Avontuurlijk wandelen op Madeira

2 maart 2015
620

Denker Ralph Waldo Emerson zei het mooi: 'Als je schoenen afgedragen zijn, is de kracht van het leer in de vezels van je lichaam overgegaan. Hij die de grootste schuld heeft bij zijn schoenmaker, is de rijkste man'. Een mooie reden om de wandelschoenen weer eens uit de kast te halen en ze onder te binden voor een tocht over Madeira - wandeleiland pur sang!
Fijn aan Madeira is dat het eiland het hele jaar door een heerlijk klimaat heeft. Kenmerkend zijn de vele uitgestrekte wandelroutes, in de zomer een lucht die zwaar is van de bloemengeuren, en valleien met bananenplantages en wijngaarden. Talloze levadas (irrigatiekanalen) lopen tot diep in het bergachtige binnenland en verbinden de verschillende dorpen. Zo hoef je niet eens heel ver te lopen om direct midden in de stille natuur te staan. Paradijsvogels Magazine nam de proef op de som en ontdekte op Madeira 3 prachtige wandelroutes:
Wandeling 1 | Door het oude laurierwoud via de Levada do Risco
7 km | Start/eindpunt: Splitsing Rabaçal op de ER 110
madeira wandelroute 2
Deze wandeling leidt je tot diep in het bijzondere laurierwoud van Madeira. Kleine meren en watervallen sieren de route en de levada ligt tussen twee heuvels die bedekt zijn met knoestige boomheide. Een pendelbusje brengt je van de parkeerplaats langs de ER 110 naar het boswachtershuisje waar de wandeling begint. Je start met een flinke afdaling, houd er rekening mee dat je hetzelfde pad op de terugweg omhoog moet beklimmen.
De levada is eerst vrij breed, maar wordt daarna smal. Er zijn vele bomen en struiken die de rotswanden beneden u aan het directe zicht onttrekken, daarmee blijft het een overwegend ontspannen wandeling. De Risco-waterval stort zich in een prachtig bekken vol varens, daarnaast word je getrakteerd op een magisch uitzicht op het groene dal van de rivier Janela. De route staat goed aangegeven, er zijn alleen geen cafés onderweg dus neem een eigen picknick mee.

Lees ook:  De mooiste tuinen van de Dordogne: Les Jardins de Marqueyssac

Wandeling 2 | Over machtige rotsen naar Ponta de São Lourenço
2 km | Start/eindpunt: Parkeerplaats bij het meest oostelijke punt van de ER 109
madeira wandelroute 3
Dit pad loopt over de grillige, vulkanische rotsen naar het meest oostelijke punt van Madeira. Zo moet het voelen om aan het einde van de wereld te staan! Aan je rechterhand ligt de Baia de Abra waaruit langs de kustlijn torenhoge oranje en bruine kliffen rijzen. In de verte zie je de Ilhas Desertas liggen: kleine eilandjes met als enige bewoners de vele zeevogels en een kolonie monniksrobben. De wandelroute is goed begaanbaar met een paar stevige schoenen. Er zijn veel paadjes waarover je kunt afdalen naar de verschillende baaien en even wat verkoeling (tot aan je enkels - de zee is hier vrij ruig) kunt zoeken in de zee. Voor mensen zonder hoogtevrees is er een prachtige verlenging mogelijk: er loopt een bewegwijzerd pad van ongeveer 1,5 kilometer naar een verlaten haven.
Wandeling 3 | Door watervallen en tunnels via de Levada Nova en Do Moinho
7 km | Startpunt: Lombada da Ponta do Sol, naast de kerk van Lombada
madeira wandelroute 1
Dit is de meest avontuurlijke wandeling van de drie. De route start door het gecultiveerde boerenland, de geitjes grazen hoog op de muren naast de levada. Hier kun je genieten van de vergezichten richting de zee en het pittoreske dorpje Ponta do Sol. Langzaam verdwijnt de civilisatie en passeer je verschillende watervallen die over het pad van de levada stromen.
Spannend zijn de tunnels die dwars door de bergen voeren, een zaklamp is geen overbodige luxe. Aan het einde van de levada Nova kom je uit bij een rivierbedding waar je op de rand van de levada (deze is nog maar een paar meter boven de grond op dit punt) heerlijk kunt genieten van de - zelf meegebrachte - lunch. Op de terugweg is de afdaling naar de levada do Moinho aangegeven, dit vergt enig klauterwerk.
Het pad is veel minder belopen en er is op sommige punten geen afscherming tussen de levada en de afgrond. Voor wie het aandurft levert deze route een prachtige wandeling over mossige paden en rotsige stromingen. Je eindigt weer bij de kerk van Lombada.
Meer wandelingen met uitgebreide beschrijvingen vind je in deze handige gids.
En nu we toch op Madeira zijn delen we ook graag onze hoteltip: Hotel Atrio
madeira wandelroute 4

Hotel Atrio is een klein familiehotel dat hoog op de heuvel ligt. Veel kamers bieden uitzicht op zee vanaf je balkon en de rustige en groene patio vormt het hart van het hotel. De kamers zijn gezellig en warm ingericht, veelal met romantische hemelbedden. Maar het absolute toppunt is het ontbijt: een eindeloze hoeveelheid van huisgemaakte broden, jams en lemoncurd, en een keus en keur aan kazen, hammen en fruit.
Je kunt hier met gemak genoeg eten voor de rest van de dag.. Buiten ligt het zwembad, soms wordt deze verwarmd maar meestal blijft het water 'puur natuur' dus dat is even doorbijten in de koelere periodes. Maar vanaf de ligstoelen is het ook heerlijk toeven en heb je prachtig uitzicht over de groene heuvels en de zee. Opwarmen of ontspannen na een flinke wandeltocht kan binnen in de kleine bibliotheek met open haard, onder het genot van een goed glas Madeira! Kijk voor meer informatie op www.atrio-madeira.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down