De 5 mooiste bezienswaardigheden in Hallstatt, Oostenrijk

5 januari 2023
346
Hallstatt, Oostenrijk

Hallstatt in Oostenrijk staat bekend om zijn sprookjeasachtige landschap. Omringd door hoge bergtoppen en heldere meren, zijn ongelooflijk mooie bezienswaardigheden te vinden!
Het lijkt er alsof de tijd er heeft stil gestaan! Je voelt je direct thuis in deze prachtige stad!
Hallstatt telt slechts 800 inwoners, maar wordt door meer dan een miljoen mensen per jaar bezocht! Toerisme is erg belangrijk voor deze wonderbaarlijke plek in de bergen. Je wordt dus van harte welkom geheten!

Hallstatt huisjes tegen bergwand

Tot het jaar 1877 was Hallstatt enkel te bereiken per boot of door een nauw wandelpaadje. In 1877 werd er een treinspoor aangelegd naar Hallstatt en werd het stukken bereikbaarder. Vandaag de dag kun je ook nog steeds via dit spoor Hallstatt binnen rijden. Het is ongeveer 6 minuten lopen van het treinstation naar het centrum van de stad. Het is natuurlijk ook mogelijk om met de auto naar Oostenrijk te gaan. Alleen heb je dan een vignet nodig. Je kunt een vignet kopen dat direct geldig is! Plak het vignet in het rechter hoekje van de voorruit van je auto en je kunt met een gerust hart deze prachtige bezienswaardigheden gaan bewonderen.

Oud Hallstatt

Het oude stadje van Hallstatt kent een ongelooflijk rijke geschiedenis. Over de periode van 200 miljoen jaar heeft zich in de nabij gelegen Salzberg een natuurwonder plaatsgevonden, waardoor de berg vol zit met zout. Deze zoutmijn werd al 7000 jaar geleden ontdekt. In de middeleeuwen vestigde zich hier mensen die het zout wonnen en verhandelde. Het oude Marktplein dateert uit de 14e eeuw. Tussen de bergen om dit pleintje heen staan huizen die dateren uit de 16e eeuw!~

Lees ook:  Rhododendron - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?
Hallstatt marktplein uit 14e eeuw

Tip: Als je het stadje wil bezoeken, kom dan vroeg! Zo kun je in alle rust alle steegjes en straatjes ontdekken. De stad is echt prachtig en het is natuurlijk geweldig om er doorheen te dwalen en foto’s te maken!

Prehistorische zoutmijn in Hallstatt
Tegenwoordig is zout te krijgen voor een paar cent. Dat was niet altijd het geval. Zout was in het verleden een zeer schaars en kostbaar goed. Sommige scheepsvaarten betaalden hun bemanning zelfs uit met dit mineraal. Zout was ooit net zo waardevol als goud! Wat maakte zout zo waardevol? Het was de manier om voedsel te bewaren, een smaakmaker en werd in veel geneesmiddelen gebruikt.  Met die reden wordt het gebied rond de “salzberg” al bewoond sinds de prehistorie. Sinds 1500 v.C. was er al een georganiseerde zoutwinning in dit gebied. Dit maakt het de oudste bekende zoutmijn ter wereld!

Je kunt er komen door een kabelbaantje of een wandeling van 30-45 minuten (dit is een flinke klim). Boven aan de berg, wordt je beloond met een prachtig uitzicht over de vallei en het Hallstatt. Je kunt een geweldige excursie boeken voor slechts €24 euro!

Rudolfs toren (Rudolfsturm)

Oorspronkelijk was dit een verdedigingstoren uit het jaar 1284. Vanaf die tijd tot 1954 diende de toren als woning voor de desbetreffende mijndirecteur. In 1903 werd in de zuidwestelijke hoek van het bijgebouw een prieel aangebracht, dat echter niet bewaard is gebleven. Het ontwerp weerspiegelt de rustieke stijl van het in die periode populaire burgerlijke tijdverdrijf van zomervakanties, met gesneden planken bij de borstwering en grote glaspartijen in de structuur met lamellen. Tegenwoordig kun je op deze bijzondere plek eten in het restaurant met een adembenemend uitzicht!

Lees ook:  Wordt één met de natuur in dit schitterende glazen huis

UNESCO-werelderfgoed skywalk

Panorama uitzicht Hallstatt skywalk

Wie op zoek is naar een beetje spanning en wil genieten van het adembenemende Alpenpanorama van het UNESCO-werelderfgoedgebied Hallstatt Dachstein Salzkammergut, kan terecht op het indrukwekkende uitzichtplatform op de Salzberg. Dit platform zweeft 350 meter boven de daken van Hallstatt en bied een panoramisch adembenemend uitzicht over het Hallstattmeer en het indrukwekkende berglandschap.

Wandeling van salzberg naar Hallstatt

Hallstatt in de winter
Hallstatt winter

Als je een excursie kaartje hebt gekocht zit daar een kaartje bij voor de kabelbaan waarmee je naar boven en beneden kan. Als je echter niet vies bent van een wandelingetje, dan is het een échte aanrader om de afdaling naar Hallstatt te voet te doen. Onderweg geniet je van een prachtig uitzicht en de omliggende natuur. Als je in het stadje aankomt kun je genieten van de traditionele gemberkoekjes of een lekker warm kopje koffie bij de ingang van het stadje!

Een boot huren in Hallstatt

Als laatste gaat er natuurlijk niets boven het aanschouwen van de prachtige bezienswaardigheden van dit Oostenrijkse stadje vanaf het meer. Omringd door berglandschap, uitzicht op het stadje, de Rudolfs toren en de Salzberg. Huur een bootje bij het kleine haventje en neem lekker eten en drinken mee! Hou een picknick op het prachtige heldere meer. Zoom even uit en zoek de rust op. Bewonder alle pracht en praal van Hallstatt vanaf een afstandje!

Wil je meer lezen over reizen en bezienswaardigheden, maar zoek je liever de warmte op? Lees ook: Bezienswaardigheden in Sardinië en Gent.

Over de auteur

Stan Vreuls

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings