Athene: godin van de reine 

26 januari 2024
48
Athene godin

Athene, godin van de wijsheid, wetenschap en krijgskunst. Athene is een Griekse godin, ook wel Pallas Athena genoemd. Ze was een van de belangrijkste godinnen uit de Griekse mythologie. Ze was een van de grootste godinnen, zeer sterk, beeldschoon en slim. Het woord Pallas in haar naam verwijst naar de eeuwige maagd. Ze was even mooi als de godin Aphrodite, maar zonder haar eigenzinnigheid en even sterk als Ares, maar zonder zijn sadisme. Haar verhaal is vol van rijke geschiedenis. Hier duiken we in onderstaande blog op in. 
 

De oorsprong van Athene 

Volgens de legende werd Athene geboren uit het hoofd van haar vader, Zeus, de oppergod. Zeus zou zijn vrouw, Metis, opgegeten hebben nadat het gerucht gaat dat het kind waar Metis zwanger van is, hem van zijn troon zou verstoten. Na deze gebeurtenis kreeg Zeus pijn aan zijn hoofd en beval hij zijn zoon Hephaistos, de god van de smeedkunst, om met een bijl zijn schedel open te splijten. Hieruit rees Athene, geboren als een volwassene, gekleed in wapenuitrusting en met een speer in haar rechterhand. Ze draagt riemschoenen, versierd met amber en goud en een speer voorzien van een scherpe bronzen kop. 
 

Athene godin standbeeld

Godin van de wijsheid 

De godin Athene wordt vaak geassocieerd met wijsheid, kracht en ambacht. Ze is de beschermheilige van wetenschap, kunst en strategie. In de Griekse mythologie wordt ze vaak afgebeeld met een uil op haar arm. Een uil staat voor wijsheid en scherpzinnigheid. 

Haar wijsheid strekte zich uit tot alle aspecten van het menselijk leven, van ambachtelijke vaardigheden tot aan filosofie. Niet alleen stervelingen kwamen bij haar voor advies, maar ook goden en helden zoals Odysseus en Perseus kwamen bij haar voor hulp en begeleiding tijdens moeilijke reizen.  

Lees ook:  Op zoek naar een citytrip in België? Deze steden zullen je verrassen!

Godin van de oorlog 

Naast dat Athene haar rol als godin van de wijsheid had, staat ze ook bekend als godin van de oorlog en krijgskunst. Echter, waar Ares, de god van brute kracht en bloedvergieten vertegenwoordigt, staat Athene voor de tactiek, strategie en gerechtigheid in oorlogvoering. 

In de Griekse mythologie speelde de godin Athene een cruciale rol in vele conflicten en oorlogen. Als ze niet met een uil afgebeeld staat, wordt ze afgebeeld als een krijger, gekleed in een harnas en gewapend met speer en schild. Op haar schild staat vaak een afbeelding van de Medusa. Medusa heeft de woede bij Athene weten te wekken. Hierna veranderde Athene de haren van de vrouw in slangen en later haar blik dodelijk voor iedereen. Het verhaal van Medusa, wat je hier leest, is tegenwoordig algemeen bekend, ze staat onder andere teken voor feminsme.
Als Athene aanwezig was op het slagveld bracht ze moed en verstand mee voor de Griekse krijgers. Haar strategische advies leidde tot vele overwinningen. Een van de bekendste oorlogen waarin ze gevochten heeft, is de Trojaanse oorlog. Hier stond ze achter de Grieken, alhoewel haar steun niet eindeloos was. 

de godin Athene

Tempel voor godin Athene 

Athene werd om goede redenen vereerd door heel het oude Griekenland. Vele tempels zijn gebouwd in ere van haar naam. De beroemdste tempel is het Parthenon, gelegen op de Akropolis van Athene. 
 
Het Parthenon is gebouwd in de vijfde eeuw voor Christus en was een meesterwerk van de Griekse architectuur en een symbool van de macht en glorie die Athene met zich meebracht. Het gebouw diende als een heiligdom voor de godin. Haar standbeeld werd vereerd op de plek waar bewoners van de stad Athene bij elkaar kwamen voor ceremonies en festivals. Zo brachten jonge meisjes tijdens Arrephoria offers naar haar tempels en zijn er verschillende kunstenaars- en atletiekwedstrijden geweest. 

Lees ook:  Wonen in het buitenland: alles wat je moet weten

Herkomst naam van de stad Athene 

Volgens de mythologie hebben Athene en Poseidon gestreden om de stad Athene en het gebied Attica. De stad zou vernoemd worden naar degene die met het nuttigste geschenk kwam. Athene heeft de eerste olijfboom in de geschiedenis laten groeien door middel van het stampen van haar voeten. Poseidon heeft met zijn drietand op de grond geslagen en zo een zoutwaterbron doen ontstaan. Athene heeft uiteindelijk deze strijd gewonnen, waardoor de stad haar naam kreeg. De olijfboom wordt sindsdien beschouwd als een heilige boom die staat voor vrede en spoed. 

Echter, de wetenschap heeft een andere gedachte over de oorsprong van de naam. Zij menen dat het voor de hand liggender is dat de godin vernoemd is naar de stad. Er zijn hier wel aanwijzingen voor, maar geen hard bewijs.  
Als we kijken naar nog ouder Grieks, werd de stad Athene al benoemd. In die tijd eindigden veel plaatsnamen met ènè. Bij plaatsnamen was het gebruikelijk om te eindigen op deze drie letters, maar bij namen niet. Dit is het voornaamste argument dat moderne wetenschappers gebruiken voor de aanname van de herkomst van Athene haar naam.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down