Hoe deze varkensboer besloot het helemaal anders te doen en veganist werd

1615 VIEWS
Hoe deze varkensboer besloot het helemaal anders te doen en veganist werd

Als je het hebt over iets helemaal anders doen, laat je dan inspireren door de Zweedse varkensboer Gustaf Soderfeldt. Een klein maar bijzonder verhaal. Gustaf besloot van de ene op de andere dag een punt te zetten achter het fokken van varkens.

Kleinschalige veeteelt

Gustaf en zijn vrouw Caroline verhuisden in 2006 van de stad naar het platteland. Het was hun droom om een kleinschalig boerenbedrijf op te zetten en daar horen dieren bij was toen de gedachte. Met zijn loslopende kippen, geiten en een groeiende hoeveelheid varkens werd Gustaf, waar het ging om het kunnen kopen van ‘diervriendelijk’ vlees, een gewilde boer. Niet goedkoop maar voor de meeste mensen die bij Gustaf vlees kwamen halen gold voornamelijk dat zij het prettig vonden om het idee te hebben dat de varkens een goed leven hadden geleid.

Anders doen

Hoewel zijn bedrijf succesvol was besefte Gustaf steeds meer dat wat hij deed niet strookte met zijn gevoel. Hoe goed zijn varkens het op een bepaalde manier ook hadden, geld verdienen aan het fokken van vlees ging Gustaf steeds meer tegen staan. Met zijn vrouw Caroline besloot Gustaf het anders te doen. Hij verdiepte zich in het veganisme, stopte met het fokken van varkens en stapte over op het verbouwen van groente.

Het bleek dat vegans hetzelfde wilden als ik: dat dieren een goed leven konden leiden. Dat was voor mij als boer de prioriteit. Maar vegans waren in hun gedachtegoed een stap verder gegaan dan ik: als je echt om dieren geeft, zou je ze helemaal niet moeten fokken.

Om weer iets nieuws op te bouwen bleek niet makkelijk maar voor Gustaf was er een last van zijn schouders gevallen en dat maakte hem alleen maar sterker in zijn overtuiging dat hij er goed aan had gedaan het roer om te gooien.

Ikzelf en Caroline zijn nu toegewijd aan het verbouwen van groenten. Het is buitengewoon bevredigend en dankbaar werk. Het voedsel dat we op onze boerderij produceren, is in alle opzichten geweldig – het is goed voor dieren, voor de menselijke gezondheid, voor de natuur en voor het milieu.

Als je meer wilt weten over veganisme, kijk dan eens op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

anders doen 2

Foto: Johnér

anders doen 1

Foto:  Vegangården

Het roer om gooien is natuurlijk vaak doodeng, maar ook geweldig … In dit artikel vertelt een aantal mensen over hun ervaringen met het anders doen op latere leeftijd; een huisarts wordt bijvoorbeeld een stukadoor en een full time moeder wordt model en clown!

Lees ook:  Sue Kreitzman gaat kleurrijk door het leven - op elke leeftijd

MEER INSPIRATIE

Deze man plantte sinds 1979 in zijn eentje een bos groter dan Central Park
Exposeren op je 102de? Carmen Herrera doet het!
De bijzondere levensvisie van een man die in een zandkasteel woont
Doris Jones (91) helpt samen met haar 2 katten bij het ontdekken van archeologische sites