Ben je een paradijsvogel?

1 september 2017
3344

Woorden, we rijgen ze aaneen tot zinnen, gebruiken ze om ons uit te drukken. Toch staan we niet vaak stil bij de diepere betekenis van een woord voor onszelf, terwijl een woord een deur naar herinneringen, verhalen en meer zelfkennis kan zijn en zo een bron van inspiratie en reflectie. 

Neem bijvoorbeeld het woord paradijsvogel, een woord met meerdere betekenissen. Een paradijsvogel is een mooie, kleurrijke zangvogel met lange gele of rode staartveren die leeft in Nieuw-Guinea. In figuurlijke zin zijn paradijsvogels bijzondere, eigenzinnige, kleurrijke mensen.

Als ik denk aan paradijsvogels denk ik aan wijlen Fabiola, het ‘levende kunstwerk’, die gehuld in creaties van zilverfolie door Amsterdam zweefde en veel demonstraties of festivals opfleurde.

Schrijven hierover bracht me op de vraag: ben ík een paradijsvogel?

Ik geloof het niet, maar ik heb wel wat gekleurde veren.

Wat ik herken in Fabiola en andere paradijsvogels is de sterke behoefte je eigen weg te bewandelen en je creatief te kunnen uiten. Soms zou ik iets meer van hun lef en eigenzinnigheid willen hebben om me nog iets vrijer te voelen.

Dit is wat er kan gebeuren als je je laat inspireren door een woord en reflecteert op wat het voor jou en in jouw leven betekent.

Ook zin om te schrijven? Met deze vier korte opdrachten creëer je mooie inzichten.

Voor deze opdrachten geldt: schrijf vanuit je hart. Hiermee bedoel ik: schrijf op wat er in je opkomt, denk er niet over na, en schrijf dóór zonder te stoppen tot de tijd om is. Maak je geen zorgen over grammatica en spelling. Het enige wat je nodig hebt, is pen en papier en een timer (bijvoorbeeld op je mobiel).

1. Maak een lijstje met kleurrijke personen

Paradijsvogels kun je zien als kleurrijke personen. Maak een lijstje met mensen die jij kleurrijk vindt, letterlijk of figuurlijk. Misschien ken je ze persoonlijk, of uit de media, alles is mogelijk.

Lees ook:  Tips voor sfeer te creëren in huis

2. Wie spreekt het meest tot je verbeelding?

Kies nu uit dit lijstje één persoon die op dit moment tot je verbeelding spreekt. Wat maakt hem of haar zo kleurrijk en inspirerend? Herken je ook iets van jezelf in hem of haar? Misschien een bepaald verlangen?
Schrijf hier 10 minuten over.

3. Meer kleur in je leven?

Of je nu houdt van felle kleuren of van lichte pasteltinten, we hebben allemaal kleur nodig in ons leven. Hoe zou jij meer kleur in je leven kunnen brengen? Letterlijk en/of figuurlijk?
Schrijf hier 10 minuten over.

4. Begin vandaag

Bekijk je laatste opdracht. Welke dingen zou je vandaag al kunnen doen? Kies er maximaal 2. Wat heb je opgeschreven dat meer tijd kost om het je eigen te maken, maar vind je wel belangrijk? Kies er 1, en bedenk wat de eerste stap in de goede richting is. Herinner jezelf een maand lang elke ochtend aan je lijstje van 3 punten.

Marianne Panneman werkt als loopbaan- en schrijfcoach voor vrouwen en geeft creatieve schrijfworkshops over werk- en levensthema’s. Inmiddels 50+ stroomt de inspiratie volop in haar leven en geniet ze ervan om andere vrouwen op een lichte en creatieve manier te ondersteunen in hun groeiproces. Voor Paradijsvogels Magazine schrijft ze over levensthema’s en trakteert ze lezers op inspirerende schrijfopdrachten om zelf mee aan de slag te gaan. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down