Australische bijen maken een raat zoals je nog niet eerder zag

26 februari 2018
247

Deze Australische Sugarbag bijen doen iets wat de meeste andere bijen niet doen. Ze maken prachtige spiraalvormige structuren terwijl ze aan het werk zijn en daarmee ontstaat een bijzondere bijenraat: elk afzonderlijke cel lijkt namelijk bijna op een ronde kraal.

De bijen- die overigens niet steken- conserveren stuifmeel en honing op hun eigen karakteristieke manier waardoor de bijenkorf zo’n unieke vorm krijgt, anders dan we misschien gewend zijn. De ingang en de rest van de raat is bedekt met een dikke laag cerumen- een mix van bijenwas en propolis - en elke cel is afgesloten om indringers buiten te houden.

Entomoloog Dr. Tim Heard, -ook op onderstaande foto’s te zien- houdt al sinds 1985 bijen die niet steken, schreef het Australian Native Bee Book, en noemt de bijen 'zeer sociale insecten.

Vechtlustig

Hoewel de bijen niet steken, zijn ze erg vechtlustig. Als er een indringer wordt gesignaleerd vormen de bijen een gigantische werkbijenwolk (met wel duizend tegelijk), die bekend staat als een vechtende zwerm. Deze zwerm stort zich op de vijand, werpt deze op de grond en vaak overleeft deze dit niet. Helaas betekent dit vaak ook de dood voor de bijen zelf; een echte heldendaad in het belang van de hele bijenkolonie.

Bijenraat

Bijenraat

Bijenraat

Bijenraat

Bijenraat

Bijenraat

Sugarbag bees aan het werk in de bijenraat

Bekijk in onderstaand filmpje hoe deze bijzondere bijen aan het werk zijn in de prachtige bijenraat en zie daarbij de honing in de raat heel duidelijk zitten!

Lees dit artikel en krijg een idee van hoe de nuttige en hardwerkende bij er van dichtbij (close-up) uit ziet. Het is indrukwekkend mooi!  

Lees ook:  Bij deze lamp komen geweien en veren tevoorschijn als je het licht aan doet

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings