudplein 12. Gedurende de film vliegt Harry met de orde over de Thames, waarbij je enkele van de bekendste bezienswaardigheden in Londen voorbij ziet komen. De tovenaars vliegen namelijk onder de Tower Bridge door en langs de Big Ben en Palace of Westminster. Deze plekken kun je zelf makkelijk met een boottocht over de Theems doen. Het is dan niet op een bezemsteel, maar toch erg leuk om te doen.

Lees ook:  De 5 mooiste bezienswaardigheden in Hallstatt, Oostenrijk
Bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

Op de koffie bij de Order of the Phoenix

Het schuiladres van de Orde van de Feniks bevindt zich aan Grimboudplein 12. Dit huis behoorde aan de duistere tovenaarsfamilie Zwarts toe en het is hier dat Harry zijn peetoom Sirius na lange tijd weer terugziet. De filmscenes vinden plaats aan Claremont Square in de wijk Islington. In de film zijn de huizen iets aangepast, maar je zult het Grimboudplein er toch in herkennen.

Daar stierf Harry Potter bijna…

Wanneer Harry, Ron en Hermelien ternauwernood ontsnappen aan de dooddoeners in Harry Potter en de Relieken van de Dood Pt. 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows Pt. 1), komen de tovenaarsvrienden terecht op Piccadilly Circus waar ze bijna geschept worden door een dubbeldekker. Hierna vervolgen ze hun reis op Shaftesbury Avenue te midden van het uitgaanspubliek. Deze plek is immers bekend vanwege zijn theaters en uitgaansleven. Lees meer over Shaftesbury en de wijk West-End in deze blog.

Bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

House of MinaLima

The House of MinaLima is niet zozeer een filmlocatie als een tentoonstellingsruimte, waarin posters en attributen voor de Harry Potter films en de Fantastic Beasts films gemaakt zijn. De ruimte is vernoemd naar de ontwerpers Miraphora Mina en Eduardo Lima. Er staan in de tentoonstellingsruimte ook een aantal originele stukken van de set van Warner Bros uitgestald. Het huis valt ontzettend op door de felle gevel. Het huis is te bezichtigen dagelijks tussen 12-19. Het is gelegen aan de 26 Greek Street.

Inspiratie Verdonkeremaansteeg (Nocturn Alley)

Op de straten Cecil Court en Goodwin’s Court hebben geen officiële sets plaatsgevonden, maar deze twee rustige straatjes vormden wel voor J.K. Rowling de inspiratie tot de duistere winkels van de Verdonkeremaansteeg, waar Harry in zijn tweede schooljaar per ongeluk terecht komt na een miscommunicatie tijdens het reizen met brandstof.

Goudgrijp, de tovenaarsbank

In zijn eerste schooljaar leert Harry de tovenaarsbank Goudgrijp (Gringotts) kennen, die gerund wordt door de venijnige kobolden. Ofschoon het schots en scheve gebouw natuurlijk niet echt bestaat, is de tovenaarsbank grotendeels gebaseerd op het gebouw van de Bank of England. Deze vind je tussen Cornhill en King William Street.

Bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

Inspiratie Azkaban

Clink prison was ooit een echte gevangenis in Londen, maar nu is er een museum over de geschiedenis van de gevangenis in het pand gevestigd. Clink prison bestaat al meer dan 900 jaar en de filmmakers van de Harry Potter films hebben zich gebaseerd op dit pand, toen ze de tovenaarsgevangenis Azkaban ontwierpen waar Sirius Black jaren onterecht heeft vastgezeten en zijn nichtje Bellatrix Le Strange in Harry’s vijfde jaar weet te ontsnappen.

Schip van Klammfels (Durmstrang) studenten

Vlak naast Clink prison bevindt zich een replica van het schip van Francis Drake. Tijdens de reis rond de wereld veroverde de Golden Hinde verschillende Spaanse schepen en plunderde Spaanse koloniën. Het schip keerde uiteindelijk terug naar Engeland in 1580, waar het als een nationale held werd onthaald. Drake werd geridderd door koningin Elizabeth I van Engeland en het schip werd tentoongesteld als een symbool van de Engelse maritieme kracht. Deze Golden Hinde vormde de inspiratiebron voor het schip, waarin de Klammfels studenten in Harry Potter and de Vuurbeker (Harry Potter and the Goblet of Fire) aankomen in Zweinstein.

Lees ook:  Kunstenares 'repareert' scheuren in de weg met goudlijm (Kinstugi)
Bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

Andere Harry Potter bezienswaardigheden Londen

Naast filmlocaties zijn er nog meer Harry Potter gerelateerde plekken in Londen te ontdekken.

Theater

In 2016 is in Londen de theatervoorstelling Harry Potter and the Cursed Child in première gegaan. Het verhaal van de voorstelling speelt zich een aantal jaar af na Harry Potter en de Relieken van de Dood. Het verhaal draait voornamelijk om Harry’s jongste zoon, Albus Severus Potter, en zijn worstelingen met zijn beroemde achternaam en de erfenis van zijn vader. Het toneelstuk heeft veel lof ontvangen voor zijn visuele effecten en magische elementen, evenals voor de prestaties van de cast. Het werd al snel een enorm succes en won meerdere prijzen, waaronder negen Olivier Awards. De voorstelling is exclusief te zien in het Palace Theatre in Londen.

Slapen in stijl

Wanneer je jouw bezoek aan Londen in Harry Potter stijl gaat doorbrengen, dan moet je eigenlijk ook zo overnachten. Dat kan in Londen! Als fan kun je overnachten in een Tovenaarskamer in het Georgian House. Georgian House is een hotel met vier sterren, dat ingericht is geheel in de stijl van Zweinstein in de films. Je vindt er bijvoorbeeld glas-in-lood ramen en de typische inrichting van de slaapzalen in Zweinstein.

Harry potter escape room

Bij Enigma Quest in Londen kun je zelfs een Harry Potter escaperoom doen. In deze School of witchcraft and wizardry moet je met een team van minimaal 2 en maximaal 5 personen je best doen om je schoolexamens te halen. Overwin alle puzzels om de hoogste score te halen tijdens je toetsen. Je kennis op het gebied van Toverdranken, Bezweringen en Verdediging tegen de Zwarte Kunsten worden onder andere getest.

Cocktailbar The Cauldron

Bij The Cauldron kunnen bezoekers hun innerlijke tovenaar of heks naar voren brengen. Ze krijgen een magische mantel en een toverstok om hun cocktailavontuur te beginnen. In een sfeervol ingerichte omgeving kunnen gasten ingrediënten afmeten, brouwsels maken en experimenteren met verschillende smaken en texturen. "Cocktailbar The Cauldron" is een unieke en betoverende ervaring voor liefhebbers van cocktails en magie. Geïnspireerd door de wereld van tovenarij en hekserij, biedt The Cauldron een interactieve omgeving waar gasten zelf hun eigen drankjes kunnen mixen en betoverende creaties kunnen ontdekken.

Bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

Nog meer Harry Potter bezienswaardigheden Londen

Je kunt deze filmlocaties zelf op zoeken tijdens je citytrip naar Londen, maar er zijn ook georganiseerde wandeltours door de stad waar je zelfs te weten komt op welke Zweinstein afdeling je terecht komt. Bovendien is er een Harry Potter boottocht, waar je in 2.5 uur over de Thames vaart in thema stijl. Het speciale aan deze tour is dat met bepaalde apparatuur projecties van de Harry Potter films worden getoond, waardoor de filmlocaties nog meer tot leven komen.  Als laatste is er de Warner Bros studio tour. Bij deze tour word je met een bus naar de studio’s gebracht, waar de films zijn opgenomen. Hier kun je allerlei plekken, kledingstukken en filmattributen bewonderen. Lees in dit artikel meer over de Harry Potter tours in Londen.

Bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

Over de auteur

Natasja Bartholomé
Hallo allemaal, mijn naam is Natasja Bartholomé en ik ben content marketeer bij marketingbureau Web Wings. Het is hier dat ik mijn passie voor schrijven mocht gaan inzetten voor Paradijsvogels Magazine, aangezien ik graag mijn ervaringen van mijn vakanties deel in stimulerende reisblogs. Naast schrijven en reizen, ben ik ook groot fan van dansen, boeken en films/series. Paradijsvogels biedt me de mogelijkheid creatief om te gaan met taal en me te verdiepen in deze prachtige onderwerpen en meer. En dat blijf ik heel graag doen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down