Besparen op energie, om te investeren in duurzaamheid

18 januari 2021
261
muur impegneren

Energie gebruiken we allemaal. Dagelijks zetten we elektrische energie in om onze lichten te doen branden, om te koken en om onze was te doen. We kunnen ons zelfs geen leven meer voorstellen zonder energie. Eigenlijk zouden we dat allemaal eens moeten proberen. Een dag al het niet-noodzakelijke energieverbruik uit ons leven proberen bannen. We zouden onze lichten kunnen doven, we zouden kunnen koken boven een haardvuur en ook een handwas behoort tot de mogelijkheden. Het zou ons misschien dichter terug kunnen brengen tot de essentie van ons bestaan. 

Groene Vs. Zwarte energie

Zwarte energie is de vervuilende energie die we gebruiken voor ons bestaan. Tegenwoordig gebruiken we nog veel te veel energie die is opgewekt door fossiele brandstoffen. Het nadeel aan deze energievorm, is dat hij uitputtelijk is. Op een dag zijn al onze fossiele brandstoffen op en zitten we in de penarie. Op dat moment zullen we wel moeten leven zonder elektrische energie, en niet enkel zonder de niet-noodzakelijke energie.

Groene energie, is het duurzame alternatief voor zwarte energie. Vandaag de dag zetten zowel overheden als grote private bedrijven in op de transitie naar schone en duurzame energie. Deze energievorm is onuitputtelijk, er zal namelijk altijd zon en wind zijn. Het enige probleem aan deze vorm van energie, is dat we op dit moment nog niet voldoende middelen hebben om genoeg energie op te wekken op een duurzame manier. Dat is dan ook de reden waarom we vandaag de dag ook nog niet kunnen zonder onze vervuilende “zwarte” energie.

Lees ook:  5 tips om meer daglicht te creëren in huis

Vervuilende energie, toch besparen

Hoewel vervuilende energie niet goed is voor het milieu, is het toch niet nuttig om er meer voor te betalen dan nodig is. Meer zelfs, mocht de vervuilende energie die we vandaag gebruiken goedkoper zijn, dan zouden mensen meer budget hebben om te investeren in zonne-energie en in het isoleren van de woning. Uiteraard zou hier een goed wettelijk kader voor moeten worden ontworpen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit een goede oplossing is om de transitie naar groene energie zo veel mogelijk te versnellen.

Helaas is er tot op de dag van vandaag geen dergelijk systeem. Iedereen krijgt nog steeds hoge energiefacturen en kan daardoor minder geld investeren in duurzame oplossingen. Toch zijn er dingen die je zelf kan doen. Via consumentenbond energie, kan je zelf jouw energiefactuur vergelijken met die van andere mogelijke leveranciers. Op die manier kan je zelf uitrekenen hoeveel je zou kunnen besparen op jouw energiefactuur.

Zelf investeren in duurzaamheid

Eens je enkele jaren wat hebt kunnen besparen op je energiefactuur, heb je een mooi potje opgespaard om ook je huis energiezuiniger te maken. Door je woning steeds energiezuiniger te maken, zal je steeds minder nood hebben aan vervuilende energie. Hoe minder vuile energie je gebruikt, des te minder je weer zal moeten betalen. Op een langere termijn, kan je zelfs praktisch helemaal afstappen van vuile energie en kan je jezelf behelpen met alleen energie die je zelf hebt opgewekt via zonnepanelen bijvoorbeeld. Op deze manier is investeren in duurzaamheid niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee.

Lees ook:  Oude postzegels vormen de basis voor sprookjesachtige prenten

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down