Beroemde kunstenaars en hun muze, de kat

30 maart 2015
471

In het oude Egypte  was het van levensbelang om de grote graanschuren met opgeslagen voedsel voor de werkkrachten die de tempels en piramides bouwden, muisvrij te houden. Het viel op dat katten goede jagers waren en de Egyptenaren fokten speciaal ras met goede jachtinstincten en een sociale houding tegenover mensen.
Deze zgn. Egyptische Mau bestaat nog steeds. Rond het jaar 1000 voor Christus was de kat uitgegroeid tot een heilig dier, compleet met eigen godin: Bastet. In Egypte dacht men dat de macht en voorspoed in het land werden beschermd door de katten, daarom was het ten strengste verboden om ze uit te voeren. Veel soorten bleven zo lang endemisch, totdat de Romeinen ten tonele verschenen: de Egyptische huiskat reisde naar Europa en verspreidde zich vanuit daar over de hele wereld.
'Zo' belandden ze o.a. ook in de huizen en ateliers van verschillende beroemde kunstenaars. Wellicht is het het solitaire karakter en behoefte aan aandacht dat deze kunstenaars en hun katten bond. Matisse, Picasso, Dalí en vele anderen zijn in de loop van de geschiedenis met hun pluizige muze op de gevoelige plaat vastgelegd, soms is de gelijkenis treffend...
Salvador Dalí met zijn gedomesticeerde ocelot, Babou
kunstenaars en katten
Henri Matisse samen met Minouche en Coussi
kunstenaars en katten2
Picasso en zijn kat
kunstenaars en katten3
Ai Weiwei met Lai Lai - een van zijn 40 katten
kunstenaars en katten4
Gustav Klimt met, toepasselijk, Katze
kunstenaars en katten5
Paul Klee met Bimbo
kunstenaars en katten6
Romare Bearden op de foto met Gippo
kunstenaars en katten7
Pieree Bonnard met kat
kunstenaars en katten8
Henri Cartier - Bresson zette zijn vriend Saul Steinberg al loungend met zijn kat op de foto
kunstenaars en katten9
Fotografe Margaret Bourke-White met haar kitten in 1944
kunstenaars en katten10
"Alles wat je nodig hebt in het leven is een computer, een camera en een kat", aldus Agnes Varda
kunstenaars en katten11
In het huis van Edward Gorey woonden altijd katten
kunstenaars en katten12
Jean Cocteau met Karoun
kunstenaars en katten13
Bij Balthus thuis met zijn kat
kunstenaars en katten15
 
Via: Flavorwire

Lees ook:  Wondermooie schilderijen door Glenn Brown

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings