De paden op: 5 avontuurlijke wandelroutes op Nederlandse bodem

8 maart 2017
205
Pieterpad

Wandelen is niet voor niets zo populair: je wordt fit én je komt tegelijkertijd tot rust. Na twintig minuten lopen voel je de dagelijkse beslommeringen al van je af glijden. Sommige kunstenaars zweren zelfs bij een fikse wandeling om het creatieve proces op stoom te brengen. 

Genoeg redenen om de wandelschoenen onder te binden of gewoon een lekker ommetje te maken. Hier vind je een verzameling van websites met de beste wandelroutes Nederland (lang, kort, door de bossen, over de velden of dwars door de heide), in dit artikel zetten we een paar van onze favorieten met een avontuurlijke twist op een rij:

1. NS wandeling de IJsselvallei

Trek stevige schoenen aan voor deze tweedaagse wandeltocht. Je loopt via Zutphen langs de mooiste stukken van de IJssel en passeert onderweg verschillende kastelen en overblijfselen van de IJssellinie. In Deventer overnacht je in een schitterend pand uit 1645 en de volgende dag loop je eerst pal langs de rivier om daarna de landgoederen van Deventer en Olst in te duiken.

2. Via Natuurmonumenten: het Dassen Hendrik pad

Dit avontuurlijke wandelpad in het uiterste Oosten van Nederland dankt zijn naam aan Hendrik Tijdhof, die het rond 1900 gebruikte om naar Oldenzaal te lopen. In de buurt van het pad lag een dassenburcht, vandaar de bijnaam Dassen Hendrik.  De route is 4,1 kilometer en leidt je onder meer langs landgoed Egheria en het hoogste punt van Overijssel!

3. Struinen in de Schoorlse Duinen

Wandelroutes Nederland

Beeld: Johan Wieland

De duinen van Schoorl zijn in alle seizoenen een paradijs voor de natuurliefhebber. Open duinen worden afgewisseld met dichte bossen en natte vlakten. In de Schoorlse Duinen ligt een uitgebreid netwerk van wandelroutes. Maar wist je dat je op een hoop plekken ook kunt struinen en van de paden af mag? Daarnaast is er ook een blote voetenpad. Zoek het avontuur op!

Lees ook:  Idyllische geheime tuinen in Parijs, Utrecht en Groot-Brittannië

4. De klassieker: het Pieterpad

Misschien niet zo heel avontuurlijk, maar wel het bekendste en langste - en daarmee toch best een avontuur om het te lopen - wandelpad van ons land: van Pieterburen tot de St. Pietersberg. Loop je alle 26 etappes en de volledige 498 kilometer? Ga dan goed voorbereid op pad. Denk aan wandelstokken, een fijne rugzak en sokken waar je geen blaren van krijgt… Hier vind je alles wat je nodig hebt.

5. Denkend aan Holland zie ik ...

Wandelroutes Nederland

Het Maarten van Rossumpad | Wikimedia

… het Maarten van Rossumpad! Niet vernoemd naar onze Nationale Brombeer alias juryvoorzitter bij De Slimste Mens, maar naar de 16e-eeuwse legeraanvoerder van de Hertog van Gelre, tevens de naam van het gebied waar het pad doorheen loopt. Een schitterend stukje Nederland, door Hendrik Marsman zo treffend beschreven in zijn gedicht ‘Herinnering aan Holland’:

...en in de geweldige
ruimte verzonken
de boerderijen
verspreid door het land,
boomgroepen, dorpen,
geknotte torens,
kerken en olmen
in een groots verband….

Kortom, wandelen geeft inspiratie! Op Startpagina vind je nog meer wandelroutes Nederland en alles om goed voorbereid op pad te gaan: van schoenen tot tenten en van sokken tot stokken.

De paden op, de lanen in!

Hoofdafbeelding: Pieterpad bij Doetinchem

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontdek de schoonheid van Nederlandse wandelgebieden

Ingrid Bergman | Dualiteit

Op vakantie naar de Malediven: activiteiten om te doen

Backpacken in Mexico: de top 5 plaatsen die je moet bezoeken

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings