Deze schilderijen zijn geschilderd op...veren !

19 februari 2018
342

Veren zijn op zichzelf staand vaak al prachtig, maar de beschilderde exemplaren van de Nederlandse Bettina Regeling zijn helemaal een lust voor het oog. Met uiterste precisie gaat haar penseel langs de afzonderlijke haartjes van de veer om zo een extreem gedetailleerd klein kunstwerk af te leveren. Op haar beschilderde veren staan voornamelijk kleurrijke vogelexemplaren afgebeeld wat zorgt voor een bijzondere multidimensionaliteit.

Beschilderde veren? Ja dat is moeilijk.

Maar ook portretten, stillevens en drieluiken van vergezichten behoren tot het repertoire van de van origine Paraguayaanse. Ruim tien jaar geleden verhuisde ze naar Nederland: 'voor de liefde' vertelt ze aan Tubantia. Via het geven van schilderlessen kwam ze in aanraking met deze bijzondere manier van schilderen en 'omdat ik altijd op zoek ben naar een nieuwe uitdaging besloot ik het zelf ook te proberen'. Maar makkelijk is het niet en instructies voor de beste techniek bestaan er al helemaal niet.

Je moet er één ding voor hebben: geduld

Artikel gaat verder onder de afbeelding
beschilderde veren

De onderlaag is heel gevoelig

Gaandeweg heef Bettina haar eigen techniek geperfectioneerd en inmiddels zijn er honderden beschilderde veren te bewonderen op haar Facebook. Maar het blijft een hele andere tak van sport dan schilderen op een conventioneel canvas: 'Met sommige veren ben je wel 24 uur bezig'. Eerst brengt Bettina een witte basislaag aan op de veertjes zodat de echte kleuren beter pakken: 'De onderlaag van een veer kan nog wel eens tegenwerken, die is heel gevoelig'. Aan materiaal komt Bettina via haar studenten, die nemen ze voor haar mee uit de natuur. Op deze manier gebruikt Bettina dus enkel veren die op natuurlijke wijze bij vogels uitgevallen zijn.

Lees ook:  Deze blinde man kan voor het eerst een portret van zichzelf ‘zien’ in een tastbaar kunstwerk van 4000 schroeven

Bettina's werk is bijzonder. Er zijn er niet veel die kiezen voor veren als canvas

beschilderde veren

beschilderde veren

beschilderde veren

beschilderde veren

beschilderde veren

beschilderde veren

beschilderde veren

Een paar van Bettina's prachtige drieluiken die samen prachtige landschappen vormen

beschilderde veren

beschilderde veren

beschilderde veren

beschilderde veren

beschilderde veren

 

Ook deze kunstenares heeft een voorliefde voor zowel vogels als schilderkunst. Zij gebruikt de brede en stevige veren van ara's en kalkoenen om portretten van verschillende dieren op af te beelden. Bijzonder hoe de structuur van de veren de vacht van haar afbeeldingen nog echter doet lijken! 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings