Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

26 mei 2023
661
musea londen: british museum

Londen, de bruisende hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, vele bezienswaardigheden en indrukwekkende kunstscène. Met meer dan 170 musea en galerieën biedt de stad een schat aan culturele schatten om te ontdekken. In deze blog nemen we je mee op reis naar de beste 25 musea in Londen. Wil je meer weten over de bezienswaardigheden in de stad en wat er te doen is, lees dan deze blog.

Madame Tussauds

Madame Tussauds is waarschijnlijk wel het bekendste museum in Londen. Het wassenbeeldenmuseum, dat je ook in Amsterdam vindt, heeft maar liefst drie verdiepingen en meer dan 150 verschillende beroemdheden in wassen uitvoering. Het museum is handig opgedeeld in verschillende zones, zoals Sport, Music, Marvel Universe en the Royals. Houd wel rekening ermee dat dankzij de populariteit van het museum grote wachtrijen niet uit te sluiten zijn.

musea londen: madame tussauds

British Museum

Het iconische British Museum, dat zijn deuren in 1759 voor het publiek opende, is toch wel een van 's werelds indrukwekkendste musea. Het herbergt een uitgebreide collectie van meer dan 8 miljoen kunstwerken en artefacten, waaronder de beroemde Egyptische mummies, de Elgin (Parthenon) Marbles en de Rosetta Stone. Verken de geschiedenis en cultuur van verschillende beschavingen in dit adembenemende museum. Een bijkomend voordeel is dat het Britse Museum behoort tot de vele gratis musea in Londen. Lees in dit artikel wat je naast gratis musea nog meer gratis in Londen kunt doen.

Victoria and Albert Museum

Het Victoria and Albert Museum, ook wel bekend als het V&A, is gewijd aan kunst en design. Het heeft een uitgebreide collectie van decoratieve kunst, mode, sieraden, meubels en nog veel meer. Van middeleeuwse relikwieën tot moderne meesterwerken, dit museum heeft het allemaal. Daarnaast is er voldoende ruimte voor educatieve en creatieve experiences.

National History Museum

Het Natural History Museum is niet alleen een prachtig gebouw van buiten, maar herbergt ook een schat aan natuurlijke geschiedenis. Verken de dinosaurusgalerij, ontdek de evolutie van het leven op aarde en bewonder de beroemde blauwe vinvis in dit fascinerende museum. Er zijn een aantal wetenschappelijke erfenissen tentoongesteld en er is een enorme collectie van flora en fauna te vinden. Bekijk je liever flora in een park? Lees dan eens deze blog over de 20 mooiste parken in Londen.

musea londen: national history

National Portrait Gallery

De National Portrait Gallery is de perfecte plek om de geschiedenis en cultuur van Groot-Brittannië te ontdekken aan de hand van portretten van beroemde personen. Van koningen en koninginnen tot kunstenaars en wetenschappers, het museum herbergt een uitgebreide collectie portretten die de Britse geschiedenis tot leven brengen.

Klik zo ook hier voor onze blog over de jurken van de Victoriaanse tijd.

Lees ook:  Deze gedichten zijn alleen te lezen als het regent

National Gallery

Als je in Londen musea wil bezoeken, dan mag je de National Gallery niet overslaan. Gelegen aan het bekende Trafalgar Square, herbergt het museum een uitgebreide collectie Europese schilderijen, variërend van de middeleeuwen tot de 19e eeuw. Bewonder hier meesterwerken van Vincent van Gogh, Rembrandt, Botticelli en andere grootheden. Ook de Nationale Galerij valt onder de gratis musea van Londen. Het museum ligt ook op loopafstand van het bekende West End, de theaterwijk in Londen. Lees hier meer over de bekendste theaters van Londen. Wil je meer weten over de theaterwijk an sich? Lees dan dit artikel eens over West End.

musea londen: national gallery

Tate Britain

Als je van oudere en hedendaagse kunst houdt, mag je de Tate Britain, geopend in 1897, niet missen. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie Britse kunstwerken, waaronder meesterwerken van kunstenaars als William Turner en William Blake. Van schilderijen en sculpturen tot fotografie en installaties, Tate Britain biedt een boeiende kijk op de Britse kunstscene en is daarom een van de populairste musea in Londen.

Tate Modern

Voor moderne kunst kun je terecht bij het Tate Modern. Het Tate Modern is een van de meest toonaangevende musea ter wereld op dit gebied. Deze voormalige elektriciteitscentrale herbergt tegenwoordig een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunstwerken. Verken werken van iconische kunstenaars zoals Picasso, Warhol, Hockney en nog veel meer. Of je nu van moderne kunst houdt of niet; toegang is gratis, dus een blik werpen op alle kunst hier kan absoluut geen kwaad.

National Maritime Museum

Ontdek de maritieme geschiedenis van Groot-Brittannië in het National Maritime Museum, dat geopend voor het publiek is sinds 1937. Gelegen in de stadswijk Greenwich, biedt dit museum fascinerende tentoonstellingen over ontdekkingsreizen, zeeslagen en de Britse zeecultuur. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Cutty Sark, een 19e-eeuws zeilschip dat vijf minuten lopen van het museum ligt.

Imperial War Museum

Het Imperial War Museum is gewijd aan de geschiedenis en impact van oorlogvoering. Ontdek indrukwekkende tentoonstellingen over conflicten van de Eerste Wereldoorlog tot conflicten van nu. Van tanks en vliegtuigen tot persoonlijke verhalen, dit museum biedt inzicht in de menselijke ervaring tijdens oorlogstijd. Leuk weetje: het imposante gebouw bood eerst huisvesting aan een psychiatrisch instituut.

musea londen: imperial war

Churchill Museum and Cabinet War Rooms

Bezoek de ondergrondse bunkers, van waaruit de Britse prime minister Winston Churchill en zijn regering en strategen de Tweede Wereldoorlog hebben geleid. Het Churchill War Rooms museum biedt een uniek perspectief op de geschiedenis en de strategische beslissingen die destijds zijn genomen. Loop door de ondergrondse gangen en bezoek belangrijke vertrekken als de Map Room, terwijl Churchills stem je door de gangen begeleid. Het Churchill museum is ongetwijfeld een van de indrukwekkendste oorlogsmusea in Londen.

Lees ook:  Slapen in een glazen iglo bij het Noorderlicht: Kakslauttanen

London Transport Museum

Voor de liefhebbers van transportgeschiedenis is het London Transport Museum een absolute must-see tijdens een musea tour door Londen. Het museum neemt je mee op een reis door de tijd en toont de evolutie van het openbaar vervoer in Londen. Van oude stoomtreinen tot iconische dubbeldekkers, het museum biedt een fascinerende blik op de transportgeschiedenis van de stad.

musea londen: transport museum

Sir John Soane's Museum

Het Sir John Soane's Museum in Londen is een eerbetoon aan de visionaire architectuur van Sir John Soane. Verken zijn voormalige huis en bewonder zijn verzameling kunstwerken, antiquiteiten en architecturale modellen. Voordat de architect overleed, gaf hij aan dat zijn huis onveranderd moest blijven en toegankelijk moest zijn voor studenten.

Science Museum

Voor de wetenschapsliefhebbers is er het Science Museum. Leer over de ontwikkeling van wetenschap en technologie door de eeuwen heen. Van stoommachines tot ruimte-exploratie, interactieve tentoonstellingen brengen wetenschap tot leven. Het museum heeft maar liefst veertig zalen, waar mensen die graag op ontdekking gaan de dag van hun leven zullen hebben.

musea londen: science museum

Courtauld Gallery

De Courtauld Gallery is een klein maar fijn museum dat een prachtige collectie kunstwerken herbergt, variërend van middeleeuwse meesterwerken tot impressionistische schilderijen. Met werken van kunstenaars als Monet en Gauguin is dit museum een paradijs voor kunstliefhebbers. Er is bovendien in het museum veel plek gemaakt voor onderwijs in kunstgeschiedenis, waardoor het wel een van de meeste educatieve musea in Londen is.

Charles Dickens Museum

Ontdek het leven en werk van de beroemde schrijver Charles Dickens in zijn voormalige huis, waar de auteur woonde met zijn vrouw gedurende de eerste jaren van hun huwelijk. Het Charles Dickens Museum toont verspreid over vier verdiepingen memorabilia, manuscripten en persoonlijke bezittingen van deze literaire grootheid, bekend van titels als Oliver Twist en A Christmas Carol.

musea londen: charles dickens

Cartoon Museum

Voor de liefhebbers van stripverhalen en cartoons is er het Cartoon Museum. Bewonder originele tekeningen, stripboeken en illustraties van bekende Britse cartoonisten. Onder de collectie vind je typische klassiekers, zoals The Plum Pudding van James Gillray.

Jewish Museum London

Het Jewish Museum London is gevestigd in een oude pianofabriek en opende zijn deuren pas in 2010. Het museum vertelt het verhaal van de joodse gemeenschap in Groot-Brittannië. Van eeuwenoude voorwerpen tot hedendaagse kunsttentoonstellingen, het museum biedt een inzichtelijke en ontroerende kijk op de joodse geschiedenis, cultuur en tradities. Er is ook een tentoonstelling gewijd aan de verschrikkingen van de Holocaust.

musea londen: jewish museum

Guildhall Art Gallery

Gelegen in het hart van de City of London, herbergt de Guildhall Art Gallery (sinds 1999 opnieuw geopend) een gevarieerde collectie kunstwerken, waaronder Victoriaanse schilderijen, prenten en beeldhouwwerken. Je vindt er ook stukken over belangrijke evenementen in Londen en in de kelder is een Romeins amfitheater tentoongesteld.

Lees ook:  10 dingen om te doen in Amersfoort tijdens een dagje weg

Museum of Childhood

Het Museum of Childhood neemt je mee op een nostalgische reis door ieders kindertijd. Met een uitgebreide collectie speelgoed, poppen, games en kostuums, biedt het museum een glimp van het leven en de cultuur van kinderen door de eeuwen heen. Sinds 1 april 2023 is het museum heropent na een lange periode van sluiting.

British Library

Voor boekenliefhebbers is er de British Library, de nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk. Het herbergt een uitgebreide collectie van historische manuscripten, zeldzame boeken en literaire schatten, waaronder de Magna Carta en originele werken van Shakespeare. Lees in dit artikel meer over de speciale atlas, die je hier kunt bezichtigen.

musea londen: biritsh library

Wallace Collection

De Wallace Collection is een verborgen parel te midden van alle musea in Londen en herbergt een prachtige verzameling kunstwerken uit de 18e en 19e eeuw. Dit in een herenhuis gevestigde museum biedt een collectie variërend van Franse schilderijen en meubels tot Aziatische kunst en wapens. Het biedt een eclectische mix van kunst en geschiedenis.

Saatchi Gallery

Voor hedendaagse kunstliefhebbers is de Saatchi Gallery een niet te missen bestemming. Het museum toont werken van opkomende en gevestigde kunstenaars uit de hele wereld en biedt een boeiend inzicht in de huidige kunsttrends en -expressies. Een klein deel van het museum is gewijd aan de kunstcollectie van oprichter Charles Saatchi.

Sherlock Holmes Museum

Duik in de wereld van 's werelds beroemdste detective tijdens een bezoek aan het Sherlock Holmes Museum. Gevestigd in het huis dat als het huis van Sherlock Holmes wordt beschouwd in de verhalen van Arthur Conan Doyle, namelijk 221B Baker Street, biedt het museum een unieke ervaring voor de fans van de fictieve speurder en zijn trouwe maat Dr. Watson. Wandel door de vertrekken en bekijk bijvoorbeeld Sherlocks kenmerkende kap en pijp. Sinds het ontstaan van de BBC-serie Sherlock is het museum weer een van de populairste musea in Londen.

musea londen: sherlock holmes

Royal Air Force Museum London

Voor liefhebbers van luchtvaartgeschiedenis is het Royal Air Force Museum London een ware attractie. Het museum herbergt een uitgebreide collectie vliegtuigen en artefacten die de geschiedenis van de Royal Air Force en de luchtvaart in het algemeen belichten. Het museum in Londen omvat vijf gebouwen en hangars. Er zijn ook andere vestigingen van het Royal Air Force Museum in Groot-Brittannië te vinden.

HMS Belfast

Beleef de maritieme geschiedenis van Groot-Brittannië aan boord van de HMS Belfast, een voormalig oorlogsschip van de Royal Navy dat nu fungeert als museum. Verken de dekken, ontdek het leven aan boord en leer over de rol van de marine tijdens belangrijke historische gebeurtenissen.

musea londen: hms belfast

Over de auteur

Natasja Bartholomé
Hallo allemaal, mijn naam is Natasja Bartholomé en ik ben content marketeer bij marketingbureau Web Wings. Het is hier dat ik mijn passie voor schrijven mocht gaan inzetten voor Paradijsvogels Magazine, aangezien ik graag mijn ervaringen van mijn vakanties deel in stimulerende reisblogs. Naast schrijven en reizen, ben ik ook groot fan van dansen, boeken en films/series. Paradijsvogels biedt me de mogelijkheid creatief om te gaan met taal en me te verdiepen in deze prachtige onderwerpen en meer. En dat blijf ik heel graag doen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down