Ben jij een avontuurlijke koffiedrinker?

9 mei 2022
273
green coffee

De tijd van 'doe maar een koffie' is nu wel voorgoed voorbij. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten koffie dat je het je zou kunnen duizelen voor de ogen. Koffie heeft in de loop van de tijd een reis gemaakt over de hele wereld. Ergens in de tiende of elfde eeuw is de koffieplant in Ethiopië ontdekt. Daarna verspreidde de koffieplant en het koffie drinken zich naar Jemen. Vervolgens begon men in de zestiende eeuw ook aan het drinken van koffie in Syrië, Perzië, Turkije en Egypte. Inmiddels drinkt men wereldwijd diverse soorten koffie.

Hoe avontuurlijk ben jij eigenlijk met koffie drinken? Heb jij de volgende soorten koffie al eens geproefd: green coffee, cold brew, espresso, latte en ijskoffie...

Green coffee

Green coffee is al zeer oud en is tegenwoordig steeds populairder aan het worden. Er werd al in ongeveer 1100 jaar na Christus groene koffie gedronken in Arabië en het gebied rond de Rode Zee. Er wordt gezegd dat green coffee goed is voor je gezondheid en dat het helpt bij het afslanken. Het smaakt wel iets anders dan normale koffie. Over het algemeen is de smaak van groene koffie sterker en wat minder bitter dan gewone koffie. De boon van green koffie is groen. Het is nog niet geroosterd. De kleur van de koffie is na het malen van de bonen echter hetzelfde als bij normale koffie.

Cold brew

Een cold brew wordt in tegenstelling tot normale koffie gemaakt met koud water. Dit mag je wel een zeer internationale koffie noemen. Hier kennen we de cold brew van Amerika. Maar, de Amerikanen hebben het van de Japanners geleerd. En de Japanners? Die hebben het in 1609 weer van Nederlandse koopvaarders opgepikt. Men noemt een cold brew daarom ook wel een 'Dutch Coffee'.

Lees ook:  Gezonde snacks om af te vallen in 2023

Er zijn twee bekende manieren om cold brew koffie te maken. Zo kun je het ten eerste maken door ijswater heel langzaam te laten druppelen over gemalen koffie. Wat ook kan is gemalen koffie in koud water weken en daarna kun je het 12 tot zelfs 24 uur in de koelkast laten.

Espresso

Met een espresso waan je je al snel in Italiaanse sferen. De geschiedkundigen zien het jaar 1905 als de geboorte van de espresso. Toen maakten namelijk Luigi Bezzera uit Milaan en zijn partner Desiderio Pavoni een ketel die water door een samengeperste koffiestaaf persten. Veel mensen kennen de espresso wel. Kenmerkend is natuurlijk de sterke smaak en de kleine hoeveelheid: 25 tot 30 ml voor 1 espresso. Verder kun je bij een Espresso goed de verschillen tussen diverse koffiebonen proeven.

Ice coffee

Ice coffee oftewel ijskoffie is een leuke variant op de espresso. Voor ijskoffie zet je bijvoorbeeld eerst een shot espresso, waarna je vervolgens ijsblokjes toevoegt. Ice coffee drink je meestal met een rietje. Houd je heel erg van de sterke smaak van espresso? Drink het drankje dan snel op. Anders smelt het ijs in de espresso steeds meer en heb je een wat meer waterige espresso. Er zijn echter meer varianten van ijskoffie. Vaak zijn de ingrediënten: sterke koffie, melk, ijs en zoetstof. De ijskoffie in de supermarkt is normaal gesproken wel zonder ijs.

Latte

De oorsprong van de latte ligt vermoedelijk in de VS. Men denkt dat latte is bedacht om de espresso wat te verzachten van smaak. Voor wie niet zo van koffie houdt of het wil leren drinken is latte vaak een goed begin. Kenmerkend aan latte is natuurlijk de toevoeging van melk. In een latte bevindt zich opgeschuimde melk, ongeveer zo'n 250 ml voor 1 kopje koffie. Kenmerkend is de romige en zachte smaak.

Lees ook:  Interessante musea om te bezoeken in Nederland

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De mythe van Prometheus, god en Titaan

De 9 allermooiste gedichten bij overlijden moeder

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings