Hoe kun je nog meer van het leven genieten?

1519 VIEWS
Hoe kun je nog meer van het leven genieten?

Volgens psycholoog Dan Ariely, ’s wereld grootste expert op het gebied van menselijk gedrag, genieten we meer van ons leven wanneer we elke week iets nieuws doen. Nieuwe ervaringen leveren namelijk levendige herinneringen op, en deze bepalen weer voor een groot deel ons welzijn en geluksgevoel.

Dit is 1 van de 99 psychologische inzichten uit het boek Ariely weet raad, waarin Dan Ariely de leukste vragen beantwoordt die hem de afgelopen 25 jaar werden gesteld. Hoe bestel je de beste wijn in een restaurant? Welk hokje moet je kiezen in een openbare wc? Hoe vind je het perfecte cadeau voor je partner? Het zijn kleine levensvragen die vaak onderwerp van gesprek zijn, maar zelden worden beloond met een wetenschappelijk onderbouwd antwoord. Tot nu!

Als deze man geen Nobelprijs krijgt, dan weet ik het ook niet meer – Joris Luyendijk

Of denk aan het dilemma van de kerstkaarten, over een maand weer heel actueel… Iemand stelde Ariely de volgende vraag:

‘Beste Dan, met de feestdagen voel ik me altijd verplicht iedereen die ik ken een kerstkaart te sturen, en elk jaar wordt de stapel die ik verstuur weer hoger. Het begint nu officieel uit de hand te lopen. Kan ik er niet gewoon mee stoppen en alleen mijn beste vrienden nog een kaart sturen?

Ariely antwoordt: ‘Als sociaal wetenschapper denk ik niet dat mensen zich gekrenkt zullen voelen. Sterker nog: ik vermoed dat velen van hen het niet eens zullen merken. Bovendien hoeven zij zich ook niet meer verplicht te voelen om jou volgend jaar weer een kaart te sturen, dus je helpt ze ook nog eens van het hetzelfde probleem af’.

Lees ook:  Ode aan de lente: 10 citaten over dit heerlijke jaargetijde

Iemand anders stelde deze vraag:

‘Beste Dan, zijn er mensen die gewoon altijd geluk hebben? Volgens mij wel. Ik hoor daar niet bij.’

Ariely biedt voor dit issue het volgende inzicht: ‘Mensen die vaker geluk hebben, proberen ook meer verschillende dingen uit, en doordat ze vaker iets proberen, zal hun ook vaker iets lukken. Neem bijvoorbeeld de basketballer die alleen schot waagt als hij 100% zeker weet dat de bal in de basket gaat.

Met die strategie schiet hij in een wedstrijd drie keer en haalt een perfecte score. Vergelijk dat met de speler die het dertig keer probeert, met een slaagkans van 50 procent. Met die strategie scoort hij 15 punten en daarmee veel meer dan de andere speler.

Dat betekent dat mensen die meer geluk hebben niet alleen meer verschillende dingen uitproberen, ze kappen ook sneller iets af als het niet lijkt te lukken

Er is een belangrijk verschil tussen basketbal en het leven: bij basketbal is de score altijd binair, je scoort of je scoort niet. Maar in het leven neem je de meeste beslissingen in fasen. Je kunt altijd gewoon iets proberen en zien waar het schip strandt. Je kunt iets nieuws proberen (daten, een nieuw gerecht proeven, naar een andere baan solliciteren, etc), kijken of het eigenlijk wel iets voor jou is en dan pas beslissen of je er mee verder gaat.

Lees ook:  Bijzondere portretten van mensen die leven in het gebied van de eeuwige winter

Dat betekent dat mensen die meer geluk hebben niet alleen meer verschillende dingen uitproberen, ze kappen ook sneller iets af als het niet lijkt te lukken, om zich te kunnen richten op opties die meer perspectief bieden.’

Alle inzichten over uiteenlopende dilemma’s maken het een interessant en tegelijkertijd luchtig boek “over het curieuze, complexe, maar o zo mooie karakter van de mens”.

Meteen lezen? Koop het boek hier.

Ariely weet raad

MEER INSPIRATIE

Cadeautips: de mooiste koffietafelboeken om cadeau te doen (of krijgen!)
Steve Jobs, nietsontziende ondernemer en wereldverbeteraar tegelijk
Subtiele wijsheden uit het boek De Geheime Tuin
Het Deense geheim voor geluk