Ontdek de Ardennen met deze drie wandelroutes

29 juni 2020
265
Ardennen

Op slechts een uurtje rijden vanaf Nederland bevind je je in de groene omgeving van de Ardennen. Wandelliefhebbers weten als geen ander hoe goed je kunt wandelen in dit heuvelachtige gebied vol natuurgeheimen. Heb je ook zin in een wandelvakantie in de Ardennen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? No worries: in dit artikel nemen we je mee naar drie prachtige wandelroutes in de Ardennen die je echt niet mag missen. Deze routes zijn bedoeld voor de gemiddelde wandelaar: mensen met een basisconditie die gek zijn op de natuur en het ontdekken ervan. Pak je wandelschoenen maar vast in, want we gaan naar het bosrijke gedeelte van België!

Wandel naar de waterval van de Bayehon

Ben je van plan om met het gezin te wandelen in de Ardennen? Begin dan met de wandeling naar de prachtige waterval van de Bayehon. Het startpunt is de karakteristieke watermolen Moulin Du Bayehon, een plek waar je meteen al je ogen uitkijkt. Deze molen vind je in het knusse dorp Longfaye in de gemeente Malmedy. Hiermee ligt deze wandeling écht in het hart van de Ardennen. Je kunt je auto neerzetten bij de molen; op dit parkeerterrein vind je direct een groot informatiebord met alles wat je wilt weten over de wandeling die je daarna gaat maken.

Er zijn twee routes waar je uit kunt kiezen: volg je de rode pijltjes dan ga je voor een wandelroute van 9 kilometer. Ga je voor de groene pijltjes dan kies je voor een wandeling van 12,6 kilometer. Beide routes zijn adembenemend en nemen je langs valleien, houten bruggen en steile paden. De rivier die je op veel delen van de routes ziet is soms kabbelend en soms heel wild. Na 1,5 kilometer kom je bij de waterval die vanaf acht meter hoogte naar beneden klettert. Sommige mensen gaan na het bezoek aan de waterval terug, maar voor de volledige wandeling volg je de rest van de pijltjes. Laat je verrassen met een unieke rondwandeling die leidt langs dennenbossen, velden met bloemen en veengronden met houten vlonders.

Lees ook:  Het Uilendagboek | Een grote stap voor een klein uilenkind

Ardennen wandelen

Wandeling naar het Kasteel van Vêves en Walzin

Ga je liever op zoek naar historische kastelen tijdens je wandeltocht in de Ardennen? Ook daarvoor ben je aan het juiste adres in dit groene gebied. De wandeling naar het Kasteel van Vêves en Walzin is perfect voor natuur- en cultuurliefhebbers. Het is een wandeling van 15 kilometer die je meeneemt langs steile paden en fraaie vergezichten. De route is niet moeilijk, maar enige wandelervaring is wel mooi meegenomen. Geniet maximaal van de groene omgeving, de rust en de stilte en laat je niet opjagen. Omdat het 15 kilometer betreft, kun je lekker vroeg beginnen en de rest van de dag genieten van deze unieke wandelroute. Je begint aan deze wandeling bij het station van Gendron, waarna je door de vallei van Lesse bij het Kasteel van Walzin komt.

Je ziet het kasteel al van veraf boven de rivier uitkomen - een bijzonder uitzicht dat je niet snel vergeet. De route vervolgt met enkele hoogteverschillen waarbij je wordt meegenomen langs het bergachtige gebied van Chaleux. Deze rotsen zijn heel populair bij bergbeklimmers. Natuurlijk hoef je zelf niet te beginnen met klimmen, zolang je maar wel je ogen uitkijkt. Deze wandelroute is te mooi om niet af en toe te stoppen voor een foto. Vervolgens kom je door het historische dorp Fufooz waarna je uitkomt bij het Kasteel van Vêves. Ook dit kasteel is een plaatje om te zien en net als het Kasteel van Walzin nog in perfecte staat. Vanaf daar loop je binnen korte tijd terug naar het beginpunt. Over bijzonder wandelen in de Ardennen gesproken!

Lees ook:  Dit kun je doen tegen gele bladeren!

Kasteel Veves

Wandel naar Fondry des Chiens in Viroinval

Tot slot hebben we nog een hele unieke wandeling in de Ardennen in petto voor je: de wandeling naar Fondry des Chiens in Viroinval. Deze route is leuk voor jong en oud en kan dus goed met het hele gezin worden gedaan. Fondry des Chiens is een groot zinkgat in het midden van een natuurpark. Je kunt het zien als een groot ravijn met een enorme diepte, grillige rotspartijen, bijzondere uitzichten en veel groen. Zoiets wat je in Nederland nergens kunt zien, maar net over de grens dus wel. Deze wandeling is het beste om te doen in het voorjaar of in de zomer. In die seizoenen heb je de kans dat het lekker droog is en dat je hier niet met modder(glijden) te maken krijgt. Daarnaast staat het natuurgebied in die tijd in bloei en alleen daarom al zou je hier eens naartoe moeten. Overal fladderen vlinders, groeien kleurrijke bloemen en staan de vele planten en bomen in volle bloei.

Het vertrekpunt van deze wandeling is bij de parkeerplaats boven Nismes. Rijd de Rue Orgeveau uit en je komt hier vanzelf. Op de parkeerplaats staat een informatiebord waar de route op staat aangegeven. Makkie dus! Volg de bordjes naar Fondry des Chiens en je ziet de rotsen vanzelf voor je opdoemen. Let erop dat je goede wandelschoenen draagt: dit gebied heeft veel loszittende stenen op de rotsachtige grond liggen. Daarbij is het wel zo prettig om stevige wandelschoenen te dragen die je voeten en enkels goed ondersteunen. Geniet bij aankomst van het uitzicht over het natuurgebied en sta versteld van deze bizar mooie plek. En dat gewoon in België!

Lees ook:  De designlampen die ecosystemen bevatten

https://www.instagram.com/p/CBLsZtbs9Rd/

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings