Hoe kun je nog meer van het leven genieten?

19 oktober 2015
329
Ariely weet raad

Volgens psycholoog Dan Ariely, 's wereld grootste expert op het gebied van menselijk gedrag, genieten we meer van ons leven wanneer we elke week iets nieuws doen. Nieuwe ervaringen leveren namelijk levendige herinneringen op, en deze bepalen weer voor een groot deel ons welzijn en geluksgevoel.
Dit is 1 van de 99 psychologische inzichten uit het boek Ariely weet raad, waarin Dan Ariely de leukste vragen beantwoordt die hem de afgelopen 25 jaar werden gesteld. Hoe bestel je de beste wijn in een restaurant? Welk hokje moet je kiezen in een openbare wc? Hoe vind je het perfecte cadeau voor je partner? Het zijn kleine levensvragen die vaak onderwerp van gesprek zijn, maar zelden worden beloond met een wetenschappelijk onderbouwd antwoord. Tot nu!
[quote text_size="medium"]
Als deze man geen Nobelprijs krijgt, dan weet ik het ook niet meer - Joris Luyendijk
[/quote]
Of denk aan het dilemma van de kerstkaarten, over een maand weer heel actueel... Iemand stelde Ariely de volgende vraag:
'Beste Dan, met de feestdagen voel ik me altijd verplicht iedereen die ik ken een kerstkaart te sturen, en elk jaar wordt de stapel die ik verstuur weer hoger. Het begint nu officieel uit de hand te lopen. Kan ik er niet gewoon mee stoppen en alleen mijn beste vrienden nog een kaart sturen?
Ariely antwoordt: 'Als sociaal wetenschapper denk ik niet dat mensen zich gekrenkt zullen voelen. Sterker nog: ik vermoed dat velen van hen het niet eens zullen merken. Bovendien hoeven zij zich ook niet meer verplicht te voelen om jou volgend jaar weer een kaart te sturen, dus je helpt ze ook nog eens van het hetzelfde probleem af'.
Iemand anders stelde deze vraag:
'Beste Dan, zijn er mensen die gewoon altijd geluk hebben? Volgens mij wel. Ik hoor daar niet bij.'
Ariely biedt voor dit issue het volgende inzicht: 'Mensen die vaker geluk hebben, proberen ook meer verschillende dingen uit, en doordat ze vaker iets proberen, zal hun ook vaker iets lukken. Neem bijvoorbeeld de basketballer die alleen schot waagt als hij 100% zeker weet dat de bal in de basket gaat.
Met die strategie schiet hij in een wedstrijd drie keer en haalt een perfecte score. Vergelijk dat met de speler die het dertig keer probeert, met een slaagkans van 50 procent. Met die strategie scoort hij 15 punten en daarmee veel meer dan de andere speler.
[quote text_size="medium"]
Dat betekent dat mensen die meer geluk hebben niet alleen meer verschillende dingen uitproberen, ze kappen ook sneller iets af als het niet lijkt te lukken
[/quote]
Er is een belangrijk verschil tussen basketbal en het leven: bij basketbal is de score altijd binair, je scoort of je scoort niet. Maar in het leven neem je de meeste beslissingen in fasen. Je kunt altijd gewoon iets proberen en zien waar het schip strandt. Je kunt iets nieuws proberen (daten, een nieuw gerecht proeven, naar een andere baan solliciteren, etc), kijken of het eigenlijk wel iets voor jou is en dan pas beslissen of je er mee verder gaat.
Dat betekent dat mensen die meer geluk hebben niet alleen meer verschillende dingen uitproberen, ze kappen ook sneller iets af als het niet lijkt te lukken, om zich te kunnen richten op opties die meer perspectief bieden.'
Alle inzichten over uiteenlopende dilemma's maken het een interessant en tegelijkertijd luchtig boek "over het curieuze, complexe, maar o zo mooie karakter van de mens".

Lees ook:  Meisjes in Afghanistan: niet fietsen, wel skateboarden

Meteen lezen? Koop het boek hier.
Ariely weet raad

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down