Authentiek Mexicaans eten om mee te variëren in de keuken

5 december 2020
729
Mexicaans eten

Denk jij bij Mexicaans eten aan wraps en nacho’s met een kant-en-klaar sausje? De traditionele Mexicaanse keuken is toch nét even wat anders. In alle uithoeken van Mexico worden op dampende houtskoolgrills simpele maar smaakvolle gerechten bereid. Een reis door de Mexicaanse keuken is er eentje door een wirwar van taco’s, tortilla’s, tostada’s en tlayuda’s – mét of zonder gloeiende chilipepers.

Mexicaans of Tex-Mex?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het Mexicaans eten zoals wij dat kennen, staat bekend als Tex-Mex en is eigenlijk niet te vergelijken met wat er in Mexico op tafel staat. De Tex-Mex keuken stamt uit de tijd dat de Amerikaanse staat Texas nog tot Mexico behoorde. Toen dat eenmaal bij de VS hoorde, ontstond er een fusion van Mexicaanse gerechten met een twist die beter in de smaak viel bij de Amerikanen. Dat werd zo populair, dat een geheel eigen keuken ontstond waarvan de gerechten ook Europa veroverden.

Mexicaans eten

De Tex-Mex taco versus de Mexicaanse taco © Stina Magnus & Fidel Fernando/Unsplash

De basis van Mexicaans eten

Authentieke Mexicaanse gerechten staan bekend om hun eenvoud en pure smaak. De basis van de lokale keuken bestaat uit slecht een paar ingrediënten, met als hoofdingrediënt maïs. In tegenstelling tot de Tex-Mex keuken, is het namelijk niet tarwemeel maar maïsmeel dat de basis vormt. Daarnaast vind je in bijna alle gerechten tomaten, avocado’s, ui en bonen terug. Met dit handjevol producten weten de Mexicanen verrassend goed te variëren. Over het algemeen geldt dat de gerechten erg voedzaam zijn en snel vullen.

Lees ook:  Is pompoen gezond? 5 voordelen van pompoen

Populaire gerechten

Het vertekende beeld dat wij van Mexicaans eten hebben, kan voor verwarring zorgen in de keuken of in restaurants. Een aantal van de meest kenmerkende gerechten op een rij, zoals je ze in Mexico op de menukaart aantreft:

Taco: Dit zijn géén harde schelpen uit een pakje, maar kleine deegpannenkoekjes van maïs of tarwe, beter bekend als tortilla of zoals bij ons de populaire wrap. Verwacht ook geen gehakt in de Mexicaanse taco’s, maar gemarineerd varkensvlees (al pastor), biefstuk (carne asada) of taco’s met vis of garnalen. Voor de vegetariërs is er vaak een variant met kaas en/of champignons.
Tostada: Even terug naar die harde tacoschelpen… dat zijn in Mexico dus tostada’s. Ze zijn niet gevouwen maar plat en je kunt er eindeloos veel toppings op doen. Dat doen de Mexicanen ook, dus wees gewaarschuwd want netjes eten is bij tostada's een uitdaging! Deze kennen overigens ook een opgerolde variant, beter bekend als de ‘flauta’.
Tlayuda: Deze Mexicaanse ‘pizza’ vindt zijn oorsprong in de culinaire regio Oaxaca. Je kunt je tlayuda beleggen met diverse soorten vlees en groenten, maar onmisbaar is in elk geval de lokale kaas 'quesillo'.

Mexicaans eten

Tostada's zijn typisch Mexiaanse street food en kennen véél toppings © Jarritos/Unsplash

Sopes: Deze leuke mini-taco’s zijn gemaakt van maïsmeel en ook in een typische zwarte kleur te krijgen. Ze zijn dikker dan de tortilla’s die de basis van andere gerechten vormen en worden vooral gegeten als een tussendoortje, met wederom diverse vlees- en groetentoppings.

Bovenstaande gerechten zijn eigenlijk niet compleet zonder Pico de Gallo. Een soort sausje gemaakt van stukjes tomaat, ui, peper, limoensap en koriander. Dat laatste is sowieso een populair onderdeel bij  Mexicaanse eten. Dus heb je een hekel aan ‘cilantro’, laat dit dan weg in het recept of informeer de ober bij tijds!

Lees ook:  Lekkerder in je vel gaan zitten met een dieet schema

Mexicaans eten

De bloem- of maïstortilla's worden in Mexico nog veelal ambachtelijk gemaakt © Alora Griffiths/Unsplash

Mexicaanse specialiteiten

In de traditionele Mexicaanse keuken wordt dus vrij vaak hetzelfde gegeten. De afwisseling zit vooral in de keuze voor vlees, vis en groenten. Voor speciale gelegenheden zijn er uitzonderingen. Zo zijn tamales populair op zondagen of met feestdagen zoals kerst. Tamales zien eruit als mooie pakketjes. Ze bestaan uit zacht deeg met vlees en groenten, dat vervolgens wordt ingepakt in bananenblad. Uit de zuidelijke regio Oaxaca komt de specialiteit ‘mole’. Dit is een uitzondering in de Mexicaanse keuken want deze saus is juist bijzonder complex en bestaat vaak uit wel meer dan twintig ingrediënten met talloze variaties. De basis wordt meestal gevormd door chocolade en chilipeper. De saus wordt geserveerd met vlees en groenten.

Wist jij dat ze in de Mexicaanse keuken ook veel insecten verwerken? Een geweldige bron van voedingsstoffen en mineralen!

Tip: Of je nu zelf de keuken in gaat voor een authentieke Mexicaanse maaltijd, of een Mexicaans restaurant bezoekt: je ervaring is eigenlijk niet compleet zonder een glaasje Mezcal. Deze sterke drank komt van agave en wordt door Mexicanen maar wat graag gedronken.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down