Wat is de spirituele betekenis van de kleur groen?

14 april 2023
1402

Kleuren roepen bepaalde associaties op. De kleur rood wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met gevaar omdat rood in de natuur ook wordt geassocieerd met gevaarlijke elementen zoals vuur en giftige bessen. Groen lijkt daarentegen de grote tegenhanger van rood, maar hoe komt dat en welke zaken associëren we nog meer met de kleur groen? Wij zochten de betekenis van de kleur groen voor je uit!

Spirituele betekenis van de kleur groen in verschillende culturen

De spirituele betekenis is niet eenduidig, want deze verschilt per cultuur en de context. In het oude Egypte werd groen bijvoorbeeld geassocieerd met vruchtbaarheid en wedergeboorte, vergelijkbaar met de betekenis in de Chinese cultuur. In China staat de kleur groen ook voor harmonie. Omdat de kleur dus over het algemeen in verband wordt gebracht met positieve dingen, zie je deze kleur ook veel terug in versieringen tijdens Chinese feestdagen, bijvoorbeeld Nieuwjaar.  In buurland Japan legt men de link met de natuur. Hierbij wordt benadrukt dat natuurlijke, groene elementen rust en kalmte uitstralen. Groen zie je dan ook in de beplanting van de Japanse tuinen, maar is ook een kleur die in het Japanse interieur veel terugkomt. Als je kijkt naar de betekenis van de kleur groen in westerse landen, dan speelt dit natuurlijke element eveneens een belangrijke rol.

Waar komt deze betekenis van de kleur groen vandaan?

Wellicht is het niet zo heel gek dat we groen met de natuur en met groei associëren, want het is natuurlijk de kleur van gras, planten en bomen. Omdat groen eigenlijk al sinds het bestaan van de aarde staan voor groei, bloei en nieuw leven, leggen we nog steeds deze verbinding als we de kleur zien. Een andere, maar onbekendere betekenis van de kleur groen is gezondheid en genezing. Hoe dat komt? Vroeger waren er nog geen kant-en-klare medicijnen in de vorm van tabletten en dergelijke. Destijds kon men alleen geneesmiddelen maken met dingen die men in de natuur vond.

Lees ook:  De spirituele betekenis van een vos

Ook interessant: edelstenen en de perfecte match met je sterrenbeeld.

Rituelen waarin groen de hoofdrol speelt

Heb je je wel eens afgevraagd waarom we tijdens Kerstmis de kerstboom optuigen? Geloof het of niet, maar ook heeft te maken met de betekenis van de kleur groen. Dennenbomen blijven namelijk het hele jaar groen, in tegenstelling tot andere soorten die in de winter hun bladeren verliezen. Juist deze achterliggende symboliek vond men dus passen bij het kerstfeest. De extra versieringen zoals slingers en kerstballen worden gebruikt om de vreugde extra te benadrukken. Echter is het kerstfeest niet de enige (Christelijke) traditie waarbij de kleur groen wordt gebruikt. De Romeinen gebruikten al groene versieringen om het feest van de god Saturnus te vieren, de god van de rijkdom en landbouw.

Wat kun je zelf doen met de kleur groen?

Omdat de kleur groen dus bepaalde associaties oproept, kun je daar zelf ook gebruik van maken. Misschien is het interessant om te weten welke indruk je achterlaat als je veel groene kleding in je kast hebt, zelfs als je er niet bij stilstaat.

Met de kleur groen straal je dus rust uit. Groene kleding kan goed van pas komen als je weet dat je in een stressvolle situatie terechtkomt of dat de gemoederen tijdens een meeting op kunnen lopen. Zoals we ook al benoemden, leggen we bij groen de link met groei en vernieuwing. Ga je dus beginnen aan een nieuwe uitdaging, dan laat je met groene kleding zien dat je openstaat om nieuwe dingen te leren en er klaar voor bent om te groeien in je werk. Het is ook een idee om je auto te wrappen in de kleur groen. Hiermee kun je laten zien dat je oog hebt voor het milieu en de natuur. Je hoeft echter niet groots uit te pakken met de kleur groen; een sjaal of stropdas helpt ook al!

Lees ook:  De spirituele betekenis van een duif

Naast de kleur van je kleding zijn er nog meer dingen die wat over jouw karakter kunnen vertellen. In deze blog kun je bijvoorbeeld lezen wat de kleur van je ogen verraadt over je eigenschappen en wat dan de spirituele betekenis is van de kleur groen. Ook de kleur van jouw aura heeft een betekenis en kun je veranderen. Hoe dat zit, lees je in dit artikel!

Ben je nou ook geïnteresseerd in de spirituele betekenis van een haas? Bekijk dan zeker deze blog.

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down