Volgens hoogleraar Andrea Maier kunnen we met gemak (gezond!) 120 jaar worden

4292 VIEWS
Volgens hoogleraar Andrea Maier kunnen we met gemak (gezond!) 120 jaar worden

Gezond oud worden, wie wil dat nou niet? Volgens hoogleraar gerontologie Andrea Maier aan de Vrije Universiteit en University of Melbourne kunnen we over een aantal decennia honderddertig jaar oud worden. De meeste mensen houden echter te weinig rekening met hoe ze ouder worden.

Elke maand krijgen we een lang weekend erbij, zo hard stijgt de levensverwachting.

Volgens Andrea wil niemand oud zijn. Ze legt uit dat we daarmee eigenlijk bedoelen dat niemand krakkemikkig oud wil worden en dat niemand afhankelijk wil zijn. Iedereen wil gewoon kunnen blijven doen wat hij gewend is te doen. Andrea Maier wijst er op dat we echter tegelijkertijd niet bezig zijn met het de vraag hoe we ouder willen worden. Mensen zijn volgens haar te weinig bezig met de toekomst en de consequenties van bepaalde keuzes die ze nu maken.

Bewegen en voeding

Iedereen weet wel dat bewegen goed voor je is, maar volgens Andrea is het voor veel mensen lastig om beweging echt te integreren in hun leven. Dat geldt ook voor het veranderen van onze eetpatronen, om te beginnen met minder gaan eten, ook al weten we dat overgewicht ongezond is en een veroorzaker kan zijn van allerlei ouderdomsziektes.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Andrea Maier eeuwig houdbaar

Investeer in de toekomst

Volgens Andrea worden we op dit moment nog geen honderddertig jaar, omdat we ons gedrag niet als het probleem zien. Het is kennelijk moeilijk om gewoontes te veranderen en keuzes te maken die onze gezondheid bevorderen. Voor Andrea Maier zelf is dat ook een uitdaging, maar als je weet wat de consequenties zijn en je je daar ook echt bewust van bent, kun je toch makkelijker de knop omzetten en meer met de toekomst bezig zijn. Dertig procent van een lang leven wordt bepaald door genen, zeventig procent hebben we zelf in de hand. Zie het als investeren in de toekomst: rook niet, eet bewuster en beweeg meer.

Lees ook:  Inspiratie van een 98-jarige yogi

Tips op gezond stokoud te worden volgens Andrea Maier

Wat kunnen we doen om gezond honderddertig jaar oud te worden? Volgens Andrea Maier helpt natuurlijke beweging je al een heel eind op weg: neem de trap in plaats van de lift, poets je tanden ook eens op één been, buig door je knieën, wandel veel en neem vaker de fiets. Eet van een klein bord, waardoor je sneller een voldaan gevoel hebt en dus minder eet. Verder is het belangrijk om positief in het leven te staan en dat er iets of iemand is waarvoor je in de ochtend je bed uitkomt.

Het duurt echt nog wel een aantal decennia voordat we honderddertig kunnen worden en Andrea Maier sluit zelfs niet uit dat we wellicht tweehonderd kunnen worden Dat moet dan wel in goede gezondheid gebeuren: wie het leven een acht geeft, leeft langer.

Eeuwig houdbaar van Andrea Maier

Andrea heeft een boek geschreven over haar bevindingen en ideeën over oud(er) worden. In Eeuwig houdbaar neemt ze ons mee in de wereld van veroudering. Zij beschrijft de oorzaken van veroudering, de stand van de ouderengeneeskunde en wijst ons de weg in de wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied. Ook maakt ze haarfijn duidelijk wat we zélf moeten doen om de statistiek te ontstijgen en straks 120 jaar te worden, of nog veel en veel ouder.  Het boek Eeuwig houdbaar is onder andere via bol.com te bestellen.

Lees ook:  Een gezonder en gelukkiger leven? Neem een huisdier

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Andrea Maeier eeuwig houdbaar

Zomergasten

In het filmpje hieronder zie je een compilatie van de aflevering waarin Andrea Maier te gast was bij het programma Zomergasten in 2016. Interviewer Thomas Erdbrink vraagt haar onder andere waarom zij ouderdom als een ziekte ziet en hoe zij tegenover de consequenties van een stuk ouder worden staat.

Positief en gezond ouder worden willen we natuurlijk allemaal. Deze Japanse arts, zelf al ruim over de 100 jaar, geeft een aantal levensmotto’s voor een gezond en gelukkig leven.

MEER INSPIRATIE

Keto dieet
Waarom fitness goed is voor lichaam én geest
Lekkerder in je vel gaan zitten met een dieet schema
Gezonder gaan leven door minder te roken