Hoe deze varkensboer besloot het helemaal anders te doen en veganist werd

10 april 2018
351

Als je het hebt over iets helemaal anders doen, laat je dan inspireren door de Zweedse varkensboer Gustaf Soderfeldt. Een klein maar bijzonder verhaal. Gustaf besloot van de ene op de andere dag een punt te zetten achter het fokken van varkens.

Kleinschalige veeteelt

Gustaf en zijn vrouw Caroline verhuisden in 2006 van de stad naar het platteland. Het was hun droom om een kleinschalig boerenbedrijf op te zetten en daar horen dieren bij was toen de gedachte. Met zijn loslopende kippen, geiten en een groeiende hoeveelheid varkens werd Gustaf, waar het ging om het kunnen kopen van 'diervriendelijk' vlees, een gewilde boer. Niet goedkoop maar voor de meeste mensen die bij Gustaf vlees kwamen halen gold voornamelijk dat zij het prettig vonden om het idee te hebben dat de varkens een goed leven hadden geleid.

Anders doen

Hoewel zijn bedrijf succesvol was besefte Gustaf steeds meer dat wat hij deed niet strookte met zijn gevoel. Hoe goed zijn varkens het op een bepaalde manier ook hadden, geld verdienen aan het fokken van vlees ging Gustaf steeds meer tegen staan. Met zijn vrouw Caroline besloot Gustaf het anders te doen. Hij verdiepte zich in het veganisme, stopte met het fokken van varkens en stapte over op het verbouwen van groente.

Het bleek dat vegans hetzelfde wilden als ik: dat dieren een goed leven konden leiden. Dat was voor mij als boer de prioriteit. Maar vegans waren in hun gedachtegoed een stap verder gegaan dan ik: als je echt om dieren geeft, zou je ze helemaal niet moeten fokken.

Om weer iets nieuws op te bouwen bleek niet makkelijk maar voor Gustaf was er een last van zijn schouders gevallen en dat maakte hem alleen maar sterker in zijn overtuiging dat hij er goed aan had gedaan het roer om te gooien.

Ikzelf en Caroline zijn nu toegewijd aan het verbouwen van groenten. Het is buitengewoon bevredigend en dankbaar werk. Het voedsel dat we op onze boerderij produceren, is in alle opzichten geweldig – het is goed voor dieren, voor de menselijke gezondheid, voor de natuur en voor het milieu.

Als je meer wilt weten over veganisme, kijk dan eens op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

anders doen 2

Foto: Johnér

anders doen 1

Foto:  Vegangården

Het roer om gooien is natuurlijk vaak doodeng, maar ook geweldig ... In dit artikel vertelt een aantal mensen over hun ervaringen met het anders doen op latere leeftijd; een huisarts wordt bijvoorbeeld een stukadoor en een full time moeder wordt model en clown!

Lees ook:  Van zorg naar levenskunst

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down