Ben je een paradijsvogel?

6765 VIEWS
Ben je een paradijsvogel?

Woorden, we rijgen ze aaneen tot zinnen, gebruiken ze om ons uit te drukken. Toch staan we niet vaak stil bij de diepere betekenis van een woord voor onszelf, terwijl een woord een deur naar herinneringen, verhalen en meer zelfkennis kan zijn en zo een bron van inspiratie en reflectie. 

Neem bijvoorbeeld het woord paradijsvogel, een woord met meerdere betekenissen. Een paradijsvogel is een mooie, kleurrijke zangvogel met lange gele of rode staartveren die leeft in Nieuw-Guinea. In figuurlijke zin zijn paradijsvogels bijzondere, eigenzinnige, kleurrijke mensen.

Als ik denk aan paradijsvogels denk ik aan wijlen Fabiola, het ‘levende kunstwerk’, die gehuld in creaties van zilverfolie door Amsterdam zweefde en veel demonstraties of festivals opfleurde.

Schrijven hierover bracht me op de vraag: ben ík een paradijsvogel?

Ik geloof het niet, maar ik heb wel wat gekleurde veren.

Wat ik herken in Fabiola en andere paradijsvogels is de sterke behoefte je eigen weg te bewandelen en je creatief te kunnen uiten. Soms zou ik iets meer van hun lef en eigenzinnigheid willen hebben om me nog iets vrijer te voelen.

Dit is wat er kan gebeuren als je je laat inspireren door een woord en reflecteert op wat het voor jou en in jouw leven betekent.

Lees ook:  Tien prachtige gevoelens die onvertaalbaar zijn

Ook zin om te schrijven? Met deze vier korte opdrachten creëer je mooie inzichten.

Voor deze opdrachten geldt: schrijf vanuit je hart. Hiermee bedoel ik: schrijf op wat er in je opkomt, denk er niet over na, en schrijf dóór zonder te stoppen tot de tijd om is. Maak je geen zorgen over grammatica en spelling. Het enige wat je nodig hebt is pen en papier en een timer (bijvoorbeeld op je mobiel).

1. Maak een lijstje met kleurrijke personen

Paradijsvogels kun je zien als kleurrijke personen. Maak een lijstje met mensen die jij kleurrijk vindt, letterlijk of figuurlijk. Misschien ken je ze persoonlijk, of uit de media, alles is mogelijk.

2. Wie spreekt het meest tot je verbeelding?

Kies nu uit dit lijstje één persoon die op dit moment tot je verbeelding spreekt. Wat maakt hem of haar zo kleurrijk en inspirerend? Herken je ook iets van jezelf in hem of haar? Misschien een bepaald verlangen?
Schrijf hier 10 minuten over.

3. Meer kleur in je leven?

Of je nu houdt van felle kleuren of van lichte pasteltinten, we hebben allemaal kleur nodig in ons leven. Hoe zou jij meer kleur in je leven kunnen brengen? Letterlijk en/of figuurlijk?
Schrijf hier 10 minuten over.

Lees ook:  8 freewriting tips die je helpen bij een writersblock

4. Begin vandaag

Bekijk je laatste opdracht. Welke dingen zou je vandaag al kunnen doen? Kies er maximaal 2. Wat heb je opgeschreven dat meer tijd kost om het je eigen te maken, maar vind je wel belangrijk? Kies er 1, en bedenk wat de eerste stap in de goede richting is. Herinner jezelf een maand lang elke ochtend aan je lijstje van 3 punten.


Marianne Panneman werkt als loopbaan- en schrijfcoach voor vrouwen en geeft creatieve schrijfworkshops over werk- en levensthema’s. Inmiddels 50+ stroomt de inspiratie volop in haar leven en geniet ze ervan om andere vrouwen op een lichte en creatieve manier te ondersteunen in hun groeiproces. Voor Paradijsvogels Magazine schrijft ze over levensthema’s en trakteert ze lezers op inspirerende schrijfopdrachten om zelf mee aan de slag te gaan. 

 

 

MEER INSPIRATIE

Een gedicht over de onstuitbare levenslust van de lente
Stof je dromen af in vier simpele stappen
Over de mooie en ingewikkelde relatie tussen moeders en dochters
“Het nest is leeg. Nu heb ik écht geen excuses meer om niet aan mijn boek te werken”