Alles over de Ayahuasca ceremonie

21 april 2023
544
Ayahuasca ceremonie

Velen zullen er nog nooit van gehoord hebben: Ayahuasca. Ayahuasca is een krachtige, hallucinerende drank die wordt gebruikt door inheemse stammen in het Amazoneregenwoud. Je drinkt deze drank niet voor je plezier. In deze blog vertellen wij jou alles over de Ayahuasca ceremonie!

Ayahuasca

Ayahuasca: wat is het?

Ayahuasca is een psychoactieve drank die oorspronkelijk werd gebruikt door inheemse bevolkingsgroepen in het Amazonegebied. De Ayahuasca thee werd door deze stammen gebruikt voor spirituele en medicinale doeleinden. Het drankje wordt gemaakt van de Ayahuasca liaan en andere lokale planten. De liaan bevat DMT, wat een krachtige hallucinerende werking heeft. Tijdens de zogeheten ‘Ayahuasca ceremonie’ wordt de Ayahuasca drank toegediend. Deze ceremonie wordt steeds populairder onder mensen die op zoek zijn naar genezing of spirituele ervaringen. Het gebruik van de drank kan echter negatieve bijwerkingen hebben voor jouw lichaam en geest. Daarom is het belangrijk dat de Ayahuasca thee wordt ingenomen onder toezicht van een specialist.

De werking van Ayahuasca

De thee wordt in een ceremoniële setting gedronken. Het wordt gezien als een natuurlijk medicijn dat wordt gebruik voor innerlijke heling. Daarnaast is het mogelijk om contact te leggen met onze voorvaderen in het geestenrijk. De Ayahuasca therapie vindt plaats onder toezicht van een sjamaan.

De werkingsmechanismen van Ayahuasca zijn fascinerend. Dat komt doordat de Ayahuasca liaan een hoge hoeveelheid DMT bevat. DMT, ook wel dimethyltripamine, is de meest psychoactieve, of geestverruimende stof die op aarde is gevonden. Hierdoor wordt DMT ook wel het god-molecuul genoemd.

Om de effecten van DMT te ervaren, is het consumeren van alleen de bladeren niet genoeg. De enzymen in onze maag zorgen ervoor dat de DMT wordt afgebroken voordat het onze bloedbaan bereikt. Hierdoor is het als mens mogelijk om duizenden verschillende planten te eten die DMT bevatten, zonder dat je in een hallucinerende trip terecht komt.

Ayahuasca bevat namelijk nog een aantal andere chemische stoffen, die ervoor zorgen dat de DMT niet wordt afgebroken door de enzymen in jouw maag. Hierdoor komt de DMT uit de lianen, via de bloedbaan, in de hersenen terecht. De DMT werkt op een krachtige manier op de serotonine-receptoren in onze hersenen.

Geestelijke effecten Ayahuasca

De effecten van Ayahuasca

Tijdens het gebruik van Ayahuasca zul je een aantal effecten ervaren. Het gebruik van Ayahuasca heeft niet alleen effect op de geest, maar ook op het lichaam. Wij hebben de effecten van Ayahuasca op een rijtje gezet.

De geestelijke effecten van Ayahuasca

Tijdens het gebruik van Ayahuasca kan men een aantal geestelijke effecten ervaren. Deze effecten kunnen verschillen per persoon en per setting. Door Ayahuasca kun je de volgende geestelijke effecten ervaren:

 • Verandering bewustzijnstoestand: door het gebruik van Ayahuasca kan de bewustzijnstoestand veranderen. Je kunt visioenen, emotionele diepgang en een gevoel va verbinding met het universum ervaren.
 • Versterkt emoties: het gebruik van Ayahuasca kan zorgen voor sterkere emoties. Dat kan zowel in positieve, als negatieve invloed. Sommige personen laten hun belastende emoties los, terwijl anderen emotionele uitbarstingen kunnen ervaren.
 • Verandering perceptie tijd en ruimte: tijdens het gebruik van Ayahuasca kan het voorkomen dat je het gevoel hebt dat de tijd sneller of langzamer gaat. Ook is het mogelijk dat je minder bewust bent van de nabijheid van een bepaald object.
 • Spirituele ervaringen: het komt voor dat men spirituele of transcendente ervaringen meemaakt tijdens het gebruik van Ayahuasca.
Lees ook:  Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

Wat doet Ayahuasca met je lichaam?

Naast de geestelijke effecten, brengt het gebruik van Ayahuasca ook een aantal lichamelijke effecten met zich mee. Tijdens het gebruik van Ayahuasca kun je de volgende lichamelijke effecten ondervinden:

 • Verhoogde hartslag en bloeddruk: het is mogelijk dat de hartslag en de bloeddruk stijgt tijdens het gebruik van Ayahuasca. Hierdoor kun je een opgejaagd gevoel ervaren.
 • Misselijkheid en braken: het kan voorkomen dat je last krijgt van misselijkheid en zelfs moet braken. Het wordt gezien als een onderdeel van de Ayahuasca therapie. Je lichaam probeert op deze manier de fysieke toxines te uiten.
 • Diarree: het gebruik van Ayahuasca kan ervoor zorgen dat je last krijgt van diarree. Dat gebeurt vaak in combinatie met het braken.
 • Vermoeidheid: na afloop van de Ayahuasca ceremonie kan het voorkomen dat jouw lichaam behoefte heeft om bij te komen.
 • Verandering spijsvertering: tot slot kan het gebruik van Ayahuasca ervoor zorgen dat de spijsvertering verandert. Het kan voorkomen dat jouw spijsvertering versnelt of juist vertraagd.
Menselijk brein

Positieve effecten op het menselijk brein

De Ayahuasca therapie heeft mogelijk positieve effecten op het menselijk brein. Een bestanddeel van Ayahuasca stimuleert naar alle waarschijnlijkheid de verbinding tussen hersencellen. Ook zou het ervoor zorgen dat ontstekingen en de afbraak van hersencellen in het brein worden tegengegaan.

Wetenschappers kwamen tot deze bevindingen door een stofje uit Ayahuasca met de naam MeO-DMT 5. Deze dienen zogenoemde ‘mini-hersenen’ aan.

Uit onderzoek is gebleken dat 5-MeO-DMT meer dan 1000 eiwitten tot expressie bracht in nagebootste hersencellen. Een groot deel van deze eiwitten stimuleert de vorming van deze nieuwe verbinding tussen hersencellen.

Hoe bereid je je voor op de Ayahuasca ceremonie?

Een goede voorbereiding op het Ayahuasca ritueel is essentieel. Het is belangrijk dat jij je zowel mentaal, spiritueel en lichamelijk voorbereidingen treft. Je bereid je mentaal goed voor door negativiteit te mijden.

Lees ook:  Genieten van Zeeuwse rust in de groene polder

3 weken voor de ceremonie

Stop 3 weken voordat de Ayahuasca therapie plaatsvindt met het nemen van medicijnen, zoals antidepressiva. Bespreek dit van tevoren eerst met je arts.

2 weken voor de ceremonie

Twee weken voor het Ayahuasca ritueel dien je een aantal extra maatregelen te nemen:

 • Neem voldoende rust. Probeer daarom zoveel mogelijk rust te nemen. Mediteer het liefst iedere dag minstens 5 minuten.
 • Stop met het eten van varkensvlees.
 • Stop met rood vlees en wit vlees. Vis mag wel.
 • Gebruik geen hard drugs, marihuana, LSD of paddenstoelen. Probeer ook alvast te stoppen met het nuttigen van alcohol.

3 dagen voor de ceremonie

Drie dagen voordat de Ayahuasca ceremonie plaatsvindt, moet je nog met een aantal dingen rekening houden:

 • Geen geslachtsgemeenschap of masturbatie.
 • Eet zo plantaardig mogelijk.
 • Vermijd zoveel mogelijk kruiden.
 • Probeer koffie achterwegen te laten. Neem maximaal een kopje per dag.
 • Vermijd geraffineerde suikers.
 • Vermijd zuivelproducten.
 • Geen oude kaassoorten.
 • Geen droge en gefermenteerde worst.
 • Zure haring of gedroogde zoute vis.
 • Vleesextracten
 • Zuurkool
 • Pinda’s
 • Sojasaus
 • LSA
  MDA gerelateerde kruiden
 • Chocolade/ cafeïne
 • Ginseng
 • Janskruid
 • Neusspray

De dag van de ceremonie

Op de dag van het Ayahuasca ritueel is het aan te raden om in de ochtend een licht ontbijt te nemen en in de middag licht te lunchen. Neem bijvoorbeeld vers fruit (geen bananen) of een paar crackers. De hele dag door kun je kruidenthee of water drinken. Vier uur voor het Ayahuasca ritueel mag je niks meer eten.

Ceremonie

Hoe ziet de Ayahuasca ceremonie eruit?

De Ayahuasca drank wordt genuttigd in een rituele en ceremoniële setting. Tijdens de Ayahuasca ceremonie heeft een sjamaan de leiding. In de Amazone wordt Ayahuasca gebruikt als een heilig sacrament. Tijdens het sacrament wordt er contact gelegd met het geestenrijk en wordt de band tussen ziel en natuur versterkt.

Tegenwoordig wordt het Ayahuasca ritueel steeds populairder in de Westerse wereld. Over de hele wereld worden ceremonies gehouden. Deze vinden vaak plaats onder leiding van een leiding van een echte sjamaan uit de Amazone. Volgens de sjamanen is het noodzakelijk om deze ceremonies ook in het Westen te houden. De sessies dragen bij aan het verruimen van het collectieve bewustzijn van de mensheid. Op deze manier wordt onze connectie met de natuur hersteld. De natuur heeft namelijk een hoop effect op de mens.

Setting Ayahuasca

Ayahuasca is een ceremoniële variant op de psychedelische trip. De psychedelische middelen zorgen ervoor dat jouw belevingswereld op een intensieve manier wordt veranderd. Een grote factor bijdraagt aan deze ervaring is de omgeving waarin de trip plaats vindt. Daarom is het belangrijk om aandacht te geven aan de setting van de Ayahuasca ceremonie.

Lees ook:  Van baden in oeroud natuurzout tot een maneschijnsauna - hier kom je helemaal tot rust

Is Ayahuasca schadelijk?

Het gebruik van Ayahuasca brengt ook een aantal gevaren met zich mee. Door Ayahuasca te gebruiken kun je de volgende lichamelijk en geestelijke risico’s ervaren.

Lichamelijke risico’s

Allereerst hebben wij de lichamelijke risico’s van Ayahuasca op een rijtje gezet. Het gebruik van Ayahuasca kan de volgende lichamelijke risico’s met zich meenemen:

 • Bevat MAO-remmers: MAO-remmers schakelen het enzym in de maag uit dat ervoor zorgt dat DMT wordt afgebroken. De combinatie van een MAO-remmer en antidepressiva medicijnen is zeer gevaarlijk. Het kan namelijk leiden tot het dodelijke serotonine syndroom. Daarom wordt het ten zeerste afgeraden om deze medicijnen in de 6 weken voor de Ayahuasca ceremonie te gebruiken.
 • Ook de combinatie van DXM, amfetamine, MDMA of serotonerge opiaten met Ayahuasca kan enorme risico’s met zich meebrengen. Daarnaast kunnen antihistamines en bloeddrukverlagers gevaarlijk zijn.
 • Daarnaast kan het nuttigen van een MAO-remmer in combinatie met voedsel dat rijk is aan tyramine zorgen voor vervelende gezondheidsrisico’s.

Geestelijke risico’s Ayahuasca

Daarnaast brengt het gebruik van Ayahuasca een aantal geestelijke risico’s met zich mee. Ook deze hebben wij voor jou op een rijtje gezet:

 • Maak geen gebruik van Ayahuasca wanneer jij last hebt van psychoses, schizofrenie, depressies of angststoornissen. Ayahuasca kan in dit geval de klachten verergeren. Gebruik dit drankje alleen onder toezicht van een professional. Deze kan ervoor zorgen dat deze geestelijke klachten kunnen worden verholpen.
 • Gebruik geen Ayahuasca in combinatie met andere geestverruimende middelen of alcohol. Deze middelen kunnen zorgen voor een onvoorspelbaar effect. Hierdoor wordt de ervaring van Ayahuasca mogelijk negatief beïnvloed.
 • Tot slot kun je last krijgen van een angststoornis. Door voldoende aandacht te geven aan de setting van het Ayahuasca ritueel, kun je dit risico grotendeels vermijden.

Waarom is Ayahuasca verboden in Nederland

De Ayahuasca liaan bevat een hoge hoeveelheid DMT. DMT werd in 2019 opgenomen op lijst I van de Opiumwet. Dat wil zeggen dat Ayahuasca in Nederland wordt gezien als harddrug. Hierdoor is het bezit, vervoeren, verhandelen of verwerken van Ayahuasca strafbaar.

Vandaag de dag vindt er nog steeds Ayahuasca therapie plaats in Nederland. Wanneer je deelneemt aan een van deze sessies ben je in overtreding van de wet. In het verleden zijn er enkele rechtszaken geweest om het gebruik van Ayahuasca thee te dogen tijdens een ritueel. Echter is het gebruik van Ayahuasca in Nederland definitief verboden, omdat het gebruik de afgelopen jaren sterk toenam. Hierdoor mag de Ayahuasca thee in Nederland onder geen enkele uitzondering gebruikt worden. Bekijk daarom eens de mogelijkheden voor een Reiki behandeling.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down