Beste historische romans top 10

3 oktober 2021
2548
Beste historische romans - top 10

Hou jij wel van een beetje romantiek en duik jij graag de geschiedenis in om de verhalen van het verleden te ontdekken? Laat je dan verrassen door de beste historische romans top 10 om lekker bij weg te zwijmelen. Beleef de romantiek, de strijd en het overleven van toen. Wij hebben speciaal voor jou een top 10 van historische romans opgesteld om echt van te genieten!

1. Het meisje met de parel

Tracy Chevalier - 2015

Als 16-jarig meisje treedt Griet in dienst van de schilder Johannes Vermeer. Het protestantse meisje is beeldschoon en weet al snel een plekje te vinden in het katholieke gezin. Over de jaren heen raakt Johannes steeds meer gecharmeerd van de schoonheid van Griet. Zo gecharmeerd zelfs dat hij besluit haar te schilderen. Tot ergernissen van Catharina, de vrouw van Vermeer, groeit de intimiteit tussen Griet en Johannes. Dit veroorzaakt spanning en onrust in het anders zo geordende huishouden.

beste historische romans

2. Een zomer lang geleden

Fiona Valpy - 2020

Een zomer lang is een historische roman met een verhaal over liefde, verdriet, familie en loyaliteit. Als Ella haar einde voelt naderen blikt ze terug op een leven vol vreugde, verdriet en ingrijpende keuzes. Ze wil graag haar levensverhaal opschrijven en vraagt aan haar kleindochter Kendra om dit te doen. Het leven van de toen 16-jarige Ella veranderde in 1938 drastisch toen ze een zomer op het eiland Île de Ré verbleef. Hier ontmoette zij de creatieve en charismatische Christophe en de twee werden onafscheidelijk. De vrijheid die Ella op dat moment voelde bleek van korte duur. De Tweede Wereldoorlog stond op het punt uit te breken. Terug in Schotland meldt Ella zich aan bij het verzet. Naarmate de oorlog grimmiger wordt voelt Ella zich onherroepelijk verder verwijderd raken van de zorgeloze dagen op Île de Ré. Ze wordt gedwongen een beslissing te nemen die haar leven drastisch zal veranderen. Door de gesprekken met haar grootmoeder vindt Kendra, die in een moeilijke periode van haar leven zit, rust en inzicht. Het leven is uniek en bijzonder en het is niet erg om fouten te maken.

historische romans top 10

3. Alleen beer mocht mee

Vivian den Hollander - 2019

Alleen beer mocht mee is een prachtig waargebeurd verhaal dat zich afspeelt in Nederlands-Indië. Trudi heeft een heerlijk leven samen met haar ouders, broer en zussen. Tot op een dag de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De japanners vallen binnen en alles verandert. Aan de kust is het te gevaarlijk dus ze moeten verhuizen naar de stad. Als de vader van Trudi wordt opgepakt verandert alles in het jonge leven van het meisje. Of ze hem ooit terug zal zien blijft voor haar een raadsel…

Lees ook:  15x inspirerende quotes van Albert Einstein

historische romans

4. Dagboek van een geisha

Arthur Golden - 2002

Deze historische roman neemt je mee in een prachtig verhaal dat gebaseerd is op bekentenissen van een van Japans meest gevierde geisha’s. Het verhaal gaat over Sayuri, die aan het einde van haar leven haar levensverhaal wilt vertellen. In 1929 neemt het leven van Sayuri een dramatische wending. Haar vader is versleten en haar moeder is ziek. Door een bizar ongeluk komt Sayuri onder de aandacht van een van de rijkste mannen in het dorp, meneer Tanaka. Meneer Tanaka overtuigt de vader van Sayuri om zijn acht jaar oude dochter te verkopen aan een geishahuis in Kyoto. Hier verandert Sayuri in een echte geisha. Ze wordt met harde hand opgeleid om de kunst van het vermaken en verlokken van mannen eigen te maken. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt moeten alle geishahuizen hun deuren sluiten. Voor Sayuri betekent dit dat ze haar leven een nieuwe wending moet geven en haar vaderland moet verlaten.

top 10 beste historische romans

5. De stormroos

Corina Bomann - 2015

Dit vijfde boek in de beste historische romans top 10 gaat over Annabel en Christian. Annabel en Christian zijn beide geïnteresseerd in De Stormroos; een oude en verwaarloosde boot aan de haven van de Baltische Zee. Annabel voelt zich meteen verbonden met de boot. Ondanks dat ze in slechte staat verkeert, ziet Annabel de mogelijkheid om er een drijvend café van te maken. Dit project zou een nieuwe toekomst voor haar en haar dochtertje betekenen. Echter is er nog een andere gegadigde voor de boot, Christian. Christian is net zo verzot op de boot als Annabel. Ze zijn beide zo enthousiast dat ze besluiten samen de boot te kopen en het avontuur aan te gaan. Als ze aan het verbouwen zijn, vindt Annabel een brief. Deze brief geeft een kijkje in het bewogen verleden van de boot. De Stormroos is meer dan dertig jaar geleden door een jonge vrouw gebruikt om te ontsnappen uit Oost-Duitsland. De geschrokken Annabel en Christian proberen de geschiedenis van hun boot te ontrafelen door op zoek te gaan naar die vrouw. Een zoektocht die ze terugneemt naar Annabels eigen kindertijd…

Lees ook:  Biografie panel | Mark Rothko

top 10 romans over historie

6. De stof in haar handen

Bianca Pitzorno - 2020

Het verhaal speelt zich af in Sardinië in het begin van de twintigste eeuw. In de tijd dat alle kledingstukken nog op maat werden gemaakt, leert een meisje van haar grootmoeder alle kneepjes van het vak. Om haar eigen geld te verdienen begint ze als naaister aan huis te werken. In elk huis, tijdens het opmeten, het knippen en het naaien, luistert ze naar de verhalen van eigengereide vrouwen om haar heen. De jonge vrouw vecht, in een wereld gedomineerd door mannen, voor haar onafhankelijkheid en haar dromen.

romans over historie

7. Cilka’s keuze

Heather Morris - 2019

In 1942 wordt de pas 16 jaar oude Cilka Klein per trein naar Auschwitz gedeporteerd. Cilka valt in de smaak bij een kampcommandant die haar vervolgens dwingt zijn liefje te worden. Omdat zij als enige in het kamp haar lange haren mag houden valt ze op. Als de oorlog voorbij is, wordt zij gezien als collaborateur en naar een strafkamp in Siberië gestuurd. Dit boek vertelt het verhaal van dwang, onschuld en oordeel, overleven en de confrontatie met de dood, die altijd op de loer ligt.

beste romans

8. Plantage Wildlust

Tessa Leuwsha - 2020

Plantage Wildlust neemt je mee naar het begin van de twintigste eeuw. Oscar Brouwer wil in Suriname op Plantage Wildlust een nieuwe start maken als directeur. Dit wil hij doen ver van zijn tirannieke vader in Middelburg. Tegen die tijd is de slavernij voorbij en de koffiebessen worden geplukt door contractarbeiders. Oscar is een beschaafde, maar stijve man. Ook Oscars modieuze vrouw Janna ontsnapt via hen aan een beklemmend milieu. Janna verlangt naar een gezin en hoopt een vriendschap te sluiten met de huishoudster Alma. Wildlust is een wrede plek, Oscar kan nauwelijks op tegen de zwarte opzichter Creebsburg. Er wordt een wankel evenwicht bewaard door de vrije arbeider Rudolf. Janna wordt geconfronteerd met Creebsburg als ze een school wil gaan beginnen en Alma wendt zich van haar af. Oscar moet een keuze gaan maken. Alles verliezen wat hem lief is of zich vermannen en gaan lijken op zijn vader…

Lees ook:  Waarom we meer op een grasspriet lijken dan ons lief is

top 10 romans

9. Het meisje uit de mandemakerssteeg

Marja Visscher - 2019

Het gezegde 'wie voor een dubbeltje is geboren, die wordt toch nooit een kwartje' staat centraal in dit boek. Een jong meisje genaamd Leentje probeert het tegendeel hiervan te bewijzen. Ze is de dochter van een visvrouw en groeit op in armoede. Toch wil ze er alles aan doen om te klimmen op de maatschappelijke ladder. In haar strijd om groei komt ze recht tegenover haar moeder te staan. In dit verhaal wordt de klassenstrijd in Amsterdam van 1748 op een mooie manier weergegeven.

historische roman

10. Parijs in september

Leila Meacham - 2020

In de Tweede Wereldoorlog worden vijf jonge Amerikanen gevraagd zich in te zetten als spion voor hun land. Samuel, Bridgette en Victoria spreken vloeiend Frans; Chris en Brad hebben een Duitstalige opvoeding gehad. Zij zijn de perfecte kandidaten voor deze klus. De groep moet in Parijs een geheime missie uitvoeren, maar dit plan blijkt niet helemaal waterdicht. Niets is wat het lijkt en er volgt een kat-en-muisspel met de nazi’s en met elkaar. Kan hun vriendschap deze druk wel aan?

romans met historie

Beste historische romans samengevat

Uiteraard zijn er nog veel meer historische romans dan deze top 10, maar hopelijk hebben we je met deze lijst genoeg leesvoer en inspiratie gegeven om verder te zoeken naar de beste historische romans voor jou. Je kunt immers nooit genoeg boeken lezen. Bijna alles gebeurtenissen vallen onder historie, dus je kunt het zo gek niet bedenken of er is waarschijnlijk een boek over geschreven.

Maak je eigen historische romans top 10

Ben je toch even uitgelezen? Ga dan de historie zelf ontdekken en maak je eigen historische romans top 10 in real life. Dat kan bijvoorbeeld door een bezoekje te brengen aan de mooiste kastelen in Nederland en daar de geschiedenis te ontdekken van elk kasteel. Of bezoek eens een museum. Lees hier alles over de meest interessante musea om te bezoeken in Nederland. Veel leesplezier en let's make history!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down