Alles voor een onvergetelijk bezoek aan Berlijn

29 oktober 2020
897

Berlijn is een van de top reisbestemmingen in Europa en dat is niet heel verrassend te noemen. Er valt namelijk altijd iets te beleven of zien in de Duitse hoofdstad. De stad beschikt over een rijke geschiedenis, uitgebreide winkelgebieden, tal van monumenten en een geweldig nachtleven.

Als gevolg is er nagenoeg geen andere stad in het land die zoveel jongeren vanuit de hele wereld aantrekt. De vele activiteiten en het goede imago dragen hier ongetwijfeld aan mee. De stad heeft daarnaast niet alleen op het gebied van het nachtleven veel te bieden, maar is ook dankzij de vele bezienswaardigheden een van de favoriete locaties voor een stedentrip.

Een weekendje Berlijn is de perfecte gelegenheid om de stad aan de rivier de Spree nog beter te leren kennen en de verborgen, maar nog steeds bezienswaardige hoekjes van de stad te leren kennen. In de stad zijn vele bekende bezienswaardigheden, zoals de Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie, maar er zijn ook zeker een aantal locaties die minder bekend zijn en de nodige aandacht verdienen.

Wij hebben een groot aantal van de meest bijzondere bezienswaardigheden, de bereikbaarheid van Berlijn en de beste reistijd voor een bezoek aan de Duitse hoofdstad voor je op een rij gezet.

Berlijn

De Brandenburger Tor

Het is met afstand de meest beroemde historische bezienswaardigheid van Berlijn: de Brandenburger Tor. Vandaag de dag is het een symbool voor vrede, maar dit is zeker niet altijd het geval geweest. Met name in de Tweede Wereldoorlog stond de Brandenburger Tor voor een verdeelde natie en heeft het bouwwerk een negatieve lading meegekregen.

Deze neoklassieke poort werd aan het einde van de 18e eeuw in opdracht van koning Frederik Wilhelm II ontworpen en is geïnspireerd op de Propylaea op de Akropolis van Athene. Het monument is gemaakt van zandstenen en steekt ruim 26 meter hoog uit boven het ondergelegen plein.

Tijdens de Koude Oorlog werd het door zijn fysieke en symbolische positie als een geblokkeerde poort langs de Berlijnse Muur een plaats waar vaak werd gedemonstreerd. Ook is het natuurlijk de plek waar Ronald Reagan in 1987 zijn beroemde speech hield waarin hij pleitte voor het afbreken van de Berlijnse Muur. Het is een van de meest beladen en geschiedenisrijke bezienswaardigheden van de stad geworden en een bezoek mag dan ook zeker niet ontbreken.

Overigens is het bezoeken van de Brandenburger Tor nog specialer in de avonduren, wanneer het monument schitterend wordt verlicht.

Brandenburger Tor

East Side Gallery

Berlijn staat vol met historische bezienswaardigheden, die voornamelijk vanwege de Tweede Wereldoorlog een nog specialere status hebben gekregen. Naast de Brandenburger Tor is ook de East Side Gallery een locatie die je eigenlijk niet mag missen tijdens je verblijf.

Het is het langst overgebleven stuk van de Berlijnse Muur. Twee jaar na de beroemde val van de Muur in 1989 begonnen meer dan 100 kunstenaars vanuit de hele wereld met het beschilderen van dit ruim 1.300 meter lange stuk van de muur.

Vroeger was het een grauw bouwwerk, bedoeld om af te schrikken. Vandaag de dag sieren kleurrijke schilderijen en belettering de muur. Dankzij dit alles is de East Side Gallery inmiddels uitgegroeid tot het grootste openluchtmuseum van Berlijn.

East Side Gallery Berlijn

Museumeiland

Op het eiland Spree vind je de belangrijkste musea van de stad, waaronder het Altes Museum, dat al in de 19e eeuw werd gebouwd. Dankzij de vele musea op het eiland, dat is gelegen aan een 400 meter lang kanaal, heeft het niet heel verrassend de naam ‘museumeiland’ gekregen.

Het Nieuwe Museum (Neues Museum), dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest, werd herbouwd en werd in 2009 opnieuw geopend als de thuisbasis van uitgebreide collecties van het Egyptische Museum, de Papyrus Collectie en de Collectie van Klassieke Oudheden.

Ook het Alte Nationalgalerie is hier te vinden, dat werd geopend aan het einde van de 19e eeuw. Het museum bevat enkel neoklassieke beeldhouwwerken en vele schilderijen uit deze eeuw. Het Bode Museum daarentegen is de thuisbasis van een collectie Byzantijnse kunst, evenals een grote collectie beeldhouwwerken die zich uitstrekt van de middeleeuwen tot het einde van de jaren 1700.

Maar de meest populaire plek op het eiland moet toch wel het Pergamonmuseum zijn. Dit museum beschikt over een enorm uitgebreide collectie. Onder andere Islamitische kunst, gereconstrueerde historische gebouwen en het gloednieuwe Humboldt Forum zijn hier te vinden.

Kortom, voor de liefhebbers van kunst, cultuur en geschiedenis ben je op dit eiland absoluut aan het juiste adres.

Siegessäule

Berlijn heeft zoveel te bieden dat het wel eens lastig kan zijn om te bepalen waar je nu precies moet beginnen. Soms is het fijn om alles even van bovenaf te bekijken en zelf te ontdekken waar je het liefste zou willen starten. Gelukkig is er aan uitkijkpunten in Berlijn geen gebrek!

Allereerst is er de Victory Column in het midden van de Großer Stern, een centraal plein aan de Großer Tiergarten, vanwaar vijf grote wegen leiden. Op dit ruim 65 meter hoge zuil is het gouden beeld van de kroning van Victoria te bewonderen. De reden voor de bouw van de zuil was de overwinning van Pruisen op Denemarken in 1864. Omdat er geen lift is, vraagt dit wel om een flinke inspanning. Maar liefst 284 treden moeten worden beklommen om het observatiedek te bereiken.

Lees ook:  Top 10 groenblijvende planten in de winter

Laat dit je niet tegenhouden, want eenmaal boven aangekomen wordt je getrakteerd op een van de beste en mooiste uitzichten over de stad.

Friedrichstrasse

Zoals eerder al aangegeven is Berlijn zeker niet een stad waar enkel culturele en historische bezienswaardigheden op je staan te wachten. Er zijn bijvoorbeeld ook uitstekende mogelijkheden om te shoppen in een van de bruisende winkelstraten van de stad. De Friedrichstrasse is er hier een van.

Deze ruim drie kilometer lange straat biedt een mix van grote luxemerken en wereldberoemde warenhuizen. Het warenhuis Galerie Lafayette is ongetwijfeld een van de meest exclusieve modehuizen van de bekende winkelstraat. Naast de vele winkels in de straat heeft deze locatie ook een grote historische betekenis voor de stad. Het is namelijk een straat die vroeger door de Berlijnse Muur werd verdeeld.

Ook tijdens het shoppen ontkom je dus niet helemaal aan de historische kenmerken van de stad, maar de echte shoppers onder ons kunnen gerust zijn: winkelen staat hier al enige tijd met afstand op nummer één!

Checkpoint Charlie

Op veel locaties in de stad kom je nog altijd overblijfselen of monumenten tegen van de Tweede Wereldoorlog of de Berlijnse Muur. Checkpoint Charlie is hier een van de meest iconische van. Checkpoint Charlie vormde vroeger de grensovergang van het Amerikaanse gebied naar het gebied dat in handen was van de Sovjet Unie.

De grensovergang tussen Berlijn-Mitte en Kreuzberg was een van de weinige passages voor diplomaten en andere bevoorrechte personen. Naast deze bijzondere plek is ook het museum van de Berlijnse Muur te vinden. Dit museum gaat uitgebreid in op de geschiedenis van de muur die enkele decennia lang de stad in zijn greep hield.

Berlijnse Dom

In de Duitse hoofdstad is alles net even iets extremer en dat geldt ook voor de Berlijnse Dom. De Berlijnse Dom is namelijk de grootste protestantse kerk van Duitsland en werd aan het begin van de vorige eeuw voltooid.

In de Tweede Wereldoorlog kreeg het gebouw, net als veel andere gebouwen in de stad, te maken met grote verwoestingen. In 1975 is de kerk gerestaureerd en is het inmiddels een locatie geworden waar vele diensten, concerten en andere feestelijke activiteiten plaatsvinden. Maar alleen het bijzondere exterieur is een bezoek eigenlijk al dubbel en dwars waard.

Duits Historisch Museum

Het Deutsches Historisches Museum werd opgericht ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Berlijn in 1987. Het museum is een geweldige locatie voor iedereen die alles over de rijke geschiedenis van de stad te weten wilt komen. Het museum staat vol met historische tentoonstellingen die betrekking hebben op verschillende gebeurtenissen in de stad. Het is dankzij dit alles niet heel verrassend om te bedenken dat het museum jaarlijks een van de meest bezochte attracties in de stad is.

Hoogtepunten zijn onder andere tentoonstellingen met betrekking tot geneeskunde, mode, religie, fotografie en kunst. Ook iedereen die interesse heeft in het militaire verleden komt van alles te zien. Van wapens en uniformen tot aan historische pantsers; het is allemaal te bewonderen.

In het museum zijn verschillende rondleidingen beschikbaar. Daarnaast is er ook een café waar je even heerlijk alles wat je hebt gezien kunt laten bezinken.

Fernsehturm

De Brandenburger Tor mag dan wel het meest iconische bouwwerk van de stad zijn, de beroemde televisietoren volgt op de voet. Want met de televisietoren in het hart van de stad kan ook het hoogste gebouw van Duitsland op de nodige aandacht rekenen.

In de buurt van de Alexanderplatz staat de hoogste televisietoren van het land. De toren heeft een lengte van 368 meter is beschikt over een uitkijkplatform en bijbehorend restaurant. Vanaf het uitkijkplatform krijg je een van de beste uitzichten over de stad.

Tempelhof Feld

Het voormalige vliegveld Tempelhof is nu een vrijetijds- en recreatiepark en ligt midden in de stad. Het Tempelhofer Feld strekt zich uit over ruim 300 hectare en biedt veel ruimte voor recreatie en tal van activiteiten, zoals voetbal, midgetgolf, fietsen en zelfs schaatsen.

Er zijn bovendien een aantal heerlijke aangewezen plekken die ideaal zijn voor barbecues. Ook is het een ideale locatie om te picknicken. De openingstijden variëren afhankelijk van het seizoen tussen 6 of 7 uur 's ochtends en tussen 17 en 22.30 uur 's avonds.

De Reichstag

De Reichstag werd oorspronkelijk voltooid aan het einde van de 19e eeuw, waar het neorenaissance paleis dienst deed als icoon van het Duitse Rijk tot het in 1933 in brand vloog. Het werd pas na de hereniging van Duitsland weer in gebruik genomen, waarna het jarenlang werd verbouwd en uiteindelijk in 1999 de zetel van het Duitse parlement werd.

Ook de Reichstag is een kenmerkend gebouw voor de Duitse hoofdstad en een van de meest bewonderde locaties van Berlijn. Een hoogtepunt van deze prachtige reconstructie is de koepel die van glas is gemaakt en een prachtig uitzicht op de omringende stad biedt. Vooral 's avonds vanaf het Rooftop Restaurant wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de omgeving.

Reichstag Berlijn

Holocaustherdenking

Tussen de Brandenburger Tor en de Potsdamer Platz bevindt zich het Holocaust Memorial van Berlijn. Sinds 2005 staan hier in totaal 2.711 betonnen blokken van het Monument voor de vermoorde Joden van Europa.

Lees ook:  Padel: dé sporttrend van Nederland

Een wandeling door dit bijzondere monument is een van de meest indringende activiteiten tijdens een bezoek aan de stad. Als bezoeker heb je de mogelijkheid om tussen de betonblokken door te lopen en het allemaal van dichtbij te bekijken. Het staat symbool voor een van de gruwelijkste tijdperken van de mensheid en de plek in het hart van Berlijn is alsmede zeker niet toevallig gekozen.

Een bezoek aan deze bijzondere herdenkingsplaats is dan ook iets dat eigenlijk niet mag ontbreken tijdens je verblijf.

Holocaustherdenking

Wannsee - Het zwemmeer in Berlijn

Voor iedereen die wel toe is aan de nodige ontspanning na het ontdekken van alle historische locaties en bezienswaardigheden is er de Wannsee. De Wannsee is de grootste binnenlandse badplaats van Europa en trekt jaarlijks talrijke zonaanbidders en badgasten aan.

Een ruim een kilometer lang zandstrand, vele strandstoelen om te ontspannen en zelfs een bootverhuurdienst zijn beschikbaar op de Wannsee. Of je nu met vrienden, je partner of familie komt, er is plaats voor iedereen. Het kan ook erg druk worden, maar aan dit meer zal je absoluut even heerlijk tot rust kunnen komen.

Duits Technisch Museum

Het Duitse Technikmuseum werd in 1983 opgericht om de industriële en technologische kracht van Duitsland te tonen. Vandaag de dag is het uitgeroeid tot een van de leukste musea in de stad.

Er zijn veel leuke dingen te zien en te doen in dit populaire museum, zoals het bekijken van displays met betrekking tot de Industriële Revolutie, het ontdekken van een authentieke werkplaats, maar ook een fascinerende blik op de voertuigen die zijn geëvolueerd naast de opkomst van de mechanisatie behoort tot de mogelijkheden.

In het museum ligt de focus voornamelijk op de voertuigen en vliegtuigen die er te zien zijn. Onder andere oude stoomtreinen, auto’s en vele vliegtuigen zijn te bewonderen.

Ook in dit museum zijn er verschillende rondleidingen beschikbaar en is er uiteraard een restaurant te vinden.

Kurfürstendamm

Een stedentrip zonder winkelen is eigenlijk niet een echte stedentrip te noemen. Naast de Friedrichstrasse waar het net al even over hebben gehad, is de Kurfürstendamm ongetwijfeld een van de fijnste winkelstraten van de stad. De Kurfürstendamm ligt in het westen van Berlijn en maakt indruk met talloze winkels, maar ook een paar bezienswaardigheden. De straat is ruim drie en halve kilometer lang en strekt zich uit van de Halensee tot de Breitscheidplatz.

De promenade van de winkelstraat staat vooral bekend om de luxe modewinkels en schitterende boetieks. Maar ook vele bekende warenhuizen zijn hier gevestigd. En wie denkt dat alles hier nagenoeg onbetaalbaar is heeft het mis. Want hoewel er absoluut een aantal winkels met hoge prijzen te vinden zijn, zijn er ook meer dan genoeg winkels waar tegen aantrekkelijke prijzen kan worden geshopt.

Grosser Tiergarten

De Berlijnse Grosser Tiergarten is al jarenlang een belangrijke toeristische attractie. Het dierenpark was vroeger een jachtreservaat voor de koninklijke familie, maar werd aan het begin van de 18e eeuw omgevormd naar een openbaar park. Het park biedt een overvloed aan prachtige bloemen, planten en bomen.

Bovendien is het park ruim 200 hectare groot en is het een geweldige plek om even heerlijk te wandelen of ontspannen. Er zijn zelfs mogelijkheden om te gaan varen. Naast al het groen zijn er ook diverse monumenten die kunnen worden bewonderd.

Paleis Charlottenburg

Ook Paleis Charlottenburg mag niet ontbreek tussen de topbezienswaardigheden van de stad. Het paleis is gelegen in de gelijknamige wijk en werd rond het begin van de 18e eeuw gebouwd.

Het prachtige paleis is opgedragen aan Sophie Charlotte, die door het volk werd vereerd. Vooral het exterieur en interieur maken het een bijzondere locatie om te bezoeken. De architectuur, de speciale plafondbogen en de royaal ingerichte woonkamers geven het paleis een eigen unieke uitstraling.

Wat het paleis met name zo bijzonder maakt is dat Charlottenburg het laatste overgebleven paleis van Berlijn is. Ook de enorme tuin en het feit dat het paleis is gelegen aan de Spree maken het tot een ideaal uitstapje. Bovendien is het ook een perfecte locatie voor een uitgebreide wandeling aan het water.

Museum van de Gestapo

Het Museum van de Gestapo is gevestigd in de gebouwen die ooit de centrale kantoren en de gevangenis van de Geheime Staatspolitie en het hoofdkwartier van de Gestapo-operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog vormden.

De belangrijkste tentoonstelling is gericht op de SS en de politie die tijdens het naziregime verschrikkelijke misdaden pleegden. Dagelijks kregen Europeanen te maken met het terreur van de instanties en dat is in alles terug te zien in het museum.

De tentoonstelling bestaat voornamelijk uit audio, films, foto’s en andere documenten. Alles is opgedeeld in verschillende thema’s, waarmee alle gebeurtenissen worden uitgebeeld en zijn in te zien. Tot slot is er ook de mogelijkheid om het historische terrein te bezichtigen, waaronder de overblijfselen van de Berlijnse Muur zijn te bewonderen.

Siemensbahn

De meeste bezienswaardigheden in dit artikel zijn zeer bekend en worden dagelijks door vele toeristen en vakantiegangers bezocht. Toch zijn er ook een aantal verlaten plekken in de stad die het bewonderen waard zijn. Een daarvan is de Siemensbahn, gelegen in het noorden van de stad.

Lees ook:  De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

In de jaren twintig van de vorige eeuw verhuisde Siemens & Halske haar hoofdfabriek naar de buitenwijken van Berlijn. Het enige probleem was dat er geen aansluiting op het bestaande S-Bahn netwerk beschikbaar was. Om de werknemers snel en gemakkelijk aan het werk te kunnen zetten bouwde Siemens een ruim vier kilometer lange lijn tussen de stations Jungfernheide en Gartenfeld.

Siemens was verantwoordelijk voor de aanleg van de route, de uitrusting van de stations en de inrichting van het terrein - de Reichsbahn moest alleen zorgen voor de exploitatie. De bouw begon in 1927 en twee jaar later werd deze voltooid. De treinen reden elektrisch en werden dagelijks door tienduizenden medewerkers gebruikt.

Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde Siemens zijn hoofdkwartier naar München, waardoor de lijn een van de minst gebruikte lijnen in het spoorwegnet werd. In 1980 werd de lijn uiteindelijk gesloten.

Siemens heeft plannen aangekondigd om opnieuw te investeren in de oude locatie en een campus te bouwen voor onderzoek, productie en huisvesting. Daarom is het de bedoeling dat de lijn tegen 2025 opnieuw wordt geactiveerd. Tot die tijd is het een geheimzinnige en vooral surrealistische locatie om te bezoeken!

Berlijnse onderwerelden

De Berlijnse Onderwereld neemt je mee naar lang vergeten bunkers, tunnels en spannende ondergrondse werelden onder de stad. De rondleidingen door de Berlijnse metro laten je in een inmiddels al lang vergeten tijd duiken.

Alles draait om spannende getuigenissen van de geschiedenis, want veel van de ondergrondse bouwwerken stammen nog gewoon uit de tijd van de oorlog. Zo zijn er verschillende ruïnes van bunkers, ontsnappingstunnels en diverse operatiekamers die nog gewoon kunnen worden bekeken.

Maar ook de angstaanjagende sporen van geweld en dictatuur zijn allemaal gewoon in te zien. Er zijn bovendien verschillende tours, welke zich allemaal in een andere gedeelte onder de stad afspelen.

Madame Tussauds

Madame Tussauds vond zijn oorsprong in Parijs en heeft inmiddels vele delen van de wereld veroverd. Amsterdam heeft een eigen versie van de tentoonstellingen waar wassenbeelden centraal staan en dit geldt ook voor Berlijn.

Het concept trekt al sinds de opening in Parijs een enorm aantal bezoekers, waardoor beetje bij beetje Madame Tussauds wasserijen over de hele wereld ontstonden. In 2008 opende de variant eindelijk in Berlijn bij Unter den Linden, vlakbij de Brandenburger Tor. En dat is precies waar je heen moet als je foto's wilt maken met je wasmodellen. Tegenwoordig zijn er vele sterren, muzikanten, sporters, politici en acteurs nagemaakt en te bekijken.

Uitgaan in Berlijn

Berlijn behoort absoluut tot een van dé uitgaanssteden in Europa. Zowel in de warme zomermaanden als de koude wintermaanden wordt er tot in de late uurtjes gefeest in de Duitse hoofdstad. Jaarlijks trekken als gevolg veel jongeren naar Berlijn om te genieten van het uitgebreide nachtleven.

Talrijke clubs, bars en discotheken trekken gasten aan en hebben naam gemaakt met de nieuwste trendmuziek. De discotheek ‘Matrix’ is een van de beroemdste en meest populaire ontmoetingsplaats voor feestvierders uit Berlijn en alle uithoeken van de wereld.

Maar voor liefhebbers van iedere muzieksmaak valt er wel iets te beleven in de stad. Techno, Rock, Hip-Hop: het is er allemaal te vinden.

Bereikbaarheid van Berlijn

Berlijn is op verschillende manieren te bereiken en allemaal hebben zij hun voor- en nadelen. Als je slechts voor een korte tijd in de stad wilt verblijven, zoals bij een stedentrip, is het een aanrader om voor het vliegtuig te kiezen. Het vliegtuig is meestal de snelste manier om de stad te bereiken en het is vaak ook nog eens heel goedkoop. De twee Berlijnse luchthavens Tegel en Schönefeld zijn goed aangesloten op het openbaar vervoer, zodat je na een korte vliegreis al snel kunt genieten van al het moois dat in de stad is te vinden.

Vanaf vliegveld Schönefeld brengt de RE je in ongeveer twintig minuten naar de Alexanderplatz. Verschillende bussen brengen je naar het metrostation Rudow. De vijf kilometer van de luchthaven van Tegel naar City West kunnen worden afgelegd met de bus en de metro. Of je kunt de JetExpressBus TXL nemen, die je zeer snel de stad in brengt. Als je liever direct naar de Zoologischer Garten wilt gaan, is de JetExpressBus X9 een aanrader.

Naast het vliegtuig zijn ook de auto en de trein een goede optie om de stad te bereiken. De reis is een stuk langer dan met het vliegtuig, maar je hebt wel de mogelijkheid om diverse andere Duitse steden te bezoeken tijdens de heen- of terugreis. Dit is bijvoorbeeld een groot voordeel voor iedereen die van plan is een rondreis door Duitsland te maken en niet alleen Berlijn zou willen bezoeken. Houd er wel rekening mee dat in de stad zelf een auto minder goed van pas komt en het openbaar een snellere optie is.

Beste reistijd voor een bezoek aan Berlijn

Eigenlijk is een bezoek aan Berlijn op ieder moment van het jaar aan te raden. De aangename temperaturen in de lente- en herfstmaanden maken de stad perfect voor een wandeling langs de beroemde bezienswaardigheden. Ook is dit een ideale tijd voor als je van plan bent om te gaan shoppen.

In de zomermaanden is het vaak iets drukker, maar zijn de temperaturen wel uitermate geschikt om te gaan zwemmen en tot laat op het terras te genieten. De wintermaanden zijn qua temperatuur iets minder aangenaam, maar bieden vaak wel feestelijke activiteiten en kortere wachtrijen bij de bezienswaardigheden en de vele musea.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down