
De beste kunstacademie Nederland bereidt je voor op jouw toekomst, op de passie die straks jouw baan zal worden. Je begint met het leggen van de basis, die heel breed is waarna je een bepaalde richting kiest. De toegangseisen zijn streng. Je dient creatief en artistiek te zijn en je moet een hoge mate van zelfstandigheid hebben.
Een onderdeel van je opleiding is het bezoeken van culturele instellingen. Je krijgt les over dansen, zingen, muziek maken, acteren, kleien, fotograferen, ontwerpen en andere creatieve vakken. Je krijgt les in techniek en vaardigheid om straks als artiest, ontwerper of professioneel kunstenaar aan het werk te gaan. Je kunt ook een lerarenopleiding voor een bepaald vak volgen, bijvoorbeeld dans en theater. Er zijn in Nederland veel kunstacademies. Het is aan te raden even de tijd te nemen je te oriënteren welke bij jouw interesses aanslaat, want ze bieden allemaal wat anders.
Welke kunstacademie is geschikt voor jou?
Ben je creatief, heb je passie voor een bepaald onderwerp en heb je een of meer talenten? Wil je daar je beroep van maken door ze verder te ontwikkelen? De kunstacademie is dan de onderwijsplek voor jou. Zoek gericht naar de meest geschikte kunstacademie voor jou. Je kunt ook rekening houden met de afstand tussen thuis en school, maar is die kunstacademie dan ook precies wat je zoekt? Oriënteer je goed, zodat er geen jaar verloren gaat, doordat jij je voor de verkeerde opleiding hebt ingeschreven. Voel je niets voor een voltijdse opleiding dan kun je vaak (maar niet altijd) kiezen voor een deeltijdopleiding op de kunstacademie. Een kunstacademie is een onderwijsinstelling, het is hoger onderwijs en duurt gemiddeld 4 jaar, daarna kun je een vervolgopleiding kiezen. Enkele kunstacademies op een rijtje, voor een totaal overzicht kijk je online:
- Vrije Academie, Den Haag
- Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Tilburg
- Kunstacademie Haarlem, Haarlem
- Design Academy Eindhoven, Eindhoven
- De Ateliers, Amsterdam
- Kunstacademie Minerva,
Kunst is niet te omschrijven en niet eenvoudig uit te leggen. Iets mag kunst heten als je het gevoel van de kunstenaar erin ervaart en als je er zelf een bepaald gevoel bij krijgt. Wat de ene persoon als kunst ziet, gooit de ander bij het grof vuil. Dat klinkt hard, maar dat is wel de realiteit. Ook op de kunstacademie zul je kritiek krijgen over hetgeen je maakt en dat zal echt niet altijd positief zijn. Het is wat een leerkracht ervan vindt, hoe hij/zij jouw werk zal beoordelen. Als jij tegen die kritiek bent opgewassen en staat voor wat je maakt, ben je geschikt voor de beste kunstacademie in Nederland. Natuurlijk moet je kritiek serieus nemen en er wat mee doen, het kan gaan over een bepaalde techniek die je nog niet voldoende beheerst bijvoorbeeld of dat een ontwerp saai is, niet fantasierijk, niet origineel.
Belangrijk voor de toekomstige kunstenaar op de kunstacademie. Overweeg de volgende vragen:
- Creëer iets waarin jouw emotie zit
- Wat zegt dit werk over jou?
- Welke emotie laat je door dit werk zien, waarom heb je dit gemaakt?
- Kun jij het thema van het kunstwerk toelichten?
Leraren van de beste kunstacademie in Nederland willen graag het verhaal achter de kunst die jij maakt van je horen en dat terugzien in je creaties. Naast het zelf maken van kunst, kun je uiteraard ook genieten van kunst gemaakt door anderen. Bezoek musea of exposities die mensen zelf houden. Ook online staat een heleboel over kunst zowel afbeeldingen als tekst, maar dat is een totaal andere ervaring dan wanneer je in een museum “oog in oog” staat voor een creatie.