Hierom is opruimen super belangrijk!

17 januari 2023
836
opruimen

Stressvrij leven wordt steeds belangrijker en tegelijkertijd steeds moeilijker. We leven in een sneller functionerende samenleving en delen continu informatie met elkaar, waardoor we constant worden blootgesteld aan impulsen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er in de huidige tijd meer mensen te maken krijgen met een burn out. Inmiddels zit dit cijfer namelijk op 5% van het werkveld. Hoewel een deel van de verantwoordelijkheid bij de werkgever ligt, kunnen wij enkel jouw persoonlijke omgeving beïnvloeden. Een opgeruimde omgeving is hierin heel belangrijk. Waarom dit het geval is en hoe je zelf een opgeruimde omgeving kunt creëren, vertellen we je graag.

Cortisolniveau

Stress heeft veel te maken met het stofje cortisol. Cortisol is een hormoon dat een direct effect heeft op je stress niveau. Ofwel: een hoger cortisolniveau betekent een hoger stressniveau. Vandaar dat cortisol ook wel ‘het stresshormoon’ genoemd wordt, het komt zo goed als altijd voor bij elke vorm van stress. Zo heeft een Amerikaanse studie aangetoond, dat een huis waar veel rotzooi is een directe invloed kan hebben op je cortisolniveau. Dit heeft dus ook een directe invloed op je stressniveau. Deze studie wees ook uit dat een onopgeruimde omgeving ook invloed had op de stemming van de deelnemers. Een negatieve stemming kwam aanduidend vaker voor dan een goede stemming. Vrouwen bleken, in vergelijking met mannen in de studie, veel gevoeliger te zijn voor deze rommel en daarmee dus de stress die hier bij komt kijken.

Een onopgeruimde omgeving zorgt voor verminderde concentratie

Dit kan gelden voor zowel thuis als op je werk: een onopgeruimde omgeving zorgt voor verminderde concentratie. Het overduidelijke aspect hiervan is dat wanneer rotzooi binnen je blikveld valt, dit de aandacht zal trekken. Daarnaast hebben onze hersenen een directe behoefte aan structuur; de visuele afleiding door rommel vergroot de kans op cognitieve overbelasting en kan hiermee een vermindering in actief kortetermijngeheugen veroorzaken. Neurowetenschappers hebben in 2011 instrumenten gebruikt om te meten in hoeverre rommel opruimen in zowel huiselijke als kantoorsfeer hielp om stress te verminderen. Het resultaat? Mensen bleken zich beter te kunnen focussen en informatie opslaan lukt beter. Daarnaast waren de mensen in kwestie ook productiever. Wil jij je kantoor laten schoonmaken? Kijk dan eens bij Blankers Schoon, specialist in kantoorschoonmaak!

Lees ook:  Milieuvriendelijker rijden met de auto, zo doe je dat!
rommel

Ik wil mijn huis opruimen, maar waar begin ik?

Als je een gebouw met meerdere verdiepingen hebt, dan raden wij aan om van boven naar beneden te werken. Heb jij bijvoorbeeld kasten in een kamer staan?  Dan raden we aan om met de bovenkant van de kasten te beginnen voor je gaat stofzuigen. Doe je het andersom, dan komt er stof en vuiligheid op de grond nadat je al gestofzuigd hebt. Voor je begint met stoffen raden wij ook aan om de hele ruimte al op te ruimen, dit scheelt sleepwerk tijdens het daadwerkelijke stoffen.

Daarnaast raden wij aan om alles ruimte voor ruimte te doen. Zo ben je efficiënter met je tijd en dus eerder klaar! Ben je iemand die geen affiniteit heeft met schoonmaken? Stel jezelf dan doelen per ruimte of kamer. Zo zorg je er voor dat je steeds een nieuw doel behaalt waardoor je gemotiveerd blijft! Wil je meer weten over hoe je het beste je woning kan poetsen? Kijk dan hier hoe je je huis moet schoonmaken!

Een rommelige omgeving kan leiden tot overgewicht

Dit klinkt misschien raar, maar het is wel waar! Er zijn meerdere onderzoeken geweest die een directe link leggen tussen een rommelige omgeving en slechte dieetkeuzes. Onderzoek onder 101 vrouwelijke studenten wees uit dat de controlegroep die een schone georganiseerde keuken kregen gepresenteerd eerder een gezonde voedingskeuze maakte. De groep die een zeer rommelige en ongeorganiseerde keuken gepresenteerd kreeg, maakte veel frequenter de keuze voor een ongezonde snack.

opruimen

Deze studie kan dus ook vergeleken met een niet opgeruimde omgeving in je huis of op je kantoor. Iemand die de hele dag in een onopgeruimde omgeving leeft, zal niet snel de gezonde- of bewuste voedingskeuze maken. Een andere studie geeft aan dat mensen die in een extreem rommelig huis wonen tot wel 77% grotere kans hebben tot overgewicht! In dit geval ging het met name om een verzamelstoornis waarbij mensen obsessief spullen verzamelen. Een belangrijk gedeelte van stressvrij leven, dus ook voor gezond leven, is een opgeruimde omgeving creëren.

Lees ook:  Je tuin Feng Shui inrichten

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde mentale staat

Sommige mensen kennen haar al: Marie Kondo. Rondom 2015 is zij wereldberoemd geworden met haar opruimmethoden. Participanten in haar programma ‘Tidying Up’ gaven aan dat haar opruimmethoden hun leven heeft veranderd. Het is een feit dat niet opgeruimde ruimtes in ons huis ons een negatief gevoel geven. Dit heeft als direct vervolg dat er een negatief beeld ontstaat over iemands leven. Marie Kondo gebruikt in haar methode zowel functionaliteit als hart en ziel. In onze ogen is Marie Kondo niet alleen een goed mens, maar een waar genie. Wil je meer over haar lezen? Kijk dan eens hier naar hoe ze uitlegt dat opruimen gelukkig maakt!

Hou jij van opruimen? Dan heb je oog voor detail!

Sommige mensen halen veel plezier uit opruimen en hebben deze tips en uitleg helemaal niet nodig. Studie wijst namelijk uit dat mensen die houden van opruimen een oog voor detail hebben die meer voorkomt dan bij de gemiddelde persoon. Tevens zijn deze mensen nauwkeuriger van aard en hebben ze, zonder verrassing, minder last van stress! Doordat zij een natuurlijke grip hebben op de cluster in hun directe omgeving zorgen zij er voor dat ze al hun aandacht kunnen focussen op externe factoren waar ze geen invloed op hebben. Zo hebben deze mensen meer tijd om zich te focussen op mindfulness, hierdoor kunnen externe factoren waar ze geen invloed op hebben (deels) ingeperkt worden.

Over de auteur

Mathias Molenberg
Ik ben Mathias Molenberg, en ik schrijf met veel plezier voor Paradijsvogels Magazine. Mijn passie is het ontdekken van de schoonheid van de wereld, zowel in verre reizen als in alledaagse momenten. Ik deel graag mijn ervaringen en inzichten over geluk, mindfulness en hoe we het leven optimaal kunnen benutten. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om mijn laatste artikelen te lezen en laten we samen de wereld verkennen en genieten van de kleine dingen in het leven.

Recente berichten

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

Zó moet het: het plannen van je volgende zomervakantie

De mooiste scooterroutes van Nederland

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down