Een eigen moestuin beginnen is een ontzettend leuke hobby. Als je niet weet waar je moet beginnen is dit te begrijpen. Bij het beginnen van een moestuin komt namelijk veel kijken. Maar ben niet bang om een moestuin te beginnen. Een moestuin beginnen is vooral veel experimenten en leren van je fouten en vooral in het begin is dit het geval. Een moestuin is ook nog eens goed voor het milieu. Met een beetje voorbereiding kun jij ook je eigen moestuin beginnen. Daarom geven we je in deze blog de handigste tips voor je begint met een moestuintje in jouw tuin.
Welke moestuin wil je aanleggen?
De manier waar je op gaat moes tuinieren is belangrijk voordat je begint. Ga je in de grond of in potten of bakken een moestuin beginnen. Als je een grotere tuin hebt kun je ook een deel van je grasveld omtoveren tot een moestuin. Als je een kleinere tuin hebt zijn potten en bakken toch de betere keuze. Alles heeft zijn voor en nadelen maar het is belangrijk dat je voor jezelf kijkt wat het beste bij je tuin en bij jezelf past. Ook de ligging van de moestuin zelf is belangrijk. Je moestuin heeft namelijk 6 uur zon per dag nodig. Toch kun je ook je moestuin beginnen in de schaduw alleen heb je wel minder keuze uit zaden kopen. Doe dus van te voren goed je onderzoek. Als je namelijk echt perse een moestuin wilt met zaden die in de zon moeten, moet je hier toch echt rekening mee houden.
De bodem klaarmaken
Als je je moestuin wilt beginnen op een lapje grond is het ook belangrijk dat je de grond klaarmaakt. Het hebben van een goede bodem is namelijk super belangrijk bij een moestuin. Begin met het verwijderen van je onkruid en eventueel gras. De volgende stap is genoeg compost toevoegen, dit zorgt voor een goede structuur van de bodem en beschermt tegen uitdrogen en bevriezen. Ook maakt dit de grond een beetje los voordat je gaat zaaien. Als je grond heel arm is dan is het misschien een beter idee om ook wat mest te gebruiken. Als je gelijk wilt zaaien is stalmest de beste keuze.
Een moestuinplan
Een moestuinplan kan je helpen met een duidelijk overzicht te creëren voordat je alles maar op een willekeurige plek gaat zaaien. Een moestuinplan maken kan soms wat tijd kosten maar je kunt hem ieder jaar opnieuw gebruiken. Je kunt natuurlijk hier en daar wat aanpassingen maken maar dat is je eigen keuze. De eerste stap is het uitkiezen van je groentes. Natuurlijk kies je voor de groentes die je lekker vindt en kunt gebruiken. Als je maar een kleine moestuin kunt hebben is het belangrijk dat je de juiste keuzes maakt voor het kiezen van groentes. De tweede stap is het kijken naar wat goede en slechte buren zijn van elkaar. Dus groenten die goed lang elkaar kunnen staan of groentes die je juist ver uit elkaar moet houden. Dan is het belangrijk dat je de zaai, plant en oogsttijd noteert. Elke groente heeft namelijk zijn eigen ritme. Daarom is het belangrijk dat je weet wanneer welke groente het beste groeit voor de beste smaak. Vervolgens ga je je plan maken. je gaat hierbij precies tekenen hoe en waar je alles gaat planten. Je kunt dit op papier doen maar ook digitaal.
Zaden bestellen
Als je een moestuin wilt beginnen is het natuurlijk belangrijk dat je zaden hebt. Groentezaden kopen kun je inmiddels overal! Je kunt ze bestellen maar ook gewoon in de winkel halen. Je kunt kiezen voor biologische zaden of normale zaden. Het ligt allemaal aan jou en wat je zelf het fijnste vindt. Je kunt ze dus online bestellen of je kunt ze kopen in een tuincentra. Meestal in het voorjaar kun je ze ook in verschillende bouwwinkels krijgen. Natuurlijk kies je zelf welke zaden kopen je wilt.
Wanneer begin je met een moestuin
Een moestuin kun je het beste in het voorjaar beginnen. De grond moet namelijk niet te bevroren of te vochtig zijn. Op een slechte grond kunnen de zaadjes namelijk niet goed ontkiemen. Het is daarom ook belangrijk dat je de weervoorspellingen goed in de gaten houdt. Qua groente is het een ander verhaal. De ene groente groeit namelijk beter in de winter en de andere juist in het voorjaar. Als je net begint met een moestuin is het misschien beter om te kiezen voor de makkelijkere groentes. Wat makkelijkere groentes zijn bijvoorbeeld wortels, sla, courgettes, rijdijsjes en spinazie. Deze hebben namelijk niet veel water en verzorging nodig. Hierdoor kan er bijna niks fout gaan!