Beeld voor beeld Michelangelo

14 juli 2020
217
Michelangelo

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni was een van de bekendste kunstenaars uit Italië in de tijd van de Renaissance. Hij is vooral bekend onder alleen zijn voornaam Michelangelo. Dat zijn voornaam al genoeg is om te weten over wie je het hebt geeft al aan hoe groot de impact is die deze kunstenaar teweeg heeft gebracht.

Michelangelo zijn achtergrond

Michelangelo is geboren op 6 maart 1475, in het Italiaanse plaatsje Caprese (waar waarschijnlijk het gerecht naar vernoemd is). Hij leefde tot 18 februari 1564, waar hij in Rome is gestorven. In de Italiaanse hoofdstad heeft hij de langste tijd van zijn carrière gewerkt.

De meeste mensen kennen Michelangelo van zijn schilder- en beeldhouwkunsten, maar de Italiaanse kunstenaar deed ook meer. Zo was hij niet alleen schilder en beeldhouwer, maar ook architect en dichter. De liefde voor kunst zat er al vroeg in. Als kind besteedde hij weinig aandacht aan school en focuste zich meer op tekenen. De interesse in beeldhouwen komt volgens hem door de man van zijn minne. Die was steenhouwer, waardoor Michelangelo er altijd een grapje van maakte dat hij de liefde hiervoor via de borstvoeding van zijn minne had meegekregen.

Loopbaan

Al op jonge leeftijd bleek dat Michelangelo goed was in kunst. Zijn vader wilde hier echter niets van weten, omdat in die tijd kunstenaars geen hoog aanzien hadden. Dit weerhield Michelangelo er niet van om al als 16-jarig jongetje in de leer te gaan bij schilder Domenico Ghirlandaio. Daarna verbreedde hij zijn horizon en ging hij studeren bij de beeldhouwer Bertoldo di Giovanni.

Lees ook:  Hoe maak jij de mooiste tuinbar?

Michelangelo ging in 1492 naar Bologna, omdat hij Florence ontvluchtte toen een monnik de macht greep. Hier maakte hij zijn eerste grote kunstwerk: de Engel met Kandelaar. Ook de beelden van Sint Procolus en Sint Pretonius maakte hij hier. Verder ontwikkelde hij in Bologna zijn liefde voor literatuur en begon ook dichter te worden.

Zijn grootste tijden als kunstenaar maakte hij in Rome. Dit was onder andere omdat Paus Julius II hem vroeg diens graftombe te ontwerpen en te maken. Dit monument is terug te vinden in de San Pietro kerk in Rome. Michelangelo vertrok weer uit Rome, om daarna de laatste dertig jaar van zijn leven in de Italiaanse hoofdstad gevestigd te blijven. Hij werd toen in dienst genomen door de nieuwe paus, Paulus III, voor een schilderopdracht in de kapel. Hij schilderde toen vooral fresco, waarvan Het Laatste Oordeel wel een van de bekendste is.

Werken van Michelangelo

Veel mensen kennen Michelangelo als schilder en beeldhouwer. Dit is ook terug te vinden in de werken die van deze meester overgebleven zijn. Zijn bekendste werk is David, een gigantisch standbeeld wat tussen 1501 en 1504 is gemaakt en te bewonderen is in de Galleria dell'Accademia in Florence. Dit beeld wordt door veel mensen gezien als het toppunt van schoonheid in de tijd van de Italiaanse Renaissance.

Als je het over Michelangelo en zijn schilderijen hebt, is er maar één die letterlijk boven de andere schilderijen uitsteek. Dit is de Schepping, de enorme fresco over de geboorte van Adam die te bewonderen is in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad. Het is een enorme schildering op het plafond van de kapel, wat voor Michelangelo een enorme klus is geweest om het af te krijgen. Omdat het plafond er namelijk al op zat heeft hij de fresco ondersteboven op een verhoging moeten schilderen. Nu is De Schepping slechts een deel van deze fresco, maar wel meteen het bekendste deel.

Lees ook:  Gemorste koffie is voor deze kunstenares de start van eigenzinnige kunst

Tot slot zijn er nog enkele van zijn architectonische wonderen te bewonderen. Een daarvan is de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Qua literatuur is er helaas niet zoveel overgebleven. Het enige bekende werk is Rime, waar Michelangelo sonnetten en epigrammen in heeft gemaakt.

De Vite

Michelangelo’s levensverhaal staat beschreven in de Vite, een soort gebundelde biografie van bekende kunstenaars uit de Italiaanse Renaissance. De maker van de Vite is Giorgio Vasari, een goede vriend Michelangelo. Dit zal verklaren waarom het deel van Michelangelo de meest prominente plek in deze biografie heeft gekregen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings