Ben jij ondernemer? Zó voorkom je een burn-out

5 mei 2022
441
recruitment bureau noord limburg

Een bedrijf voor jezelf beginnen kan een enorm gevoel van vrijheid geven. Je kunt zelf je werktijden beslissen, kiest de klanten waarmee je wil samenwerken en bent je eigen baas. Maar dit is niet altijd even makkelijk. Als ondernemer ligt een burn-out namelijk altijd op de loer. Zeker als jij niet goed je eigen grenzen kunt bewaken. Ben jij gestart met een eigen onderneming en help je hulp nodig met het vinden van een goede werk-privé balans? Lees snel verder hoe jij dit kunt doen.

Herkennen van een burn-out

Een burn-out is precies zoals de term het zegt: je bent letterlijk opgebrand. Zowel lichamelijk als geestelijk ben je compleet uitgeput. Een burn-out ontstaat geleidelijk en het is meer dan overspannen zijn. Overspannen zijn is één van de voorgaande fasen en bestaat meestal uit drie van de onderstaande symptomen. Als je langere tijd overspannen bent en hier niks aan doet, kun je last krijgen van een burn-out. Een burn-out is te herkennen aan de volgende klachten:

  • (Extreme) vermoeidheid
  • Niet meer kunnen concentreren en erg vergeetachtig
  • Paniek- of angstaanvallen
  • Slapeloosheid
  • Hyperventilatie
  • Buikpijn en misselijkheid
  • Last van stemmingswisselingen

Bij een burn-out ben je al langer dan zes maanden overspannen met bijbehorende symptomen. Je bent altijd moe en kunt je niet meer opladen. Soms lijken de klachten op een depressie, maar toch zijn er duidelijke verschillen. Bij een depressie heb je namelijk last van een somber gevoel en je beleeft geen plezier meer in alledaagse dingen.

5 tips om als ondernemer een burn-out te voorkomen

Gelukkig zijn er een paar simpele tips die kunnen helpen bij het voorkomen van een burn-out, wanneer jij als ondernemer overspannen bent.

Lees ook:  Goed slapen op vakantie? Bekijk deze tips!

Tip 1: Take a day off of ga lekker op vakantie

We horen je al denken: “Maar elke dag die ik niet werk, komt er geen geld in het laatje.” Dat begrijpen we zeker, maar toch is het nodig dat ook jij je rust krijgt. Ondernemen brengt namelijk veel stress met zich mee. En daarnaast kan niemand 365 dagen per jaar werken.

Tip 2: Durf “nee” te zeggen

Als je net begonnen bent als ondernemer, is het aanlokkelijk om elk project dat op je pad komt aan te nemen. Ondernemers hebben meestal eerder spijt van de projecten die ze wél hebben aangenomen, dan de projecten die ze niet hebben genomen. Ga dus goed voor jezelf na of je enthousiast bent over de klus, of het genoeg betaalt én of het past bij jouw portfolio. Als je op twee van deze drie “ja” kunt zeggen, dan kun je de klus overwegen. Is dit niet het geval, dan adviseren wij je om het liever niet te doen. Het is moeilijk om nee te zeggen

Tip 3: Voldoende beweging en gezond eten

Het klinkt zo cliché, maar het werkt echt. Elke dag genoeg bewegen én de juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgen ondersteund je mentale en fysieke gezondheid. Daarnaast kan regelmatig sporten spanning helpen verminderen. Je kunt je frustraties eruit gooien en je hoofd leegmaken, wat weer kan leiden tot extra ruimte voor innovatieve en creatieve ideeën. En geen tijd hebben is een slecht excuus. Loop even een kwartiertje in de ochtend, middag of avond óf zorg voor speciale trappers waarop je kunt ‘fietsen’ als je achter je bureau zit.

Lees ook:  Het belang van mindfulness en meditatie voor ouderen

Tip 4: Even geen telefoon

Als ondernemer heb je geen 9 tot 5 mentaliteit en staat elk moment van de dag aan. Maar dat betekent niet dat je altijd maar bereikbaar moet zijn. Spreek met jezelf af dat je op bepaalde momenten wel of niet bereikbaar bent. Zet bijvoorbeeld je telefoon in de avond op stil en check niet je mailbox. Je klanten begrijpen echt wel dat jij niet om 24/7 bereikbaar bent.

Tip 5: Extra mankracht op de werkvloer inschakelen

Groeit jouw bedrijf zo hard dat je het niet meer bij kunt benen of luister je naar tip 1 en wil je een leuke vakantie inplannen? Neem dan nieuw personeel aan. Het is een uitgave die zichzelf uiteindelijk terugverdiend. Je kunt nou eenmaal niet alles zelf doen. Bijvoorbeeld omdat je niet alle kennis in huis hebt, of omdat je al tijd tekortkomt. Extra personeel kan ervoor zorgen dat jouw onderneming een nog groter succes wordt. Een recruitment bureau Noord Limburg kan helpen bij deze zoektocht naar talent.

Vermoed jij dat je overspannen bent of dat je misschien zelfs een burn-out hebt? Neem dan contact op met een specialist. In de meeste gevallen is contact opnemen met jouw huisarts de eerste stap in de goede richting. Jouw huisarts kan jou verder helpen met deze klachten. Wees niet bang om aan de bel te trekken. Alleen als je goed voor jezelf zorgt, kun je blijven doen wat je zo leuk vindt: ondernemen! Andere dingen die je bijvoorbeeld kunt doen, zijn starten met mediteren en yoga op dagelijkse basis.

Lees ook:  Kledingtrends uit de jaren 60

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down