Je huis (voor een aantal uur of langer) veilig achterlaten is een must. Je zit immers absoluut niet te wachten op inbrekers. Inbraken komen de laatste tijd nog erg vaak voor. Het is dan ook zeer aan te raden om inbrekers zoveel mogelijk te weren. Welke vormen van inbraakpreventie zijn er en welke maatregelen kun jij allemaal in en rondom je huis treffen? Allereerst is het handig om niet overal te rondbazuinen dat je op vakantie gaat bijvoorbeeld. Daarnaast is het goed om je buren in te lichten. Zij kunnen de boel dan in de gaten houden terwijl je op vakantie bent. Ook een schakelklok die op verschillende tijden brandt in de avonduren, is erg handig. Je sleutel onder een bloempot of de deurmat verstoppen is geen goed plan. Daarentegen is een slot aanbrengen om je schuifpui extra te beveiligen wél een goede optie. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om je huis extra goed te beveiligen.
Professionele inbraakpreventie
Een van de meest effectieve inbraakmaatregelen is het inschakelen van een beveiligingsbedrijf. Zij zijn deskundig, ervaren en weten precies hoe jouw huis het beste beveiligd kan worden. Vaak bieden ze meerdere opties aan wat inbraakbeveiliging betreft. Zo kun je gaan voor een alarmsysteem. Dit zal inbrekers ongetwijfeld afschrikken. Een alarmsysteem kun je vaak op afstand bedienen. Bovendien kan een meldkamer snel eventuele hulpdiensten inschakelen. Je zou daarnaast kunnen kiezen voor camerabewaking. Dit kan zowel in je woning als daarbuiten. De beelden kun je live bekijken of eventueel terugkijken. Dit is ook zeer handig bij een poging tot inbraak. De verdachten zijn immers herkenbaar.
Er is nóg een vorm van inbraakbeveiliging, namelijk personenalarmering. Hierbij kun je om hulp vragen in een (potentieel) gevaarlijke situatie. Het beveiligingsbedrijf waarschuwt hulpdiensten of eventuele contactpersonen. Sommige mensen kiezen er overigens voor om een zogenaamd ‘Politiekeurmerk Veilig Wonen’ aan te laten brengen. Dit maakt duidelijk dat een woning extra goed beveiligd is. Je dient je dan wel te houden aan alle eisen (onder andere buitenverlichting en het gebruik van rookmelders). Bekijk en vergelijk de vormen van inbraakbeveiliging per bedrijf.
Hoe beveilig je jouw woning zo goed mogelijk?
Een beveiligingsbedrijf inhuren voor professionele inbraakbeveiliging is natuurlijk een prima optie. Toch zijn er een groot aantal tips waarmee je eventuele inbraken zoveel mogelijk kunt voorkomen. Ten eerste is het ten zeerste af te raden om je vertrek op sociale media aan te kondigen. Geef je familie of vrienden een sleutel en vertel het verder zo min mogelijk mensen. Het is altijd fijn als je plantjes water hebben gekregen en de kat zijn voeding. Laat verder absoluut geen waardevolle spullen in het zicht staan. Zorg ook dat je geen grote bedragen geld in huis hebt liggen. Inbrekers hebben vaak geen vooropgezet plan. Ze maken gebruik van spullen die ze tegenkomen. Ruim dus je tuin grondig op en haal eventuele ladders en kruiwagens weg.
De achterdeur is zeer geliefd bij inbrekers. Zorg voor goede sloten. Een goed slot is een slot met een cilinder die bestand is tegen kerntrekken. Kerntrekken houdt in dat er een schroef in de cilinder wordt geplaatst en deze in zijn geheel eruit wordt getrokken. Kerntrekken komt ontzettend vaak voor. Zorg er tevens voor dat je huis er ‘bewoond’ uitziet. Laat speelgoed van de kinderen, boeken en rommel dus vooral liggen en zorg dat het niet enorm opgeruimd is binnen.
Verlaat jouw woning met een gerust gevoel
Bovenstaande waardevolle tips kunnen het risico op eventuele inbraken aanzienlijk verkleinen. Zeker het inschakelen van een beveiligingsbedrijf is erg aan te bevelen. Zij kunnen, samen met jou, allerlei vormen van inbraakbeveiliging toepassen en met je meedenken. Ook kan een beveiligingsbedrijf je nog veel meer tips geven die van toepassing zijn op jouw situatie. Elke woning en situatie is per slot van rekening verschillend. Bovendien worden inbrekers steeds slinkser. Ze gaan vaak op zeer geraffineerde wijze te werk, dus kun je niet anders dan je woning en spullen zo goed mogelijk beschermen. Let er in ieder geval te allen tijde op dat je je deur echt op slot draait.
Ook is het goed om te weten wie er naast je woont. Probeer het contact met je buren goed te houden. Je zou ze wellicht nodig kunnen hebben. Tot slot kun je via de ‘Mijn-buurtpagina’ van de Politie checken hoeveel inbraken er bij jou in de omgeving worden gepleegd. Beveilig en bescherm je woning en inboedel dus en ga vooral met een gerust hart op vakantie!