Architectuurfotografie in Nederland: 10 bijzondere locaties

11 november 2020
676
architectuurfotografie

Architectuur en fotografie gaan vaak hand in hand. Bijzondere vormen en details in gebouwen inspireren tot het maken van creatieve beelden. In Nederland wemelt het van de bouwwerken die hiervoor geschikt zijn. Een aantal van deze bijzondere locaties voor architectuurfotografie op een rijtje!

1. Kubuswoningen, Rotterdam

Een klassieker onder de architectuur in Nederland, mateloos populair bij toeristen én fotografen. Want voor architectuurfotografie blijven de opvallende kubusvormige woningen zich uitstekend lenen.

2. Inntel Hotel, Zaandam

Het is een soort opgestapelde Zaanse Schans en daarmee een icoon in de oud-Hollandse architectuur. In hartje Zaandam vind je dit bijzondere hotel dat van buitenaf bestaat uit 70 traditionele Zaanse huisjes. Architect Wilfried van Winden ontwierp het gebouw. Hij weet daarmee internationaal aandacht te trekken. Leuk feitje: het gebouw is volledig in de traditionele Zaanse kleur groen geschilderd, met uitzondering van één huisje. De blauwe gevel verwijst naar het ‘huisje van Monet’. De meesterschilder vereeuwigde in 1871 een blauw Zaans huisje in zijn schilderij ‘La Maison Bleue’.

architectuurfotografieInntel Hotel Zaandam © Skitterphoto/Pixabay

3. Gerrit Rietveld-Schröderhuis, Utrecht

Architect Gerrit Rietveld is de ontwerper en naamgever van dit beroemde huis in Utrecht. Het huis dateert uit 1924 en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het wordt gezien als een hoogtepunt uit kunstbeweging De Stijl. Deze beweging staat bekend om het minimale gebruik van kleur en de eenvoudige vormen. Tot 1985 werd het huis bewoond, inmiddels kan je er rondleidingen krijgen.

4. Zendstation Radio Kootwijk

Niet alleen locaties met bijzondere vormen en kleuren trekken de aandacht voor architectuurfotografie. Soms zijn het heel sobere bouwwerken die zich goed laten lenen als inspiratiebron. Zo ook Radio Kootwijk, gelegen op de Veluwe. Dit voormalig zendstation is gebouwd volgens de bouwstijl van de Amsterdamse School. Let op: deze locatie is niet openbaar toegankelijk voor publiek. Wil je hier met je camera naartoe, sluit dan aan bij een excursie van Staatsbosbeheer of wacht tot een Open Monumentendag.

Lees ook:  Een werk van meer dan 1000 kunstenaars

architectuurfotografie

Radio Kootwijk © Communicationcy/Pixabay

5. Museum De Fundatie, Zwolle

Met zijn gigantische ellipsvormige object boven op het dak is Museum de Fundatie in Zwolle een echte blikvanger. Liefhebbers van architectuurfotografie worden vanuit alle hoeken in de Zwolse binnenstad uitgedaagd om het bouwwerk goed op de foto te krijgen. Het gebouw is neoclassicistisch en het object is volledig bekleed met witblauw tegeltjes. Binnenin vind je ruim 100m2 aan tentoonstellingsruimte.

6. Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Neem een prachtig 17e-eeuws bouwwerk en een spectaculaire renovatie en bezoekers zullen hun ogen uitkijken. Het historische pakhuis in Amsterdam werd in 2007 volledig gerenoveerd volgens het masterplan van architect Liesbeth van der Pol. Dit hield in dat karakteristieke kenmerken van het gebouw teruggebracht werden en stoere elementen zoals glas en staal toegevoegd. De enorme overkapping met duizenden led-lampjes op de binnenplaats is daarvan het hoogtepunt. Het werd geïnspireerd op kompaslijnen van oude zeekaarten.

architectuurfotografie

De overkapping in het Scheepvaartmuseum © Stamplustee/Pixabay

7. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum

Een hoogtepunt voor architectuurfotografie is het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Het museum telt talloze bijzondere elementen, waarvan de gevel het meest in het oog springt. Deze is volledig bekleed met televisiebeelden in speciale glazen panelen. Daarmee reflecteert de buitenkant van het gebouw dat wat er binnen te bezichtigen is. iIn het pand worden namelijk (historische) film- en televisiebeelden opgeslagen. Een andere eye-catcher is de zogenaamd canyon: een open element van vijf bouwlagen diep, omgeven door depots waarin de collecties liggen opgeslagen.

Lees ook:  Kunstenaar reist de hele wereld over om 50.000 bijen te schilderen

8. Schiphol Airport

Vliegvelden dienen vaak als inspiratie voor fotografieliefhebbers en Schiphol Airport blijft daarin niet achter. De grootsheid van de hallen, de robuuste vormen en vele lijnen nodigen uit tot het maken van bijzondere beelden. Kijk dus goed om je heen de volgende keer dat je door de terminals loopt!

9. Wall House, Groningen

Dit opvallende gebouw in de stad Groningen is een van de zogenaamde Wall Houses die architect John Hejduk ontwierp in de jaren zeventig. De bestemming was het Amerikaanse Connecticut. Uiteindelijk werd bijna geen enkel Wall House gerealiseerd, maar het exemplaar aan het Hoornesemeer kwam tot stand in 2001, het sterfjaar van Hejduk. De gigantische muur van 18,5 bij 14 meter is de blikvanger van het ontwerp.

architectuurfotografie

De Regenboogspiraal door Hunterwasser © Alicja/Pixabay

10. De Regenboogspiraal, Valkenberg

Een verborgen parel én architectonisch icoon tegelijk: De Regenboogspiraal is ontworpen door de wereldberoemde architect Friedensreich Hundertwasser. Je zal er alleen niet bij toeval langslopen, met een ligging aan de Geul in Valkenberg. Het gebouw huist het Ronald McDonald kinderhuis en is voor bezichtiging en fotografie alleen tijdens speciale rondleidingen te bezoeken. Daarbij kan je het van binnen, buiten én vanaf het dak bewonderen. Dat is de moeite waard, want dit sprookjesachtige gebouw met opvallende kleuren en ronde vormen is een beleving om te verkennen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down