De goddelijke wraak van Apollo: De mythe van Niobe

22 januari 2024
57
Apollo god

In de Griekse mythologie worden goden vaak geprezen om hun genade en liefde voor de mensheid, maar soms kunnen ze ook wreed en meedogenloos zijn. Dit geldt vooral in situaties waarin ze uitgedaagd of beledigd worden. Een van de meest bekende verhalen die deze duistere kant van de goden laat zien is het verhaal van Niobe. De duistere, wraakzuchtige kant van de zeegod Poseidon kwam al naar voren in de verhalen over Odysseus. Lees hier meer over deze Griekse held. In deze blog gaan we dieper in op dit duistere verhaal van Niobe en gaan we kijken wat er gebeurt, zou moeten zijn.

Wie was Niobe?

Voordat we ingaan op dit verhaal is het verstandig om eerst in te duiken op wie Niobe was. Niobe was de dochter van Tantalus en de vrouw Van Amphion, koning van Thebe. Het was een vrouw die heel trots was op de hoeveelheid kinderen wat ze had gebaard en voelde zich hierdoor superieur aan Leto (de moeder van de Griekse god Apollo en de Griekse god Artemis).

Wie zijn Apollo en Artemis?

Er zijn veel goden in de Griekse mythologie. Zo heb je onder anderen Hera en Heracles, Hades, Demeter, Aphrodite en nog veel meer. Artemis was de godin van de jacht en de maan. Zo was Artemis een sterke en onafhankelijke godin die vaak werd afgebeeld met een boog en pijlen. Artemis had al vanaf jongs af aan een diepe liefde voor de natuur en was toegewijd aan het beschermen van wilde dieren en bossen. Door middel hiervan werd zijn vaak aanbeden door jagers en mensen die in de natuur leefden. Haar diepe connectie met beschermen kwam hierdoor ook goed overeen met de maan. Zo staat de maan voor een teken van bescherming en troost. Artemis had zelf ook een tweeling broer. Deze tweeling broer kreeg de naam Apollo, maar waar was Apollo de god van? Apollo was de god van het licht en de kunst. Zo wordt Apollo vaak afgebeeld met een lauwerkrans op zijn hoofd en een lier in zijn hand. Dit was dan natuurlijk ook omdat hij de beschermheer was van muziek en dichtkunst. Naast zijn liefde voor kunst, muziek en orakels werd hij ook vaak in connectie gebracht met de zon. Hij reed dagelijks met zijn zonnewagen over de hemel en zorgde voor licht en warmte op aarde. Zijn verschijning werd vaak geassocieerd met de opkomst van de zon en het verdrijven van de duisternis. Op de berg Perganassus in Delphi is later een orakel aan Apollo toegewijd.

Hoe is het conflict ontstaan?

Zoals eerder besproken was Niobe een trotse moeder, maar werd ze te trots. Zij vond dat ze superieur was aan Leto, maar ze liet dit ook heel duidelijk merken. Door middel van het constant treiteren van Niobe was Leto hier op een bepaald moment klaar mee. Leto had zelf twee kinderen gekregen, omdat zei de geliefde van Zeus was oftewel de broer van Poseidon (meer verhalen gerelateerd aan Poseidon lezen? Wij hebben ook een artikel geschreven over zijn vrouw, Amphitrite). Deze zoon en dochter werden door heel Griekenland geëerd, want het waren twee goden. Apollo was de god van de zon, kunst en muziek en Artemis was de godin van de jacht. Samen besloten ze om wraak te nemen op Niobe voor haar hoogmoed. Ze begonnen met het doden van haar kinderen en één voor één stierven ze allemaal. Nadat Apollo en Artemis alle kinderen hadden vermoord bleef Niobe in verdriet achter. Door middel van al het verdriet is Niobe toen veranderd in een steen die voor altijd zou blijven huilen. De mythe van Niobe herinnert ons eraan dat de goden in de Griekse mythologie niet alleen genadig en liefdevol waren, maar ook wraakzuchtig en meedogenloos konden zijn als ze werden beledigd.

Lees ook:  Zo ziet ouder worden er echt uit. En het is mooi.

Zo is dit een van de vele verhalen die zich heeft afgespeeld in de Griekse mythologie. Er zijn veel verschillende verhalen met betrekking tot de twaalf Olympische Griekse goden en godinnen die allemaal hun eigen kenmerken en avonturen hebben. Het is goed om te blijven onthouden dat ook al is de tijd van de Griekse mythologie al heel lang geleden er nog steeds interessante verhalen zijn die leuk zijn om te weten, maar je ook veel kunnen leren.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down