De mooiste bezienswaardigheden op Cyprus

10 december 2022
357
bezienswaardigheden Cyprus

Het zonnige eiland Cyprus ligt gelegen tussen Turkije en Griekenland op de Middellandse Zee. Het eiland is onder te verdelen in 2 gebieden: Noord-Cyprus, dat officieel behoord tot de Turkse Republiek, en het zuidelijke deel van het eiland. In het zuidelijke deel wonen voornamelijk Griekse Cyprioten. Het eiland is niet groot, maar heeft een rijke geschiedenis. Cyprus blijft voorlopig nog gespaard van het massatoerisme waardoor geschiedenisliefhebbers en wandelaars een rustige vakantie kunnen doorbrengen. Om die reden vliegen jaarlijks veel mensen met Sunweb naar Cyprus om te genieten van de prachtige bezienswaardigheden op het eiland. Wij laten je weten welke je absoluut niet mag missen!

Het Kykkosklooster

Wellicht het meest bekende en meest bezochte bezienswaardigheid op het eiland: het Kykkosklooster. Dit prachtige klooster ligt op een hoogte van 1318 meter, midden in het Troösdosgebergte. Het orthodoxe klooster werd bewoond door monniken, maar is tegenwoordig opengesteld voor toeristen. In het klooster is prachtige mozaïek te vinden die verschillende scenes uit de bijbel illustreren. Naast het mozaïek zijn er andere kunstwerken te vinden zoals een icoon van de heilige maagd Maria.

bezienswaardigheden Cyprus

Cape Greco National Forest Park

Dit nationale prak wordt gekenmerkt door zijn ruige kliffen, helderblauwe zee en velden gevuld met bloemen. Cape Greco National Forest Park is een plek om heerlijk te wandelen en te genieten van het mooie uitzicht. Er zijn allerlei excursies beschikbaar waarmee je kunt gaan zwemmen en snorkelen in de zee. In Cape Greco National Forest Park liggen de 2 badplaatsen: Ayia Napa en Protaras. Hier vind je verschillende restaurantjes, uitgaansgelegenheden en stranden om nog meer te genieten van de prachtige omgeving.

Lees ook:  Top 10 mooiste plekken op Sardinië
bezienswaardigheden Cyprus

Kourion

Een bezienswaardigheid die je niet links mag laten liggen als je van geschiedenis houdt, is de archeologische vindplaats Kourion. Het was een stad die van de oudheid tot de middeleeuwen heeft bestaan. Na deze tijd is de stad verwoest, maar door opgravingen zijn grote delen van de stad te bezichtigen. Zo kun je een kijkje nemen in het nymphaeum, huizen van gladiatoren en het amfitheater. In het amfitheater is het mogelijk om voorstellingen of concerten bij te wonen. Naast de rijke geschiedenis van de stad, is de omgeving prachtig. Zo kun je er genieten van het mooie uitzicht over het blauwe water en van de mooie stranden.

bezienswaardigheden Cyprus

Akamas Peninsula National Park

Akamas is een schiereiland gelegen in het noordwesten van Cyprus. Op het eiland ligt een prachtig nationaal park waar je heerlijk kunt wandelen. Akamas wordt gekenmerkt door de hoge kliffen, groene bossen en diepblauwe zee. Vanaf de kliffen heb je een prachtig uitzicht en bij de mooie stranden is het heerlijk uit te houden. In Akamas Peninsula National Park zijn ook de Baden van Aphrodite te vinden. Deze baden zijn te bereiken via een mooie wandelroute die je leidt langs de tuinen en groene bossen.

bezienswaardigheden Cyprus

Paphos

De havenstad Paphos ligt gelegen in het zuidwesten van Cyprus en is een stad met enorme archeologische waarde. Dit is ook de reden waarom het staat op de werelderfgoedlijst. Gelegen in de stad is het Kasteel van Paphos. Dit is een oud fort dat werd gebruikt door de byzantijnen om de haven te verdedigen. De stad is door de geschiedenis heen meerdere keren verwoest en weer opgebouwd. Tegenwoordig kun je in het Kasteel van Paphos veel leren over de rijke geschiedenis van de stad. Tevens ligt er Kato Paphos, een acheologische vindplaats waar overblijfselen zijn van de oude Grieken en Romeinen. Zo zijn er meerdere Romeinse villa’s te bezichtigen die mozaïekvloeren hebben die nog volledig intact zijn.

Lees ook:  Greet Moens: "Word wie je bent"

Nicosia

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus en is de enigste stad ter wereld die ligt in 2 landen. De stad is namelijk onderverdeeld tussen het Turkse en Griekse gedeelte van Cyprus. In de hoofdstad van Cyprus zijn verschillende bezienswaardigheden die je gezien moet hebben waaronder: het Hadjigeorgakis Kornesios huis en de Selimiye Moskee. Het Hadjegeorgakis Kornesios huis werd vroeger bewoond door een rijke zakenman en is goed bewaard gebleven. Hierdoor kan je precies zien hoe vroeger geleefd werd in luxe. De Selimiye Moskee was vroeger een kathedraal die na de komst van de Turken is omgebouwd tot moskee. Hierdoor is het een bijzonder bouwwerk geworden die je niet mag missen!

bezienswaardigheden Cyprus

Larnaca

De stad Larnaca ligt in het zuidoosten van Cyprus en is een van de toeristische steden van het eiland. Het is een heerlijk badplaats waar je kunt genieten van het heerlijke weer, maar er is ook veel te bezichtigen. Zo ligt er een middeleeuws kasteel met een rijke historie en prachtig uitzicht over de zee. Ook ligt her het Larnaca District Archeological Museum waar vondsten te zien zijn die terug dateren uit de prehistorie. Genieten van architectuur? Dan is de prachtige Hala Sultan Tekke-Moskee een absolute aanrader om te bezichtigen.

Salamis

Salamis was vroeger een van de belangrijkste steden van Cyprus. De stad is verwoest door aardbevingen en werd herbouwd als Constantia. Deze stad werd later verwoest door een aanval en is niet meer herbouwd. Nu is de stad een enorme archeologische site met tientallen marmeren ruïnes. Het mooiste aan deze ruïnes is dat ze dateren uit verschillende tijdperken. Ook zijn in Salamis grote hellenistische beeldhouwwerken te zien in de ruïnes van het Gymnasium. Er is een gigantisch waterreservoir aanwezig waaraan je kunt zien dat de bewoners toentertijd zeer ingenieus waren.

Lees ook:  Op rondreis door Amerika, wat moet je doen?

Cyprus is een prachtig eiland waar je niet alleen kunt genieten van een heerlijke zonvakantie, maar Cyprus heeft ook prachtige bezienswaardigheden. Als je houdt van de geschiedenis is het een plek die je absoluut moet bezoeken. Naar welk van deze bezienswaardigheden op Cyprus kijk jij het meeste naar uit?

Meer landen ontdekken met prachtige bezienswaardigheden? Lees hier onze blog over de bezienswaardigheden in Noorwegen die je niet mag missen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De tabaksplant snoeien & verzorgen

Een onvergetelijke vakantie bij Recreatiepark de Leistert in Limburg

Wat is kinetische kunst?

Zo organiseer je een Hawaii themafeest

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings