Altijd al zelf sieraden willen maken? Zo begin je eraan

24 maart 2022
340
sieraden maken

Er zijn verschillende redenen waarom je zou willen beginnen om je eigen sieraden te maken. De meeste kiezen ervoor omdat het een leuke hobby is, het is een nuttige bezigheid waar je plezier aan hebt terwijl het ook nog eens zorgt voor rust en ontspanning. Vaak zijn ook de sieraden die je mooi vindt best duur waardoor je er veel geld aan kwijt bent. Om niet zoveel geld meer te hoeven besteden kiezen verschillende (jonge) vrouwen ervoor om zelf hun sieradenlijn te beginnen of gewoon voor zichzelf sieraden te maken. In deze blog zul je meer te weten komen hoe je zelf begint met het maken van sieraden.

Ideeën verzamelen

Het eerste wat je nodig hebt zijn natuurlijk leuke ideeën die je kan verwerken in je sieraden. Het is altijd leuk om originele sieraden te dragen die bijna niemand zelf heeft. Om makkelijk ideeën op te doen kun je een kijkje nemen tussen de sieraden die je al thuis hebt liggen, zo kun je alvast kiezen met wat voor kleur je zou willen werken of dat je met kraaltjes of bedeltjes verder wilt. Je kan op verschillende manieren leuke ideeën opdoen, je kan natuurlijk altijd gebruik maken van het internet, dat staat boordevol soorten sieraden waaruit je inspiratie kan halen.

Je kan je verschillende ideeën opschrijven zodat je ze zeker niet vergeet en vervolgens deze schetsen om een eerste zicht te krijgen hoe het er ongeveer uit zal kunnen zien. Bij het maken van de schets kun je dan eventueel zien wat er ontbreekt of wat  er beter kan, op deze manier kun je je idee en je schets dan ook verbeteren.

Lees ook:  Dit ballet van dansende bloemen duurde drie jaar om te maken

Materiaal kiezen

Weet je al wat je wilt? Als je al genoeg ideeën hebt kunnen verzamelen en je klaar bent om aan de slag te gaan dan heb je het allerbelangrijkste nog nodig, je materiaal. De meesten kiezen hun materiaal op basis van hun budget, niet elke steen, bedel of zelfs tang is namelijk even goedkoop. Er bestaan altijd duurdere versies. Omdat ze duur zijn betekent niet dat de goedkopere slechter zijn, helemaal niet. Het hangt gewoon af van wat voor soort materiaal je kiest.

Maar nu, wat heb je nodig? Zonder te weten wat je nodig hebt, kun je niet echt beginnen met het kiezen van je materialen, toch? Er is een heel boodschappenlijstje aan wat je nodig zult hebben als je wilt beginnen met het maken van je eigen sieraden. Hieronder sommen we alvast de benodigdheden op.

sieraden maken

Benodigdheden

Het enige dat van belang is, is niet enkel de accessoires en de kralen. Je hebt om te beginnen ook gereedschap nodig om het sieraad in elkaar te kunnen knutselen. Een alleslijm heb je nodig, dit voor als je verschillende soorten materiaal aan elkaar wilt lijmen is dit best handig en zorgt het voor stevigheid. Vervolgens heb je ook verschillende tangen nodig om dingen te knippen, buigen, knijpen, etc.

Met de combitang kun je knippen, knijpen en buigen, maar deze vervangt niet de volgende tangen. De kniptang, zoals de naam het zelf al zegt, dient deze tang om te knippen. Met deze tang kun je bijvoorbeeld staaldraad, nietstiften en kettelstiften knippen.

Lees ook:  Delicate kunstwerken: geometrische figuren van glas

Bovendien heb je nog een platbektang en een rondbektang nodig. De platbektang is een tang om knijpkralen vast te zetten en om ringetjes te kunnen openen en sluiten. Een rondbektang dient voor als je oogjes of lusjes wilt maken en deze is ook handig voor het openen van ringetjes.

Eén van de volgende benodigdheden is de rijgnaald, deze heb je zeker nodig als je wilt beginnen met het maken van je eigen sieraden. Een rijgnaald wordt aangeraden als je kralen wilt rijgen.

Niet te vergeten is ook een speciale metalen vingerring. Een metalen vingerring vergemakkelijkt het proces om ringetjes te openen en sluiten.

De opgenoemde tangen zijn dus een echte noodzaak, deze zullen heel het proces ook vergemakkelijken.

Wat je vervolgens nodig hebt, is vooral je soorten draad, dit hangt af van wat je wilt maken. Je kan kiezen uit elastisch, elastisch nylon, ketting, lint, kunstsuede veter, waxkoord, etc. Het soort draad hangt vooral af van wat je wilt maken en wat je idee is. Je kan altijd bij je eerste aankoop al van elk materiaal iets kopen zodat je het alvast bij de hand hebt liggen voor als je toch kiest om een andere richting uit te gaan.

De laatste benodigdheden die overblijven zijn de accessoires en de kraaltjes zelf. Bij de accessoires heb je tal van keuze hoe je wilt dat de sluiting aan je sieraad eruit zal zien, ook kun je kiezen uit accessoires die voor bijvoorbeeld een sleutelhanger gebruikt worden. Er bestaan verschillende kapjes die je kan gebruiken bij je sieraad, bijvoorbeeld als je de sluiting mooi wilt afwerken of een kraal wilt accentueren. Zo heb je nog verschillende accessoires waaruit je kan kiezen om je sieraad mooi af te werken.

Lees ook:  Spectaculair: zonlicht door de boomtoppen in je eigen huis

Als laatste blijven natuurlijk de kralen over. Je kan kiezen uit verschillende soorten kralen, er bestaan glaskralen, houten kralen, metalen kralen, natuursteen kralen en nog veel meer. De kralen kun je kiezen volgens je eigen smaak en natuurlijk hoe jij wilt dat je sieraad eruit ziet. Je kan met bijna elke kraal wel elk soort sieraad maken, als je maar de juiste materialen hiervoor hebt.

Extra informatie

Bij het maken van je sieraden is het natuurlijk dat je aandacht besteed aan je veiligheid en aan je werkruimte. Om zo nauwkeurig mogelijk te werk te gaan kun je het best voor elk materiaal een doosje voorzien om het na het werken netjes op te bergen. Zo verlies je ook geen kralen of materialen. Bij het toepassen van verschillende technieken is het belangrijk dat je ook gebruik maakt van een veiligheidsbril, je wilt natuurlijk niet dat er een stukje draad in je oog terecht komt. Ook kun je het best gebruik maken van beschermende handschoenen als je met tangen en lijm bezig bent, je bent best voorzichtig hiermee.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings