Astola Island: een verborgen parel in Pakistan

21 september 2020
516

Ongeveer 25 km voor de kust van Balochistan, in de Arabische Zee, ligt een groot onbewoond eiland van ongeveer 7 km lang en 2,5 km breed, met steile witte kliffen omgeven door warm water. Rondom het eiland loopt een smal wit strand. Op sommige plaatsen krimpen de kliffen landinwaarts om afgelegen kruidnagel te creëren. Het is bijna zoals in de Middellandse Zee.

Astola Island, ook bekend als Jezira Haft Talar (eiland van de zeven heuvels), is al lang het geheim van Pakistan. Dit grotendeels ongerepte eiland heeft alle kenmerken van een toeristisch uitje, maar dankzij de afgelegen ligging is de voortreffelijke schoonheid van het eiland onaangetast gebleven. Om Astola te bereiken, moet men zeven uur rijden van Karachi naar Pasni, een zeehaven in de Arabische Zee, ongeveer 40 km van het eiland Astola. Vanaf daar is de bestemming nog drie uur varen. Op het eiland zijn geen voorzieningen, behalve een oude vuurtoren en een kleine moskee. Mensen die het eiland bezoeken, kamperen meestal op het strand en gaan snorkelen of diepzeeduiken.

Foto door Abbas Ali Toor

Wanneer kan je Astola het beste bezoeken?

Tussen september en mei wordt Astola een tijdelijke uitvalsbasis voor vissers die op het vasteland kreeft, krab en oesters vangen. Dit is dan ook gelijk de ideale tijd om Astola te bezoeken. Er waait de hele dag een zacht briesje en de kleur van het water en het patroon van het strand verandert voortdurend met het getij. Het water is zo helder dat men de zeebodem tot een diepte van ongeveer 6 meter kan zien. Van juni tot augustus, tijdens het moessonseizoen, wordt het eiland Astola ontoegankelijk per boot omdat de zee te ruw wordt.

Lees ook:  In De Verboden Stad ligt een geheime tuin die voor het eerst in 100 jaar open gaat

Astola Island is grotendeels kaal. Door het ontbreken van zoet water zijn er geen bomen, op een paar struiken en struiken na. Maar de wateren rondom het eiland zitten vol met zeeleven, zoals koralen, dolfijnen, walvissen en een verscheidenheid aan vissoorten.

Foto door IUCN Pakistan

 

Helaas heeft het vissen, zowel legaal als illegaal, veel schade aangericht aan de ecologie van het eiland. De vissers dumpen afval en kapotte netten aan de kust die verstrikt raken in het koraal en ze beschadigen. De roetmeeuw (Larus hemprichii) die een grote broedkolonie op het eiland had, is uitgeroeid door de introductie van ratten. Katten die op het eiland achterblijven, graven schildpadnesten uit en eten de eieren en jongen.

In 2017 werd Astola Island uitgeroepen tot het allereerste beschermde zeegebied van Pakistan. Het land moet echter nog een plan opstellen om het probleem van vervuiling aan te pakken.

Foto door 0KM Tours

Foto door Ammaar60/Wikipedia

Foto door Abbas Ali Toor

Foto door Ali Abbas Toor

Foto door Ali Abbas Toor

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down