
Sommige mensen slapen iedere nacht prinsheerlijk, terwijl anderen moeite hebben met in slaap komen of een volle nacht slaap halen. Er is een aantal redenen waarom je slecht slaapt. Wist je bijvoorbeeld dat je slaaphouding hiermee te maken kan hebben?
Een groot deel van de mensen slaapt op de 'verkeerde' manier voor een optimale nachtrust. Om jou ook een betere nacht te bezorgen, lees je hieronder meer over de beste slaaphouding voor een goede nachtrust.
Voldoende en goed slapen heeft veel invloed op je dagelijkse leven. Zo kan te weinig slapen of slecht slapen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je overdag niet goed kunt concentreren én dat je weinig energie hebt om de dag door te komen. Ook heeft het invloed op je humeur en kun je er zelfs kilo's door aankomen. Misschien denk je in eerste instantie helemaal niet dat dit aan onvoldoende slaap ligt, maar de kans is groot dat dat wel het geval is. Daarom is het tijd om eens te kijken naar hóe je slaapt en of een verandering in slaaphouding kan helpen bij het verbeteren van je nachtrust.
Bewezen de beste slaaphouding
Door de jaren heen is er veel onderzoek gedaan naar de beste slaaphouding in combinatie met de kwaliteit van slapen. Hieruit blijkt dat een groot deel van de mensen niet slaapt volgens de houding die bewezen wel het beste is voor je lichaam en voor je mind. Volgens verschillende wetenschappers over de hele wereld is de rugligging namelijk de beste slaaphouding voor een optimale nachtrust. Dit komt omdat je lichaam in deze houding in volledige rust ligt.
Ga maar eens na: wanneer je op je rug ligt, is er geen druk op je nek, rug of hoofd te vinden. Ook je armen en benen liggen volledig vrij, zonder gewicht of druk. Wat bij deze houding mooi meegenomen is, is het feit dat je minder kreukels en rimpels ontwikkelt. Je huid wordt namelijk niet samengedrukt waarbij er normaal rimpels ontstaan. Het enige nadeel van de rugligging is dat de kans iets groter is dat je gaat snurken. Voor je eventuele bedpartner is deze beste slaaphouding dus iets minder geschikt.
Deze slaaphouding is het meest populair
Je vraagt je misschien af: als de beste slaaphouding niet de meest populaire houding is... welke is dat dan wel? De meeste mensen slapen in een foetushouding: een beetje opgekruld op hun zij. Een grappig feitje is dat het voornamelijk vrouwen zijn die in deze houding slapen. Een nadeel van de foetushouding is dat je met je volle gewicht op één arm ligt. Je arm kan gaan tintelen en voelen alsof ie in 'slaap' is. Daarnaast kun je in deze houding wakker worden met nekpijn of een verstijfde rug, wanneer je net niet goed ligt. Het kiezen van het juiste kussen en matras (voor zijslapers) is hierbij van groot belang.
Een andere zijslaaphouding die populair is, is het blok. In deze houding lig je op je zij met je armen strakker langs elkaar dan bij de foetushouding. Ook kun je nog op je zij liggen met je handen recht naar voren. Deze houding wordt 'de verlanger' genoemd, omdat je als het ware je armen uitreikt naar iets of iemand. Bij deze houdingen gelden ook de nadelen van de foetushouding. Zorg je echter het juiste kussen en een passend matras dan is de kans op klachten al kleiner.
Zo kun je beter niet slapen
Op je zij slapen wordt niet afgeraden, maar wanneer je iedere nacht slecht slaapt is het zeker het proberen waard om eens op je rug te gaan slapen. Wat je in ieder geval absoluut niet moet gaan doen, is op je buik slapen. De buikhouding is de slechtste slaaphouding van alle houdingen. Dat komt omdat er bij deze houding veel druk ligt op je nekspieren, rug en hoofd. Op je buik lig je nooit op een natuurlijke en comfortabele manier. Wil je toch absoluut op je buik in slaap vallen? Schaf dan een speciaal kussen aan voor buikslapers om de kans op klachten te verminderen. Dit soort kussens zijn redelijk plat en hebben weinig vulling, maar bieden nog wel voldoende ondersteuning voor een nacht slaap.