Anne begon op haar 59e een tweede carrière als model

4022 VIEWS
Anne begon op haar 59e een tweede carrière als model

In 2001 leverde Anne Bosch nietsvermoedend haar naam en foto in voor een modellenwedstrijd op de 50Plus beurs. ‘Samen met een vriendin heb ik me opgegeven, maar ik dacht er verder helemaal niet meer aan.’ Totdat Anne werd gebeld dat ze voor de finale de catwalk op mocht. Ze won. Inmiddels timmert ze al meer dan 14 jaar aan de weg als veelgevraagd model.

Ik kan inmiddels heel goed een Miele aanprijzen

‘Vroeger had ik wel eens een catwalkcursus gedaan. Maar toen trouwde ik, kreeg kinderen, was aan het werk…het kwam er verder niet meer van.’ Nu deze kans op weer haar pad kwam, besloot Anne er vol voor te gaan. ‘Al doende leerde ik. Je kan niet continu met een big smile op de foto staan, poseren is echt een vak. Ik probeer me in te leven in alle rollen die ik krijg. En het is ook echt niet altijd glamoureus: ik kan inmiddels ook heel goed een Miele aanprijzen!’

Op de catwalk van de Fashion Week

Maar we zien Anne wel degelijk op de catwalk van de International Fashionweek in Amsterdam waar ze een show liep, met naar eigen zeggen wat aparte en buitengewone kleding. Ze is inmiddels een professional: ‘Als model kun je niet zeggen, dat trek ik niet aan, ook al heb ik wel eens iets aangehad wat er in mijn ogen totaal niet uitzag: haren plat en strak opgestoken, een geruite bruine rok, een ouderwetse ‘annie-met-je-tassie-tas’. Vreselijk! Maar ik moest een doorsnee vrouw voorstellen in de supermarkt, dus je gaat ervoor. En dan is het wel lachen hoor, samen met de styliste en de visagiste.’

nike supermarkt
Links: Anne aan het werk voor een reclame van Nike | Rechts: Anne in de gevreesde ‘supermarktkleding’

Mooi, die mannen met uitgestreken smoelwerken en ik als cougar ertussen.. in het echte leven zou het niks voor mij zijn, maar het was nog een uitdaging om het zo neer te zetten.

De keuze voor modellenwerk heeft Anne zelfbewuster gemaakt. ‘Je zet toch jezelf neer. Ik word gewaardeerd en dat doet een mens gewoon goed.’ Anne krijgt wel eens feedback van haar zoon en dochter: ‘dan zeggen zij bijvoorbeeld dat ik er net iets te gemaakt op stond. Heel ontnuchterend.’ Het is een druk leven. Zo’n fotoshoot is hard werken, ook qua geestelijke inspanning. Na een shoot staat er een groot kruis in Anne’s agenda voor de volgende dag. Maar het resultaat is prachtig.

Lees ook:  De vrouwen van het meer | Een bijzondere roeiclub

Poseren op paars pluche

Ons oog viel op de fotoshoot met Anne als een uitdagende cougar te midden van knappe jonge mannen en paars pluche. Anne: ‘Ik was in eerste instantie bang dat het vreselijk ordinair zou worden. Maar ze behoren voor mij tot de meest geslaagde foto’s! Mooi, die mannen met uitgestreken smoelwerken en ik ertussen.. in het echte leven zou het niks voor mij zijn, maar het was nog een uitdaging om het zo neer te zetten. De foto’s zijn ook aangeboden aan SLAVE magazine, een hele eer’.

Anne Bosch1

 

Je was geen goede moeder als je toch ging werken

Het valt op, als je op je 75e een succesvolle carrière als model hebt. Ondanks dat het beeld over ouder worden positief lijkt te kenteren is het nog vaak zoeken naar de echte oudere vrouwen in alle reclames. Maar ook toen Anne jonger was koos ze voor een ander pad dan op dan moment gewoon was. Eenmaal moeder ging ze weer aan het werk en verdeelde de huishoudelijke taken eerlijk met haar man. ‘Als je terugkijkt naar de generatie voor ons dan was die al snel oud voor hun leeftijd. Wij hebben veel meer kansen gekregen, zeker als vrouw. Maar toch, je was geen goede moeder als je ook ging werken. Ik hoor het mijn schoonvader nog zeggen: straks dan moeten alle vrouwen werken, je man verdient toch genoeg?’

“Ik weet nog dat ik 50 werd en dacht: nu ga ik alleen nog dingen doen die ik leuk vind”

Bijzonder is dat haar man Ton (81) ook model is. In een wereld die vaak voorbehouden is aan rimpelloze 20-jarigen vormen hij en Anne een bijzonder koppel. Toch praat Anne over haar modellencarrière alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. ‘Ik heb nooit moeite met leeftijd gehad. Ik weet nog dat ik 50 werd en dacht: nu ga ik alleen nog dingen doen die ik leuk vind. En ik realiseer me nu: toen ik 59 was en ik werd gekozen tot model, was ik nog jong. Nu ben ik 74, voel me nog steeds jong, maar ik ben het niet meer. ’

Lees ook:  'Older & Wiser' | Stijliconen over de hele wereld laten zien dat leeftijd echt maar een getal is
anne en ton2
Anne en Ton samen aan het werk

Mogen we alsjeblieft gewoon oud worden?

Het is mooi om te zien dat in de fotoshoots die Anne doet, haar leeftijd goed tot zijn recht komt. ‘Ach’, zegt Anne, ‘weet je wat het ook is: wij prikken door een heleboel dingen heen, dat krijg je als je ouder wordt. Ze maken ons niets meer wijs. Mogen we alsjeblieft gewoon oud worden?’

anne foto's

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Deze sterke vrouw (76) houdt haar vee in de gaten op de schaats
Inspiratie van een 98-jarige yogi
6 inspirerende levenslessen van Frida Kahlo
Wat je nog niet wist over Alexandra Radius