Alles voor een onvergetelijk verblijf in Barcelona

16 oktober 2020
1003

Barcelona is zonder twijfel de stad van de onbegrensde mogelijkheden. Het is mede hierdoor uitgegroeid tot een van de meest populaire bestemmingen voor een stedentrip of vakantie. Al deze aandacht is uiteraard niet uit het niets ontstaan. Historische en culturele bezienswaardigheden, een bruisend nachtleven en een aantal heerlijke stranden zijn voorbeelden van wat er allemaal te doen en te bewonderen is in de Catalaanse hoofdstad.

Daarnaast zorgen de prachtige landschappen, adembenemende architectuur en prachtige culturele attracties zorgen voor een verleidelijke bestemming. En natuurlijk draagt ook het aangename klimaat bij aan de charme van de stad.

Barcelona heeft een sfeervolle middeleeuwse wijk, de Barri Gòtic, met een bijna magische ouderwetse sfeer, maar het is nog beroemder om zijn modernistische architectuur. Bovendien heeft Antoni Gaudí een blijvende stempel gedrukt op Barcelona met zijn ongelofelijke gebouwen.

Naast alle architectuur en bijzondere gebouwen zijn er ook genoeg opties om te ontspannen. Wandel bijvoorbeeld over La Rambla of ontsnap naar de zandstranden in de buurt van de haven en geniet van een ontspannen diner op de vele buitenterrassen - er zijn zoveel verrassingen om te ontdekken. Vandaag gaan wij in op alles wat je nodig hebt voor je reis, vakantie of stedentrip naar Barcelona.

Barcelona

De Sagrada Familia

De Sagrada Familia is hét meesterwerk van Antoni Gaudií en tegelijkertijd ook het meest iconische gebouw van de stad. Wie een blik werpt op de basiliek ontdekt eigenlijk al meteen dat het in niets op een normale kerk lijkt. De versieringen, de torens en het interieur laten het gebouw eerder op een kunstwerk dan een kerk lijken.

Opvallend is dat de Sagrada Familia nog altijd niet af is. Ruim honderd jaar geleden is begonnen met de bouw van de basiliek, maar nog altijd staat het gebouw in de steigers. De reden hierachter is dat de bouw wordt gefinancierd aan de hand van donaties. De huidige bouwers verwachten dat het imposante bouwwerk in 2026 eindelijk zal worden voltooid, maar het blijft altijd de vraag of de voorspelling ditmaal wel zal uitkomen.

Het feit dat de bouw nog altijd niet is voltooid leidt overigens niet tot weinig interesse onder bezoekers van de stad. Jaarlijks komen miljoenen mensen op het indrukwekkende gebouw af om het zelf te kunnen bewonderen. De bezoeker wordt voor het eerst getroffen door de schitterende buitenkant met de beeltenis die de geboorte van Jezus uitbeeldt. Net zo prachtig is het interieur, een immense ruimte van maar liefst 90 meter lang en 60 meter hoog. Het plafond sprankelt met decoratieve details en tot slot laten de kleurrijke glas-in-loodramen het licht op een schitterende manier binnenstromen.

Een bezoek aan de Sagrada Familia mag dankzij al dit moois dan ook eigenlijk niet ontbreken tijdens je verblijf in de stad!

Sagrada Familia Barcelona

La Rambla: De sociale ontmoetingsplaats van Barcelona

Het hart van het sociale leven in Barcelona bevindt zich op La Rambla, een brede, boomrijke laan die de oude stad in tweeën deelt. La Rambla strekt zich uit van het Plaça de Catalunya - waar het prachtige Romaanse 12e-eeuwse klooster van Santa Anna staat - helemaal tot aan de haven. Deze brede straat wordt omringd door restaurants, oneindige terrassen en allerlei soorten winkels. De straat is hierdoor inmiddels een van de meest populaire ontmoetingsplaatsen van de stad geworden.

Overdag zijn er veel lokale bewoners die hun dagelijkse boodschappen doen in de Mercat de la Boqueria (waar we later nog op terugkomen) en in de avonduren wordt er genoten van de vaak heerlijke temperaturen en vele feesten die tot diep in de nacht doorgaan. Regelmatig is er live muziek aanwezig of zijn er verschillende soorten straatoptredens waarvan kan worden genoten.

Aan de noordoostelijke kant grenst La Rambla aan de Barri Gòtic, en halverwege de laan ligt het Plaça Reial, een prachtig met palmen omzoomd plein dat wordt omringd door een groot aantal historische huizen. In het centrum bevinden zich nog meer cafés, restaurants en winkels om van te genieten. Kortom, de mogelijkheden om te shoppen of heerlijk te dineren zijn hier eindeloos.

La Rambla

Arc de Triomf

Waar je ook een wandeling maakt in de stad, vroeg of laat passeer je ongetwijfeld enkele monumenten. Een daarvan is de Arc de Triomf, de bekende triomfboog van Barcelona, die aan het noordelijke uiteinde van de oude stad staat. De boog heeft een hoogte van ongeveer 30 meter en bestaat uit rode bakstenen die het geheel een speciale uitstraling geven.

Aan de noordkant van de boog worden bezoekers vanuit de hele wereld verwelkomd, de zuidkant toont op zijn beurt een beeltenis met Jezus Christus. De partijen zijn toegewijd aan handel, landbouw en industrie en aan kunst en wetenschap. De vier toegangspoorten zijn versierd met de tientallen wapenschilden van de Spaanse provincies – samen vormen zij een iconisch monument van de stad.

Barcelona

Tibidabo

Als je voor het eerst in Barcelona bent kunnen de eindeloze mogelijkheden in de stad soms overweldigend overkomen – er is simpelweg zoveel te doen en te zien. Een van de beste manieren om direct een goed overzicht van de stad te krijgen is door een van de uitzichtpunten van Barcelona op te zoeken. De berg Tibidabo is er hier een van.

Lees ook:  Alles over een bezoek aan Singapore

De Tibidabo is een 512 meter hoge berg die is gelegen tussen Barcelona en het achterland. Hier boven vind je verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken, maar alleen al voor het uitzicht over de stad is de klim de moeite waard. Om het maximale uit het uitzicht te halen is het een aanrader om de televisietoren (Torre de Collserola) te bezoeken.

Deze kenmerkende toren werd gebouwd ter gelegenheid van de Olympische Spelen aan het einde van de vorige eeuw. Tegenwoordig wordt de toren vooral gebruikt als uitkijkplatform over de stad. Met een glazen lift wordt je naar de tiende verdieping van de toren gebracht en wordt je getrakteerd op een uitzicht vanaf het hoogste punt in de stad.

Maar dat is nog niet alles. Want als je eenmaal boven bent aanbeland heb je ook direct de mogelijkheid om het oudste pretpark van Spanje bezoeken. Het zogenaamde Parc d'atraccions Tibidabo is aan het begin van de 20e eeuw geopend en is vandaag de dag nog altijd een plek waar je het avontuur van een aantal spannende attracties kunt opzoeken.

Tibidabo

Parc Güell

Kleurrijk, vrolijk en vol grillen, dit prachtige park is een andere UNESCO-werelderfgoedlocatie in Barcelona. En ook dit park is – hoe kan het haast anders – ontworpen door de beroemde Antoni Gaudí.

Het Parc Güell werd aan het begin van de vorige eeuw aangelegd en beschikt over grotten, kronkelende trappen, bruggen en allerlei soorten keramische structuren. Een spectaculair terras biedt een panoramisch uitzicht op de stad en de achterliggende zee.

Gaudí zelf hield van dit deel van de stad, en ook zijn huis is hier te bewonderen. Het Casa Museu Gaudí is gevestigd in het huis waar Gaudi woonde. Een collectie hier toont de vele kunstwerken, meubels en objecten die Gaudí destijds allemaal heeft ontworpen.

Parc Güell is met recht een van de meest bijzondere delen van de stad te noemen.

Parc Güell

Voetbalstadion Camp Nou van FC Barcelona

Voor de voetbalfans onder ons is een bezoek aan het beroemde voetbalstadion Camp Nou natuurlijk een must. Zelfs zonder het bezoeken van een voetbalwedstrijd is een bezoek aan dit stadion de moeite meer dan waard. De uitgebreide fanshop, het museum en natuurlijk het veld; het is allemaal inbegrepen bij een rondleiding door een van de meest bijzondere stadions van de wereld.

Neem een kijkje in de kleedkamers, verken de spelerstunnel en ontdek de perszaal waar de spelers en trainers regelmatig de media te woord staan. Natuurlijk is de ervaring nog specialer tijdens het bezoeken van een wedstrijd. Gezien het feit dat er ruimte is voor bijna honderdduizend toeschouwers is de kans vrij groot dat je een kaartje kunt bemachtigen en de voetbalsterren live aan het werk kunt zien!

Camp Nou

Placa Espanya

Vanaf de Arenas de Barcelona is het al te zien - het grote Placa Espanya. Dit grote plein is een van de meest kenmerkende en herkenbare locaties in de stad.

De twee bakstenen torens die aan Venetië moeten herinneren en het museum van de Catalaanse kunst die ver boven het plein troont en waarvoor een waterval als een fontein zich onmiddellijk aandient, springen direct in het oog.

Bovendien leidt het plein je naar het Museu Nacional d'Art de Catalunya, dat in 1990 werd opgericht en beschikt over een grote collectie Romaanse kunst. Maar ook collecties uit de barok, de renaissance en de moderne tijd zijn in het museum te bewonderen.

Het Columbus Monument

Aan het einde van de 15e eeuw ontdekte Columbus, een Italiaanse navigator, het Amerikaanse continent. In Barcelona is een monument gewijd aan Columbus, dat is gelegen aan de beroemde La Rambla.

Het monument is ongeveer 60 meter hoog en beschikt over een aantal gietijzeren leeuwen. Bovenop staat een wereldbol en het beeld van Columbus. Bovendien is het mogelijk om met de lift een uitkijkplatform te bereiken en daar vanuit te genieten van een prachtig uitzicht op de haven en promenade van de stad!

Colombus monument

Mercat de la Boqueria (centrum Barcelona: aanrader!)

Er is haast geen markt die over meer kleuren beschikt dan de Mercat de la Boqueria. Deze beroemde markt beschikt over allerlei heerlijke producten, zoals fruit, chocolade, verse smoothies, Spaanse amandelen, olijven en nog veel meer. Het is bijna niet te geloven dat al deze verrukkelijk producten allemaal op één centrale plek te verkrijgen is.

Naast het aanbieden van heerlijke verse producten is het ook de plek waar veel inwoners en reizigers elkaar ontmoeten op een drukke ochtend. Vaak worden er in de ochtend al inkopen gedaan voor het diner in de late avonduren. Maar het is ook een ideale plek om producten voor bij de lunch of een picknick te kopen. Of om natuurlijk simpelweg even rond te kijken en te genieten van alle kleuren die tijdens een bezoek op je afkomen.

Mercat de la Boqueria

Barri Gòtic (Gotische wijk)

Al ruim 2000 jaar is de gotische wijk het spirituele centrum van de stad. Overblijfselen van oude Romeinse gebouwen zijn hier nog steeds te vinden, maar met name de Middeleeuwen zijn hier het best vertegenwoordigd door de historische monumenten die in deze wijk zijn te vinden.

Lees ook:  De groene toekomst van waterstof auto’s

Een meesterwerk van de gotische architectuur; de middeleeuwse kathedraal staat op de Monte Tabor, en vormt het hoogste punt van het stadscentrum. In deze wijk werd bovendien Columbus ontvangen na zijn eerste reis naar de ‘nieuwe wereld’.

Maak een wandeling door de wijk en dwaal door dit prachtige doolhof van smalle straatjes en sfeervolle steegjes om deze magische middeleeuwse wereld te ontdekken. Onderweg kom je van alles tegen, waaronder rustige pleinen, café met terrasjes en bijzondere boetieks. Een ideale wijk voor iedereen die even wilt bijkomen van de drukte van de stad en zich graag enkele honderden jaren terug in de tijd waant.

Barri Gòtic

Magische Fonteinen

Vlak voor het Nationaal Paleis staat de nog steeds zeer onspectaculaire magische fontein van Barcelona. Hoewel het misschien niet de meest speciale en populaire bezienswaardigheid van de stad is, is het absoluut een aanrader om hier in de avonduren nog even terug te komen.

In de avond wordt de fontein namelijk prachtig verlicht en vindt er een show plaats onder begeleiding van muziek. Rustig is het niet tijdens deze show, maar het is zeker bijzonder om de fontein in deze staat te bewonderen!

Magische Fonteinen

Montjuïc

Tibidabo is net al even aan bod gekomen en betreft een van de verschillende bergen die in de stad te vinden is. De tweede lokale berg van Barcelona heet Montjuïc en ligt in het zuidelijke deel van de stad.

Ook op deze berg liggen er veel bezienswaardigheden op je te wachten, maar vooral het uitzicht vanaf de berg trekt veel bezoekers aan. Op ruim 170 meter hoogte krijg je namelijk een prachtig uitzicht over de ondergelegen stad. Net als Tibidabo beschikt ook Montjuïc over een aantal leuke attracties om te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan het fort Castell de Montjuïc, een stadion en het Spaanse dorp Poble Espanyol dat hier te vinden is.

De gemakkelijkste weg naar de berg is via de Telefèric de Montjuïc. Deze kabelbaan brengt je op de snelste manier naar de top van de berg en biedt je tegelijkertijd een ongelooflijk panoramisch uitzicht over heel de stad. In totaal zijn er drie verschillende haltes waar je kunt uitstappen en genieten van de diverse delen van de berg. Hiermee is Montjuïc ook enorm geschikt voor bezoekers die voor het eerst de stad bezoeken en graag een overzicht krijgen van wat Barcelona allemaal te bieden heeft.

Montjuïc

Casa Milà en Casa Batlló

Vanuit de Sagrada Familia loop je eenvoudig naar de boulevard Avinguda Diagonal, waar je vele winkelmogelijkheden tegen zult komen. Deze straat is een van de beroemdste van de hele stad. Als je de tocht vervolgt bereik je na een aantal minuten ook de shopboulevard Passeig de Grácia, waar de liefhebbers van winkelen hun ogen uitkijken.

Vervolgens is Casa Milà de volgende stop, en dit is er een die de moeite ook meer dan waard is. Als je een bezoek wilt brengen aan het gebouw dat door Gaudí is ontworpen en door de UNESCO tot werelderfgoed is verklaard, kan je tegen een kleine entreeprijs toegang krijgen tot het beroemde huis, de binnenplaatsen en de Gaudi-tentoonstelling.

Als je vervolgens nog verder doorloopt vanuit de Passeig de Grácia kom je eindelijk bij een van de beroemdste en meest opvallende gebouwen van Gaudi: Casa Batlló. De kleurrijke gevel en het bijzondere dak trekken al direct de aandacht. Het gebouw is werkelijk schitterend te noemen en ook hier is het mogelijk om tegen een kleine vergoeding binnen een bezoek te brengen.

Kortom, met een kleine wandeling vanaf de wereldberoemde basiliek kom je zonder al teveel moeite een aantal van de meest kenmerkende gebouwen en boulevards van de stad tegen.

Casa Milà en Casa Batlló

Palau de la Música Catalana (Paleis voor Catalaanse Muziek)

Het Palau de la Música Catalana werd aan het begin van de 20e eeuw gebouwd als concertzaal en is ontworpen in de Catalaanse Modernista stijl. Hoewel het interieurdecor net zo kleurrijk en fantasievol is als de buitenkant, zijn de vorm en de decoratie gewijd aan koor- en andere muzikale optredens. Dit maakt het gebouw uniek ten opzichte van bijvoorbeeld de werken van Gaudí die je overal in de stad zult tegenkomen.

De concertzaal van het Palau biedt plaats aan ruim twee duizend mensen en is de enige zaal in Europa die overdag volledig door natuurlijk licht wordt verlicht. De muren aan twee zijden bestaan voornamelijk uit glas-in-loodramen die in prachtige bogen zijn geplaatst, en boven de zaal is een enorm dakraam van glas-in-lood. Hierbij bestaat het middelpunt uit een omgekeerde koepel in goudkleurige tinten, dat wordt omgeven door een schitterende kleur blauw. Als het aankomt op het interieur behoort het absoluut tot een van de meest bijzondere locaties in de stad.

Ciutadella Park

Barcelona is een stad vol met hoogtepunten, bezienswaardigheden en beroemde attracties. Al deze hoogtepunten brengen natuurlijk ook de nodige drukte met zich mee. En hoewel iedereen zich hier vooraf waarschijnlijk wel op in zal stellen, is ontspanning op zijn tijd soms even welkom. Het Ciutadella Park biedt hiervoor de ideale uitkomst.

Het Ciutadella Park vormt de zetel van het Catalaanse parlement. De citadel, die staat voor de verovering van Catalonië door de Spanjaarden, is vandaag de dag niet meer te bekijken in zijn oorspronkelijke vorm, omdat hij al in 1841 na grote protesten van de bevolking werd afgebroken.

Lees ook:  Je niet laten oplichten op vakantie

Dat het verlangen van de Catalanen naar onafhankelijkheid vandaag de dag nog steeds bestaat, is alom aanwezig tijdens een reis naar Barcelona. Zo kom je bijvoorbeeld vaker de Catalaanse vlag tegen dan de Spaanse vlag en spreken veel inwoners de Catalaanse taal. Het is dus niet verwonderlijk dat Catalonië een autonome gemeenschap is met een eigen parlement.

Deze heeft zijn zetel in het voormalige arsenaal van de citadel. De Font de la Cascada die in het centrum van het enorme parkgebied ligt, is ook zeer de moeite waard. Maar het park is natuurlijk vooral erg geschikt om even heerlijk tot rust te komen en de drukte van de stad enigszins te laten voor wat het is.

Kathedraal van Barcelona

Een van de laatste bezienswaardigheden in Barcelona die op je to-do lijstje thuishoort is zonder twijfel de kathedraal van Barcelona. Je vindt de kerk op het hoogste punt van de oude stad. Deze kerk is prominent aanwezig en beslaat praktisch het hele centrum van de wijk en vormt een groot contrast met de Sagrada Familia.

De kathedraal heet eigenlijk La Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàli en is gewijd aan de Heilige Eulalia. Op dezelfde plek stond vroeger een Romeinse tempel, welke in de 6e eeuw werd vervangen door een kerk. De kerk werd pas in 11e eeuw ingewijd en voltooid in de 15e eeuw - net als bij de beroemde Sagrada Familia is er dus weinig haast geweest bij het afronden van de bouw.

Tegenwoordig is het misschien niet een van de toeristische trekpleisters van de stad, maar is het de wandeling door de oude stad absoluut waard. Mis ook zeker niet de kans om even een kijkje te nemen in de kerk. Ook is er een kleine tuin met een gotische fontein in de kathedraal.

Kathedraal van Barcelona

Ontspannen op de stranden van Barcelona

Na zoveel sightseeing en winkelen kan een beetje ontspanning zeker geen kwaad. De stad biedt hiervoor vele parken, maar genieten op het strand is wellicht een nog betere optie.

Barcelona heeft niet alleen veel adembenemende bezienswaardigheden te bieden, maar ook een vier kilometer lang zandstrand dat in verschillende delen is verdeeld. Het strandgedeelte Barceloneta is bijzonder populair. Dit gedeelte van het strand ligt op ongeveer twintig minuten lopen vanaf het einde van La Rambla en is hiermee goed te bereiken.

Het strand beschikt over heerlijk zand en kristalhelder water. En naast de nabijheid van de stad biedt het strand nog andere voordelen. Zo zijn er vele faciliteiten. Naast de vele douches, toiletten en kleedkamers zijn er ook tal van bars en winkels op het strand te vinden. Een ideale locatie voor een ontspannen ochtend of middag!

Stranden barcelona

Bereikbaarheid van Barcelona

Barcelona is gelegen aan de kust in het oosten van Spanje. Dankzij de grote populariteit is de infrastructuur van de stad erop gericht om zoveel mogelijk toeristen, reizigers en inwoners te helpen bij hun reis door deze metropool. De infrastructuur is dan ook zeer goed ontwikkeld, wat een reis naar Barcelona vrij eenvoudig maakt.

De snelste en in de meeste gevallen ook de goedkoopste manier om naar Barcelona te reizen is door een vliegticket te boeken. Tegenwoordig zijn er veel (goedkope) vluchten die vanaf Nederlandse luchthavens naar de luchthaven van Barcelona gaan.

De vliegtijd is ongeveer twee uur en vanaf het vliegveld is de reis naar het stadscentrum ongeveer 20 tot 30 minuten lang. Hierbij is er de optie om de taxi te nemen, maar ook het openbaar vervoer biedt uitgebreide mogelijkheden om het centrum te bereiken.

Naast het vliegtuig is ook de auto een goede optie om Barcelona te bereiken. De stad ligt niet heel ver van de Franse grens af en ligt vanuit Nederland ongeveer op 1.500 kilometer afstand – uiteraard afhankelijk vanuit welke plaats je vertrekt. In de stad zelf heeft een eigen auto weinig meerwaarde, aangezien de meeste bezienswaardigheden en toplocaties het beste te voet of met het openbaar vervoer kunnen worden bereikt.

Ondanks dat is een reis naar Barcelona met een eigen auto wel een aanrader als je van plan bent om nog meer plaatsen in Spanje of Frankrijk te ontdekken.

Wanneer is de beste tijd om naar Barcelona te reizen?

Dankzij het constante mediterrane klimaat in de kuststad zijn de zomermaanden erg warm en droog, terwijl de winter vrij mild is. In principe worden de maanden van half april tot begin juli beschouwd als de beste tijd om naar Barcelona te reizen.

De herfst- en lentemaanden zijn vooral geschikt voor een stedentrip, omdat het in deze tijd van het jaar niet te heet is en de straten nog behoorlijk leeg zijn. Er zijn relatief weinig toeristen, waardoor de meest toplocaties in de stad op een iets rustigere manier kunnen worden ontdekt.

Met andere woorden: voor de strandgangers onder ons zijn de zomermaanden – ondanks de grote drukte – de beste keuze, aangezien de temperaturen buiten de zomer om te laag zijn om echt volledig te kunnen genieten van het strand. Voor iedereen die vooral een kort bezoek brengt om de bezienswaardigheden en toplocaties te ontdekken zijn de lente- en herfstmaanden zonder enige twijfel de beste optie.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down