Begonia's snoeien en verzorgen

20 maart 2023
896
begonia's snoeien en verzorgen

Heb je het gevoel dat je tuin wat kleur kan gebruiken? Dan is het misschien tijd voor wat planten of bloemen. Planten en bloemen kunnen zowel je huiskamer als je tuin een hele andere, frisse en vernieuwende look geven die je misschien voor de lente wel goed kan gebruiken! Het is een kwestie van het uitzoeken van de geschikte bloemen voor je tuin, maar wat vind je mooi? Er zijn natuurlijk een aantal planten die in elke tuin prachtig staan, zoals begonia’s bijvoorbeeld.

Begonia’s zijn kleurrijke planten die een complete tuin kan omtoveren door zijn mooie bloemen. Er zijn vele soorten in begonia’s, er zal dus vast een zijn die helemaal perfect in je tuin past. Het is wel belangrijk dat goed weet hoe je deze planten goed moet verzorgen en snoeien zodat ze kunnen optimaal kunnen stralen in de tuin. In deze blog lees je alles over de begonia’s en de verzorging ervan!

Over de Begonia

De begonia is een zomerbloeier met felle kleuren. Begonia’s zijn er in de kleuren rood, oranje, geel, wit en roze. De begonia’s verdeelt zich onder diverse soorten, namelijk de bladbegonia, de knolbegonia en de struikbegonia. Knolbegonia’s worden ook wel eens bolbegonia’s genoemd, terwijl dit eigenlijk geen officiële benaming is voor deze plant.

begonia's

Bladbegonia/ Begonia rex

De bladbegonia, ook wel Begonia rex genoemd, heeft in het algemeen een kleine naamsbekendheid, terwijl het eigenlijk een prachtige plant is. Het ligt er een beetje aan hoe en waar ze staan, maar als het zonlicht met de juiste hoek er op schijnt, lijken de bladeren zilverachtige wit met roze paarse en zelfs rode tinten te hebben.

Lees ook:  Een lounge plek creëren in de tuin

Knolbegonia

De knolbegonia, oftewel Begonia tuberhybrida was in 2016 verkozen tot de zomerbol van het jaar. Dit was natuurlijk met een geldige reden, de plant is namelijk te verkrijgen in alle kleurschakeringen en varianten. Je kunt ze éénkleurig of meerkleurig krijgen, groot- of kleinbloemig, rechtopstaand of juist hangend, genoeg keus dus! Het voordeel aan deze bloem is dat hij tot oktober in de bloei staat, dus je kunt zeer lang van zijn prachtige kleuren genieten.

Struikbegonia

De struikbegonia, ook Begonia fuchsioides genoemd, is erg veel te vergelijken met de fuchsia, zoals je al kan merken aan de Latijnse benaming. Deze begonia is afkomstig uit Colombia en Venezuela. De plant groeit als een struik en heeft langwerpige, maar wel kleine groene bladeren. De bloemen groeien hangend van de struik in trosjes met gevarieerde kleuren rood tot paars.

begonia's

Waar komt de Begonia vandaan?

Nu je een beetje meer weet over de diverse soorten van de begonia, is het ook interessant om meer te weten over de herkomst van de plant. De meeste begonia’s komen namelijk uit Amerika, maar er zijn een paar varianten die in de Molukken en Himalaya ontdekt zijn geworden. De plant werd ontdekt rond 1690 en het duurde nog een paar honderd jaar voordat de begonia in Europa bekend werd. Rond 1831 werd de begonia pas populair in Europa.

Begonia verzorgen

Het verzorgen van de begonia’s is niet heel moeilijk wanneer je weet wat je moet doen. Gelukkig leggen wij je graag uit hoe je dit het beste kunt doen!

Lees ook:  De asparagus snoeien, stekken & verzorgen!

Licht en warmte

Een begonia is over het algemeen een tropische plant, al betekent dat niet meteen dat ze in de volle zon willen staan. Begonia’s kun je het beste plaatsen op een plek waar zowel de zon voorbij komt en ook voldoende schaduw is. Het is vooral belangrijk dat je ze in een goede tuingrond zet. Je kunt ervoor kiezen om de knollen al vroeg in het voorjaar binnenshuis in een kweekbakje te planten, zodat je ze vervolgens in mei kunt planten in de tuin.

Begonia zaaien

Voor het zaaien van de begonia’s is het belangrijk dat je er zeker van bent dat er geen wintervorst meer zal zijn, zodat ze zonder enige problemen kunnen bloeien tot mooie planten. Het stekken van bladbegonia’s is vrij makkelijk. Je hebt maar één blad nodig dat een vrij korte steel heeft. Steek het stekje in wat aarde en laat de basis van het blad de grond aanraken. Pas op met het geven van water aan bladbegonia’s, zij kunnen namelijk niet goed tegen water op het blad zelf. Verwijder deze dan ook onmiddellijk na het water geven, zodat het blad niet wegrot.

Begonia water geven

Houd de potgrond van de lente tot en met de herfst licht vochtig door de Begonia regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Zorg ervoor dat er geen laagje water onder in de pot ontstaat, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

In de winterperiode gaat de plant in ruststand en heeft hij minder water nodig. Laat de potgrond dan een beetje opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Lees ook:  Zo verzorg je de passiebloem!
begonia's

Snoeien

In het voorjaar kun je een begonia vormen tot een vollere struik door het te snoeien. Als je een volle struik wilt creëren is het belangrijk dat je elke 4 weken de uiteinden van de stengels knipt, zo behaal je het gewenste resultaat. Je zou ook de bloei aanzienlijk kunnen verlengen door continu de uitgebloeide bloemen uit de plant te knippen.

Je zou eventueel ook kunnen gaan voor de ‘budsnoei’ techniek voor grote en mooie bloemen. Bij deze techniek haal je van een bloemtak alle zijknopjes weg zodat de overgebleven knop aan het uiteinde alle bloeikracht krijgt.

Begonia stekken

De Begonia is een kamerplant die gemakkelijk te stekken en te kruisen is, waardoor er talloze soorten bestaan. Sommige soorten kunnen zelfs worden vermeerderd door een blad met een steel in vochtige grond te steken. Het is belangrijk om te zorgen voor een vochtige omgeving, omdat het blad anders mogelijk niet op tijd wortels zal maken om vocht op te kunnen nemen.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben dol op de natuur. Van dieren tot edelstenen, planten tot geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in mythologie en culturen van over de hele wereld. Ik schrijf graag over al mijn bevindingen en deel mijn kennis op deze prachtige website; Paradijsvogelsmagazine.nl. Ben jij net zo nieuwsgierig naar hoe magisch onze planeet is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Recente berichten

Hoe vind jij de leukste restaurantjes voor een avondje uit?

Je eigen paradijs creëren: tips om de natuur in je huis te brengen

Ontdek de wonderen van Costa Rica tijdens een groepsrondreis

De kracht van natuurlijke genezing: hoe osteopathie helpt bij pijn en stress

© Paradijsvogels Magazine - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down