Australische bijen maken een raat zoals je nog niet eerder zag

2762 VIEWS
Australische bijen maken een raat zoals je nog niet eerder zag

Deze Australische Sugarbag bijen doen iets wat de meeste andere bijen niet doen. Ze maken prachtige spiraalvormige structuren terwijl ze aan het werk zijn en daarmee ontstaat een bijzondere bijenraat: elk afzonderlijke cel lijkt namelijk bijna op een ronde kraal.

De bijen- die overigens niet steken- conserveren stuifmeel en honing op hun eigen karakteristieke manier waardoor de bijenkorf zo’n unieke vorm krijgt, anders dan we misschien gewend zijn. De ingang en de rest van de raat is bedekt met een dikke laag cerumen- een mix van bijenwas en propolis – en elke cel is afgesloten om indringers buiten te houden.

Entomoloog Dr. Tim Heard, -ook op onderstaande foto’s te zien- houdt al sinds 1985 bijen die niet steken, schreef het Australian Native Bee Book, en noemt de bijen ‘zeer sociale insecten.

Vechtlustig

Hoewel de bijen niet steken, zijn ze erg vechtlustig. Als er een indringer wordt gesignaleerd vormen de bijen een gigantische werkbijenwolk (met wel duizend tegelijk), die bekend staat als een vechtende zwerm. Deze zwerm stort zich op de vijand, werpt deze op de grond en vaak overleeft deze dit niet. Helaas betekent dit vaak ook de dood voor de bijen zelf; een echte heldendaad in het belang van de hele bijenkolonie.

Bijenraat

Bijenraat

Bijenraat

Bijenraat

Bijenraat

Bijenraat

Sugarbag bees aan het werk in de bijenraat

Bekijk in onderstaand filmpje hoe deze bijzondere bijen aan het werk zijn in de prachtige bijenraat en zie daarbij de honing in de raat heel duidelijk zitten!

Lees dit artikel en krijg een idee van hoe de nuttige en hardwerkende bij er van dichtbij (close-up) uit ziet. Het is indrukwekkend mooi!  

MEER INSPIRATIE

Blauwe bijen
De honingjagers van de Himalaya
9 tips om je buitenruimte bij- en hommelvriendelijk te maken
Met deze unieke korven kun je bijen tegelijkertijd bewonderen én helpen