Dit is de beste slaaphouding voor een goede nachtrust

22 juli 2020
362
Slaaphouding nachtrust

Sommige mensen slapen iedere nacht prinsheerlijk, terwijl anderen moeite hebben met in slaap komen of een volle nacht slaap halen. Er is een aantal redenen waarom je slecht slaapt. Wist je bijvoorbeeld dat je slaaphouding hiermee te maken kan hebben?

Een groot deel van de mensen slaapt op de 'verkeerde' manier voor een optimale nachtrust. Om jou ook een betere nacht te bezorgen, lees je hieronder meer over de beste slaaphouding voor een goede nachtrust.

Voldoende en goed slapen heeft veel invloed op je dagelijkse leven. Zo kan te weinig slapen of slecht slapen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je overdag niet goed kunt concentreren én dat je weinig energie hebt om de dag door te komen. Ook heeft het invloed op je humeur en kun je er zelfs kilo's door aankomen. Misschien denk je in eerste instantie helemaal niet dat dit aan onvoldoende slaap ligt, maar de kans is groot dat dat wel het geval is. Daarom is het tijd om eens te kijken naar hóe je slaapt en of een verandering in slaaphouding kan helpen bij het verbeteren van je nachtrust.

Beste slaaphouding

Bewezen de beste slaaphouding

Door de jaren heen is er veel onderzoek gedaan naar de beste slaaphouding in combinatie met de kwaliteit van slapen. Hieruit blijkt dat een groot deel van de mensen niet slaapt volgens de houding die bewezen wel het beste is voor je lichaam en voor je mind. Volgens verschillende wetenschappers over de hele wereld is de rugligging namelijk de beste slaaphouding voor een optimale nachtrust. Dit komt omdat je lichaam in deze houding in volledige rust ligt.

Lees ook:  Leren om te gaan met je faalangst

Ga maar eens na: wanneer je op je rug ligt, is er geen druk op je nek, rug of hoofd te vinden. Ook je armen en benen liggen volledig vrij, zonder gewicht of druk. Wat bij deze houding mooi meegenomen is, is het feit dat je minder kreukels en rimpels ontwikkelt. Je huid wordt namelijk niet samengedrukt waarbij er normaal rimpels ontstaan. Het enige nadeel van de rugligging is dat de kans iets groter is dat je gaat snurken. Voor je eventuele bedpartner is deze beste slaaphouding dus iets minder geschikt.

Snurken slapen

Deze slaaphouding is het meest populair

Je vraagt je misschien af: als de beste slaaphouding niet de meest populaire houding is... welke is dat dan wel? De meeste mensen slapen in een foetushouding: een beetje opgekruld op hun zij. Een grappig feitje is dat het voornamelijk vrouwen zijn die in deze houding slapen. Een nadeel van de foetushouding is dat je met je volle gewicht op één arm ligt. Je arm kan gaan tintelen en voelen alsof ie in 'slaap' is. Daarnaast kun je in deze houding wakker worden met nekpijn of een verstijfde rug, wanneer je net niet goed ligt. Het kiezen van het juiste kussen en matras (voor zijslapers) is hierbij van groot belang.

Een andere zijslaaphouding die populair is, is het blok. In deze houding lig je op je zij met je armen strakker langs elkaar dan bij de foetushouding. Ook kun je nog op je zij liggen met je handen recht naar voren. Deze houding wordt 'de verlanger' genoemd, omdat je als het ware je armen uitreikt naar iets of iemand. Bij deze houdingen gelden ook de nadelen van de foetushouding. Zorg je echter het juiste kussen en een passend matras dan is de kans op klachten al kleiner.

Lees ook:  De gebarsten emmer | Een verhaal over verborgen kracht

Zo kun je beter niet slapen

Op je zij slapen wordt niet afgeraden, maar wanneer je iedere nacht slecht slaapt is het zeker het proberen waard om eens op je rug te gaan slapen. Wat je in ieder geval absoluut niet moet gaan doen, is op je buik slapen. De buikhouding is de slechtste slaaphouding van alle houdingen. Dat komt omdat er bij deze houding veel druk ligt op je nekspieren, rug en hoofd. Op je buik lig je nooit op een natuurlijke en comfortabele manier. Wil je toch absoluut op je buik in slaap vallen? Schaf dan een speciaal kussen aan voor buikslapers om de kans op klachten te verminderen. Dit soort kussens zijn redelijk plat en hebben weinig vulling, maar bieden nog wel voldoende ondersteuning voor een nacht slaap.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down