Alles over een bezoek aan het wereldwonder Machu Picchu

8 december 2020
320

Een bezoek aan de beroemde Inca site van Machu Picchu is een van de belangrijkste ervaringen van bijna elke Peruaanse reis. Het behoort dan ook tot een van de hoogtepunten tijdens een reis door Zuid-Amerika. De immens populaire bestemming is gelegen op de top van een ruim twee duizend meter hoge berg. De locatie is daarnaast minstens zo indrukwekkend als de site zelf, aangezien deze middenin de Andes is gelegen. De omgeving bestaat uit een prachtig bergachtig landschap dat is voorzien van een nevelwoud.

De unieke ligging en architectuur maken de oude verloren stad van de Inca's tot een waar wereldwonder. De overblijfselen omvatten vele tempelcomplexen, zoals de Tempel van de Zon, de fonteinen, terrassen en een aantal huizen. Ook zijn er werkplaatsen en nog een aantal andere bezienswaardige gebouwen te bewonderen. Het is mag door dit alles geen verrassing zijn dat Machu Picchu sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en sinds 2007 behoort tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen.

In dit artikel gaan wij in op de routes die je kunt volgen, de hoogtepunten en de beste reistijd voor tijdens een bezoek aan Machu Picchu.

https://pixabay.com/photos/peru-machu-picchu-inca-ancient-1246548/

De Inca Trail en de alternatieven

Machu Picchu is op verschillende manieren te bereiken, en de reis naar de ruïnestad is soms nog spectaculairder dan het bezoek aan de stad zelf. Het gevoel dat het landschap ineens voor je verschijnt na een vermoeiende wandeling is onvergetelijk te noemen. Met name de trekkingen om en langs het gebied zijn zonder enige twijfel net zo mooi als Machu Picchu zelf. Een aantal van de trekkingen hebben wij voor je op een rij gezet.

De Inca Trail

De Inca Trail is de klassieke Machu Picchu-trekking en hierdoor ook een van de meest populaire manieren om het gebied te bereiken. Het neemt je in vier dagen mee langs de originele Inca Trails, over Andespassages, door uitgestrekte bossen en ruïnes, tot je Machu Picchu op de laatste dag bereikt.

Lees ook:  Verblijven in een huisje in het bos is echt genieten

Tijdens deze trekking slaap je in een eigen tent en wandel je ongeveer 4 tot 8 uur per dag. Onderweg zijn er verschillende hoogteverschillen, waarbij er soms wel een hoogte van 4 duizend meter wordt bereikt. Door dit alles is het een aanrader om in goede conditie te verkeren voordat je deelneemt aan de trekking.

Dankzij de enorme populariteit, en het feit dat er slechts beperkte plaatsen beschikbaar zijn, is het soms noodzakelijk om een half jaar tot een jaar van te voren een plaats te reserveren. Ondanks deze inspanningen en het beroep dat wordt gedaan op je geduld, is de Inca Trail een van de meest onvergetelijke trekkingen om Machu Picchu te bereiken.

https://pixabay.com/photos/inca-inca-trail-peru-south-america-1571049/

Eendaagse Inca Trail

Niet iedereen is een liefhebber van kamperen en lange wandelingen. Daarom is er ook een alternatief voor de ruim vier dagen durende Inca Trail. De Inca Trail is namelijk ook binnen slechts één dag te voltooien dankzij een verkorte versie van circa 100 kilometer.

Deze verkorte wandeling begint bij de ruïnes van Chacchabamba en neemt je vervolgens mee langs watervallen en over de indrukwekkende terrasvormige velden van de ruïnes van Wiñayhuayna. Veel van deze locaties zijn stiekem zelfs nog mooier dan Machu Picchu zelf en brengen een groot voordeel mee: ze zijn veel minder druk dan de Inca-stad zelf, aangezien er vaak maar een aantal wandelaars aanwezig zijn.

Het is absoluut een van de beste alternatieven als je de tocht liever in een korte tijd voltooid.

https://pixabay.com/photos/machu-picchu-peru-inca-ancient-1021318/

Lees ook:  De meest prachtige eilanden van Kroatië

Salkantay Trail

De Salkantay Trek is een goed alternatief voor diegenen die niet een lange tijd willen wachten op een plekje op de Inca Trail om de Inca-site te zien. Salkantay is de naam van een berg in het Vilcabamba gebergte. De gelijknamige pas brengt je naar een hoogte van ruim boven de vier duizend meter. Dit maakt het ook direct een vrij uitdagende inspannende wandeling.

Inca Jungle Trail

Voor iedereen die reist met een kleiner budget is ook de Inca Jungle Trail wellicht nog een goed alternatief. De prijzen liggen hier rond de 200 en 300 euro, waarmee het met afstand de goedkoopste variant is van de routes die naar Machu Picchu leiden. Bovendien is het een actieve en avontuurlijke tour, en is daarmee erg geschikt voor de sportievelingen onder ons. Tijdens de tour is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om te raften of fietsen. Tot slot is ook deze tour vrij kort en wordt er overnacht in een van de accommodaties langs de route, waardoor kamperen niet aan de orde is.

Machu Picchu zelfstandig bezoeken

Voor een bezoek aan Machu Picchu is het absoluut een aanrader om dit te doen aan de hand van een begeleider of gids. Maar er is ook altijd de mogelijkheid om zelfstandig een bezoek te brengen aan dit wereldwonder. Met de bus kan een transfer worden gemaakt naar Hidroelectrica, waar je vervolgens met vele andere wandelaars de tocht zult vervolgen langs de spoorlijn naar Aguas Calientes.

Ook deze route is adembenemend mooi te noemen en duurt ongeveer 2-3 uur. Vanaf Aguas Calientes kun je vervolgens zelf de klim maken naar Machu Picchu, maar er is ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een de bus die je naar je bestemming brengt. Een combinatie van beiden verdient ook zeker een aanbeveling. Door bijvoorbeeld op de heenweg de bus te nemen en op de terugweg voor een wandeling te kiezen, is een bezoek minder inspannend, maar word je wel tegelijkertijd getrakteerd op een wandeling door een schitterende omgeving.

Lees ook:  Een onvergetelijk bezoek aan het Comomeer

Overigens is het wel een aanrader om vroeg in de ochtend te vertrekken. Het busstation is vroeg in de ochtend al drukbezocht, maar gelukkig rijden er regelmatig bussen. De wachttijd zal hierdoor ongeveer een half uur bedragen – afhankelijk van de drukte.

https://pixabay.com/photos/peru-machu-picchu-inca-historically-4563280/

Beste reistijd Machu Picchu

In principe is Machu Picchu een bestemming die je het hele jaar door kan bezoeken. Toch zijn er ook een aantal maanden die de voorkeur genieten. Van april tot oktober is er sprake van een droogseizoen, waardoor de kans op goed weer een stuk groter is dan in de andere maanden van het jaar. Deze maanden van het jaar behoren dan ook tot de beste periode voor een bezoek aan Machu Picchu.

Over het algemeen is het weer in augustus regelmatiger dan aan het begin van het droge seizoen. Vooral in april kan een bezoek nog vaak regenachtig verlopen. Augustus is de beste maand wat betreft het weer, maar het is goed om hierbij rekening te houden met een grote toestroom aan bezoekers. Overigens zal je in nagenoeg geen enkele maand van het jaar alleen zijn op deze topbestemming. Maar wie de grote drukte naast zich neer kan leggen wordt vervolgens wel beloond met een bezoek aan een van de meest bijzondere en indrukwekkende bestemmingen ter wereld.

https://pixabay.com/photos/peru-machu-picchu-machu-andes-inca-5761765/

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down