Dit zijn de 6 plekken die Ierland zo mysterieus mooi maken

22 maart 2019
1355

Niet verder vertellen, maar Ierland is volgens kenners het mooiste eiland van Europa. Wie hier eenmaal geweest is, wil er absoluut weer terugkeren. Wat maakt dit land zo weergaloos fascinerend? 

Is het de mix van ongerepte natuur, mystiek, romantiek en eeuwenoude cultuur? Zijn het de legendes over koningen, geesten, heksen en godinnen, waarvan het hele eiland doortrokken is? Is het de bloeiende brem, die in het voorjaar de groene hellingen met een gele gloed overdekt? Of de wilde rode fuchsia en paarse heide, die in de zomer en het vroege najaar domineren?

Feit is dat Ierland je betovert. Reis even mee langs zes magische hoogtepunten ter inspiratie voor je volgende vakantie!

1. De grillige kust van Donegal, het best bewaarde geheim van Ierland

Ruim 2500 kilometer telt de schitterende autoroute langs de Ierse westkust, en elke meter hiervan laat je het echte Ierland ervaren. Onherbergzame streken, woeste kusten, adembenemende kliffen en rollende heuvels, omzoomd door de bekende muurtjes van opgestapelde stenen. Maar ook idyllische kustplaatsjes, eeuwenoude historie en met klimop begroeide ruïnes. En vooral: duizenden kleuren groen. En schapen natuurlijk, overal schapen. 

Wild Atlantic Way

De Wild Atlantic Way loopt van Donegal in het noorden naar Cork in het zuiden. Je kunt de hele route volgen, maar een deel ervan staat ook al borg voor onvergetelijke indrukken. Donegal bijvoorbeeld is het best bewaarde geheim van Ierland. De grillig gevormde kust van Donagal biedt je talloze privéstrandjes om te zwemmen of te wandelen. 

De hoge kliffen van Moher

Imposant zijn de kliffen van Moher, een 200 meter hoge en 8 kilometer lange muur van rotsen die loodrecht de zee induiken. Minstens zo boeiend, maar vreemd genoeg minder bezocht, zijn de Sleave League kliffen. Deze route leidt je naar deze hoogste kliffen van Europa. De Sleave League kliffe zijn zelfs drie keer hoger dan de kliffen van Moher. Is er een betere plek om over de Atlantische Oceaan uit te kijken, uit te waaien en te genieten van de overdonderende rust? 

Maar de allerhoogste plek in Donegal is Mount Errigal in het Derryveagh Gebergte - ofwel de Seven Sisters. Wacht tot de zon ondergaat, dan licht het roze kwartsiet van de berg op. 

In het noordwesten van Donegal ligt het nationaal park Glenveagh. Meer dan 16.000 hectare fantastische natuur: bergen, meren en bossen. In het park bevindt zich het kasteel van Glenveagh, met schitterende tuinen eromheen. 

Lees ook:  Dwars door natuur & cultuur: 7 bijzondere reizen in Europa

2. Beleef de mystiek van het wilde westen in Connemara

Vervolg de Wild Atlantic Way naar Clifden, het hoofdstadje van het graafschap Connemara. Een van de beste plekken voor traditionele Ierse livemuziek in een gezellige pub. De liedjes gaan over de fabels van Ierland, die al generaties lang worden doorgegeven. 

Park Connemara, met de wilde pony's

Het Nationale Park Connemara biedt een spectaculair landschap, bestaande uit twaalf kleurrijke uitgestrekte hoogveengebieden, onderbroken door twaalf bergen: de Twelve Bens. Je komt er bijna geen mens tegen en dat versterkt de mystieke indruk. Hier komt de hele Ierse mythologie tot leven. Bovendien is het een eldorado voor natuurliefhebbers. In deze romantische streek met meren, valleien en oude stenen muurtjes grazen de beroemde wilde Connemara pony’s. 

Deze route brengt je van Connemara naar Westport, waarbij je onderweg overnacht in sfeervolle B&B’s. Westport is een charmante plaats die natuurschoon combineert met 18e eeuwse architectuur.

3. Stap in de geschiedenis in schilderachtig Kilkenny

De rijke historie van Ierland is goed herkenbaar in de oostelijke provincies Meath, Kildare, Kilkenny, Waterford en Wicklow. De sporen van de Vikingen en Kelten gaan tot wel 5000 jaar terug. Zo staan er in Kilkenny, Glendalough en Ardmore merkwaardige ronde stenen torens, waarvan de toegangsdeuren zich een paar meter boven de grond bevinden. Als de rijke kloosters door Vikingen werden aangevallen vluchtten de monniken hier naartoe. Vervolgens trokken ze de ladders snel naar binnen.

Deze mooie route loopt naar Kilkenny, een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes met monumentale panden, charmante hofjes, vrolijk gekleurde deuren en fleurige bloemperken. Toch heeft dit schilderachtige plaatsje ook een minder idyllische kant: Kilkenny was een pionier op het gebied van heksenjachten.

Forten, kerken en brouwerijen

De levendige marktstad aan de oever van de rivier de Nore heeft een statig Normandisch fort. Kilkenny Castle werd gebouwd in 1195 en tot 1935 nog bewoond. Aangrenzend bevinden zich een siertuin en een enorm stadspark. Andere bezienswaardigheden zijn St. Canice Cathedral en Black Abbey, een van de oudste kerken van Ierland, en vernoemd naar de zwarte pijen van de Dominicaanse paters. 

Kilkenny is bovendien beroemd om zijn brouwerijen, zoals de St. Francis Abbey Brouwerij uit 1231. Geen beter plek dus om de pub in te duiken voor een vers getapt biertje én je onder te dompelen in de live gespeelde muziek.

Lees ook:  Deze vrouwen duiken iedere dag naar de bodem van de zee

4. Aanschouw het Noorderlicht vanaf Inishowen en Fanad

Helemaal op het puntje van het schiereiland Inishowen ligt Malin Head. Dit is de noordelijkste uithoek van Ierland en vormt het begin én eind van de Wild Atlantic Way kustroute. En wat een overrompelende start - of eindpunt! Al miljoenen jaren beuken de golven van de Atlantische Oceaan tegen de rotsen van Inishowen. Zo ontstond een woest landschap met fjorden, kliffen en diepe kloven waarin de oceaan woedend rondschuimt. Via een smal slingerweggetje bereik je een fantastisch uitkijkpunt, waar je een panoramisch uitzicht hebt op de omgeving. De ruige, ongerepte natuur doet bijna buitenaards aan.

En... het Noorderlicht!

Dit is ook dé plek om het noorderlicht te aanschouwen. Bestaat er iets spectaculairders dan de groene, roze en blauwe lichtflitsen die de heldere nachtelijke hemel doorkruisen? 

Deze rondreis brengt je vervolgens naar het romantisch Fanad Head met de iconische vuurtoren op het schiereiland Fanad. Hier vind je grillige kustlijnen met diepe inhammen en prachtige stranden. Het goudkleurige strand van Ballymastocker Bay gaat zelfs door voor een van de mooiste stranden ter wereld. Als je geluk hebt zie je walvissen en dolfijnen deinen op de machtige golven van de oceaan. 

Overnachten in stijl: Manor House Hotel

Zoveel lieflijke schoonheid vraagt om een overnachting in stijl. Op naar Enniskillen dus, gelegen op een landtong tussen de meren Lower en Upper Lough Erne. Een pontje vaart je naar Devenish Island in het Upper Lough Erne. Hier staan eeuwenoude hoogkruizen en een toren uit de Vikingtijd. In de omgeving liggen verschilllende klassieke landhuizen en schitterende tuinen.

Het Manor House Hotel is zo’n prachtig landhuis aan het Lower Lough Erne, dat een authentieke sfeer combineert met modern comfort en Ierse gastvrijheid. 

5. Op weg naar het geluk via de Causeway Coastal Route

Op de rand van een klif ligt het Dunluce Castle. Of in elk geval de resten ervan. De keuken stortte tijdens een storm in zee, maar twee torens en de ophaalbrug hielden zich staande. In de 13e eeuw was dit kasteel het hoofdkwartier van de MacDonnels van Antrim.

Giant's Causeway: orgelpijpen van basalt

Stop ook vooral even bij de Giant’s Causeway, de duizenden zeskantige basaltblokken die als orgelpijpen in zee staan. Is dit een natuurwonder of, zoals de Ieren beweren, een soort dam van de reus Finn MacCool die hierover naar zijn geliefde in Schotland wilde lopen? Overpeins het eens op je gemak, met een beetje mazzel gezeten op de Wishing Chair, een basalten stoel met uitzicht op de reuzendam. Want de bijvangst van deze zitplaats is niet mis: wie hierop plaatsneemt, zal al zijn wensen in vervulling zien gaan.

Lees ook:  Kunstenaar boetseert Chinese dorpelingen in...karton!

Poging mislukt? Beproef het geluk dan iets verderop, bijvoorbeeld in ’s werelds oudste whiskystokerij, The Old Bushmills. Hoewel ze pas in 1608 een officiële vergunning kregen, stoken ze hier al vanaf 1276 whisky. Tijdens een rondleiding leer je de fijne kneepjes van het destilleren - en natuurlijk mag het eindresultaat worden getest. 

6. Voor waterliefhebbers: de bijzondere Lakes of Fermanagh

Het graafschap Fermanagh, gelegen in het binnenland, is een walhalla voor waterliefhebbers. Er is namelijk een enorme variatie aan meren, rivieren en waterwegen. Zo is het 70 kilometer lange Lough Erne verbonden met de Shannon rivier. Samen vormen zij de langste binnenwaterweg in Europa. Maar ook natuurliefhebbers en rustzoekers komen hier volop aan hun trekken. Wandelen door de bergen, fietstochten maken, boogschieten, eilandhoppen per kano of kajak of lekker relaxen op een rondvaartboot: alles kan. 

Kleine eilandjes met historische overblijfselen uit de 12e eeuw

Lough Erne bestaat uit vele kleine eilandjes. En overal lieten de eerste bewoners - en bezoekers! - van Ierland hun sporen achter. Op White Island pronken bijvoorbeeld zes stenen beelden (ruim 2000 jaar oud) tussen de restanten van een kerk uit de 12e eeuw. En ook op de rotsen legden stammen al 5000 jaar geleden via tekeningen hun aanwezigheid vast.

Hoe mooi en wonderbaarlijk een onderaardse wereld kan zijn, zie je in Marble Arch Caves Geopark.Hier ligt een van de allermooiste grotten in Europa, met vele hoge kamers, rivieren en zelfs watervallen. Geïntrigeerd? Via deze rondreis kom je langs alle bijzondere hoogtepunten in deze omgeving. 

Zin om zelf ook op te gaan in de mystieke schoonheid van Ierland?

Buro Scanbrit organiseert al jaren rondreizen in Ierland. Reeds 16 keer werden ze uitgeroepen tot de beste reisorganisatie voor Noord-Europa. Ontdek zelf hoe de combinatie van schitterend historisch erfgoed, bruisende steden en de ongelooflijk gevarieerde Ierse natuur een prachtig avontuur oplevert. Hier vind je meer informatie over rondreizen in Ierland. 

Vraag hier de gratis brochure aan voor meer inspiratie!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down