Alles over rolstoel yoga

8 april 2023
150
rolstoel yoga

Yoga is een oefening die veel mensen over de hele wereld beoefenen. Het kan je helpen om te ontspannen, stress te verminderen en het lichaam te versterken. Nu denk je misschien, dat je voor yoga flexibel en mobiel moet zijn. Dit is daarentegen niet waar!

Mensen met een beperking of rolstoelgebruikers kunnen ook enorm profiteren van yoga. Het is dan ook een effectieve manier om je fysieke en mentale welzijn te verbeteren. Zit jij in een rolstoel of ben je gewoon benieuwd naar deze vorm van yoga? Lees dan hier verder over deze speciale manier van bewust bewegen.

Voordelen van yoga

Yoga biedt veel voordelen voor rolstoelgebruikers. Meer zelfs dan aan mensen die niet in een rolstoel zitten. Yoga kan enorm helpen bij het verbeteren van de houding en het evenwicht. Daarnaast is het effectief bij het vergroten van de flexibiliteit en de mobiliteit. Ook helpt het verminderen van pijn en stijfheid, en vermindert het van stress en angst.

Yoga kan ook helpen bij het vergroten van de spierkracht en het verbeteren van de ademhaling en bloedcirculatie. Er zijn verschillende redenen waarvoor iemand in een rolstoel terecht komt. Iedere reden is speciaal en heeft een andere aanpak nodig. Verkeersongevallen bezorgen zo bijvoorbeeld veel trauma en whiplash aan het lichaam. Hier is het dus zeer belangrijk langzaam op te bouwen en zo het lichaam die trauma te kunnen laten verwerken.

racen in een rolstoel

Vormen van yoga

Er zijn verschillende vormen van rolstoel yoga. Enkele van de populaire vormen zijn:

Hatha-yoga: Een vorm van yoga die zich richt net als yoga Nidra op het beheersen van de ademhaling en het uitvoeren van poses om het lichaam te versterken en te strekken.

Lees ook:  Het effect van de natuur op de mens

Kundalini-yoga: Een vorm van yoga die zich richt op het versterken van het zenuwstelsel en het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn.

Adaptive-yoga: Een vorm van yoga die speciaal ontworpen is voor mensen met een beperking en is aangepast om hun specifieke behoeften en capaciteiten te accommoderen.

Individueel of in een groep

Je kan rolstoel yoga beoefenen in een groepsles of individueel met de hulp van een gekwalificeerde yogaleraar. In een groepsles kunnen rolstoelgebruikers genieten van de sociale aspecten van yoga en elkaar ondersteunen en aanmoedigen. Een gekwalificeerde yogaleraar hebben is daarbij een must. Ze helpen bij het aanpassen van de poses en geven handige, individuele aanwijzingen. Daarnaast zijn ze opgeleid om ervoor te zorgen dat deze oefeningen zo veilig en effectief mogelijk worden uitgevoerd.

man in een rolstoel

Hulpmiddelen

Ook zijn er verschillende hulpmiddelen waar je tijdens de yogasessies gebruik van kunt maken. Enkele van de veel voorkomende hulpmiddelen zijn yogablokken, yogariemen, yogakussens en dekens. Deze hulpmiddelen zijn ideaal om te gebruiken bij het aanpassen van poses en de druk op het lichaam te verminderen.

Arts raadplegen

Voordat je zou kunnen beginnen met deze vormen van yoga, is het belangrijk om de arts te raadplegen. Raadpleeg jouw arts om te kijken welke vorm van yoga voor jouw situatie het beste geschikt is en de voorzorgsmaatregelen die ervoor genomen moeten worden. Voor mensen die bijvoorbeeld door verkeersongevallen in een rolstoel zijn beland, zal dit in de letselschadezaak al zijn vastgelegd. Ook is het belangrijk om langzaam te beginnen en de oefeningen aan te passen aan de individuele behoeften en capaciteiten.

Lees ook:  Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout

Conclusie

In conclusie, yoga is een geweldige manier van beweging voor rolstoelgebruikers. Het biedt talrijke voordelen, waaronder verbetering van houding, evenwicht, flexibiliteit en mobiliteit, vermindering van pijn en stijfheid, en vermindering van stress en angst. Er zijn verschillende vormen van yoga die geschikt zijn voor mensen in een rolstoel. Yoga kan individueel of in een groep worden beoefend, en er zijn hulpmiddelen beschikbaar om de poses aan te passen en de druk op het lichaam te verminderen.

Het is daarentegen belangrijk om voorafgaand aan het beoefenen van yoga met een arts te overleggen en de oefeningen aan te passen aan de individuele behoeften en capaciteiten. Met de juiste aanpassingen en begeleiding kan yoga rolstoelgebruikers helpen om hun fysieke en mentale welzijn te verbeteren en te genieten van de vele voordelen die deze vorm van beweging te bieden heeft.

Over de auteur

Stan Vreuls

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings