Beeld voor beeld Michelangelo

6 VIEWS
Beeld voor beeld Michelangelo

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni was een van de bekendste kunstenaars uit Italië in de tijd van de Renaissance. Hij is vooral bekend onder alleen zijn voornaam Michelangelo. Dat zijn voornaam al genoeg is om te weten over wie je het hebt geeft al aan hoe groot de impact is die deze kunstenaar teweeg heeft gebracht.

Michelangelo zijn achtergrond

Michelangelo is geboren op 6 maart 1475, in het Italiaanse plaatsje Caprese (waar waarschijnlijk het gerecht naar vernoemd is). Hij leefde tot 18 februari 1564, waar hij in Rome is gestorven. In de Italiaanse hoofdstad heeft hij de langste tijd van zijn carrière gewerkt.

View this post on Instagram

La libertà di questo posto ☀️🦋

A post shared by Oscar Branzani (@oscarbranzani) on

De meeste mensen kennen Michelangelo van zijn schilder- en beeldhouwkunsten, maar de Italiaanse kunstenaar deed ook meer. Zo was hij niet alleen schilder en beeldhouwer, maar ook architect en dichter. De liefde voor kunst zat er al vroeg in. Als kind besteedde hij weinig aandacht aan school en focuste zich meer op tekenen. De interesse in beeldhouwen komt volgens hem door de man van zijn minne. Die was steenhouwer, waardoor Michelangelo er altijd een grapje van maakte dat hij de liefde hiervoor via de borstvoeding van zijn minne had meegekregen.

Loopbaan

Al op jonge leeftijd bleek dat Michelangelo goed was in kunst. Zijn vader wilde hier echter niets van weten, omdat in die tijd kunstenaars geen hoog aanzien hadden. Dit weerhield Michelangelo er niet van om al als 16-jarig jongetje in de leer te gaan bij schilder Domenico Ghirlandaio. Daarna verbreedde hij zijn horizon en ging hij studeren bij de beeldhouwer Bertoldo di Giovanni.

Michelangelo ging in 1492 naar Bologna, omdat hij Florence ontvluchtte toen een monnik de macht greep. Hier maakte hij zijn eerste grote kunstwerk: de Engel met Kandelaar. Ook de beelden van Sint Procolus en Sint Pretonius maakte hij hier. Verder ontwikkelde hij in Bologna zijn liefde voor literatuur en begon ook dichter te worden.

Zijn grootste tijden als kunstenaar maakte hij in Rome. Dit was onder andere omdat Paus Julius II hem vroeg diens graftombe te ontwerpen en te maken. Dit monument is terug te vinden in de San Pietro kerk in Rome. Michelangelo vertrok weer uit Rome, om daarna de laatste dertig jaar van zijn leven in de Italiaanse hoofdstad gevestigd te blijven. Hij werd toen in dienst genomen door de nieuwe paus, Paulus III, voor een schilderopdracht in de kapel. Hij schilderde toen vooral fresco, waarvan Het Laatste Oordeel wel een van de bekendste is.

Werken van Michelangelo

Veel mensen kennen Michelangelo als schilder en beeldhouwer. Dit is ook terug te vinden in de werken die van deze meester overgebleven zijn. Zijn bekendste werk is David, een gigantisch standbeeld wat tussen 1501 en 1504 is gemaakt en te bewonderen is in de Galleria dell’Accademia in Florence. Dit beeld wordt door veel mensen gezien als het toppunt van schoonheid in de tijd van de Italiaanse Renaissance.

Als je het over Michelangelo en zijn schilderijen hebt, is er maar één die letterlijk boven de andere schilderijen uitsteek. Dit is de Schepping, de enorme fresco over de geboorte van Adam die te bewonderen is in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad. Het is een enorme schildering op het plafond van de kapel, wat voor Michelangelo een enorme klus is geweest om het af te krijgen. Omdat het plafond er namelijk al op zat heeft hij de fresco ondersteboven op een verhoging moeten schilderen. Nu is De Schepping slechts een deel van deze fresco, maar wel meteen het bekendste deel.

Tot slot zijn er nog enkele van zijn architectonische wonderen te bewonderen. Een daarvan is de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Qua literatuur is er helaas niet zoveel overgebleven. Het enige bekende werk is Rime, waar Michelangelo sonnetten en epigrammen in heeft gemaakt.

De Vite

Michelangelo’s levensverhaal staat beschreven in de Vite, een soort gebundelde biografie van bekende kunstenaars uit de Italiaanse Renaissance. De maker van de Vite is Giorgio Vasari, een goede vriend Michelangelo. Dit zal verklaren waarom het deel van Michelangelo de meest prominente plek in deze biografie heeft gekregen.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

Lees ook:  Vetplanten als schitterend sieraad

MEER INSPIRATIE

The Atlas of Beauty: de kracht van vrouwen in beeld
De Britse beeldhouwer Jamie Frost brengt hout tot leven in nieuwe krachtige, boeiende sculpturen
Landschapskunst in Flevoland: land art bewonderen in de uitgestrekte polders
Henn Kim: illustraties met gewrongen gevoelens