Het Kasteel van Katoen: gigantische rotsformaties van kalk

1049 VIEWS
Het Kasteel van Katoen: gigantische rotsformaties van kalk

Voor een van de meest bizarre en imposante natuurverschijnselen van Turkije moet je in Pamukkale zijn. Hier vind je een indrukwekkend natuurfenomeen dat uit hotsprings en een prachtig netwerk van rotsformaties en terrassen bestaat.

Pamukkale is te vinden in de vallei van de Curuksu rivier in Turkije ten noorden van de stad Denizli. Een bezoek aan Pamukkale, dat kasteel van katoen betekent, is vooral voor het oog zeer de moeite waard; sinds Pamukkale op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat is het niet meer toegestaan een bad te nemen – jammer, maar begrijpelijk.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingenpoelen5

poelen blauw

Ontstaan

Pamukkale is ontstaan doordat er al honderden jaren een warme straal kalkhoudend water via een grote hoeveelheid terrassen naar beneden stroomt. De stromen kiezen steeds hun eigen weg langs de terrassen die tegen de helling aan te vinden zijn. De heuvel heeft hierdoor een heel bijzondere uitstraling gekregen. De waterstromen met koolzuur en kalk hebben een versteende waterval gevormd die spierwit van kleur is en die ook wel vergeleken wordt met een kasteel van katoen.

De terrassen zijn meer dan twee miljoen jaar geleden gevormd door vulkanische verschijnselen in de plooiingsfase van het gebied waar nu Pamukkale ligt.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingenpoelen 3

poelen avond

poelen avond2

Romeins kuuroord

Al eeuwen lang is men ervan van overtuigd dat warm kalkrijk water een goede werking heeft op de huidkwaliteit. Bovendien zou het een helende werking hebben op alle zenuwen en spieren in het lichaam. De Romeinen beschouwden Pamukkale als een natuurlijk kuuroord waar zij graag tijd doorbrachten. De Griekse plaats Hierapolis lag niet ver van het zogenaamde Romeinse kuuroord af. Vanaf Pamukkale heb je vandaag de dag uitzicht op de prachtige ruines uit deze oude tijd zoals de Tempel van Apollo, een stadsmuur, een badhuis en een theater.

Unesco

In 1988 heeft Unesco ingrepen toen Pamukkale bedreigd werd door de steeds toenemende stroom toeristen en alle commercie die dat met zich meebracht, zoals de bouw van grote hotels vlak bij Pamukkale en de in de buurt gelegen oudheidkundige stad Hierapolis. Toeristen van over de hele wereld kwamen naar Pamukkale in de hoop dat zij een heel stuk gezonder huiswaarts zouden keren na het nemen van een bad. Unesco vond de dreigende ondergang van het natuurwonder onacceptabel en besloot Pakummale en Hierapolis op de Werelderfgoedlijst op te nemen.

mensen op poel

Pootje baden

Na de plaatsing op de Werelderfgoedlijst mochten de beroemde kalkterrassen niet meer worden gebruikt als baden. Met rust laten was het adagium maar hier en daar wordt nog wel pootje gebaad. Het is natuurlijk ook een mooi plaatje als je in je badkleding gefotografeerd wordt op een vlakte waar het lijkt alsof je in een dikke laag sneeuw en ijs staat…

Niet alleen in Turkije zijn prachtige natuurverschijnselen te vinden. Lees meer over de verschillende betoverende landschappen die Europa rijk is zoals de Kroatische meren, een machtig gebergte in Tsjechië en Duitsland, het Italiaanse Toscane, het Woud van Bialowieza in Polen en de Belgische Ardennen.

MEER INSPIRATIE

3 heerlijk kleurrijke wandelroutes dwars door de Bollenstreek
Filmmaker wordt op 10 km hoogte getrakteerd op het Noorderlicht
Waar kleurrijke dekens van bloemende woestijn sieren
De herfst: het mooiste schouwspel van Moeder Natuur