Alles over de Japanse Esdoorn

29 april 2022
837
Japanse esdoorn

Tegenwoordig zie je steeds meer planten in de huizen staan. We hebben het niet alleen over een orchidee of een bos bloemen in een vaas, maar ook over de vetplanten, cactussen en kamerpalmen. Planten zie je met een reden nu vaker, omdat ze gewoon een hele leuke sfeer creëren in huis. Ook buiten zie je steeds meer grote planten en palmen in van die mooie bloembakken staan. Die simpele planten zorgen voor een leuke uitstraling, maar soms wil je eens wat anders. Als je voor iets unieks wilt gaan, raden wij je de Japanse esdoorn aan. Deze mooie plant fleurt je tuin helemaal op met zijn felle kleuren. Zijn herkomst en geschiedenis is dan ook zeer interessant om te weten. Misschien is deze plant wel iets voor jou, dus lees vooral deze blog zodat je meer weet over de verzorging en of deze plant geschikt is voor jou!

De uitstraling van de plant

Zoals al benoemd werd staat deze prachtige plant bekend om zijn felle en diverse kleuren. De Japanse esdoorn is meestal een struik tot kleine boom met een dicht bladerdak dat zijn opzichtige kleuren zoals rood, geel of oranje in het najaar ontwikkelt. Deze esdoorn heeft knoppen die een kleinere diameter hebben dan 3 mm. De plant groeit vrij langzaam, maar hij kan wel tot 10 meter hoog worden. De schors van de boom is grijs met wat bruine tinten erdoorheen. De bladeren zijn dan ook dubbel gezaagd en vijf- tot negenlobbig, en af en toe diep ingesneden. Ook deze plant heeft mooie bloemen rond april die blijven staan tot en met juni. De bloemen zijn hangende, paarsrode, gesteelde tuilen. De esdoorn produceert ook noten die gevleugeld zijn en deze vruchtvleugels vormen een stompe hoek.

Lees ook:  Bloemen buiten zetten, dat doe je zo!

Herkomst

De Japanse esdoorn, ook wel de Acer palmatum genoemd, heeft de herkomst eigenlijk al in zijn naam, maar hier zit meer achter. De esdoorn heeft een grote familie van Acer met wel 125 verschillende bomen en heesters.  Ze ontstaan uit de gematigde en subtropische plekken die gelegen zijn in het Noordelijk halfrond. De Japanse esdoorn komt oorspronkelijk uit Japan en Korea, deze Acer is dan ook een plant die deel uit maakt van de zeepboomfamilie.

Verzorging

Het belangrijkste wat je moet weten over deze plant is natuurlijk de verzorging. De Japanse esdoorn heeft geen ingewikkelde handleiding op dit gebied, dus dat is vrij simpel. De plant heeft niet veel water nodig, in tegendeel zelfs, hij houdt helemaal niet van te veel water. Bij een goed doorlatende grond is het beter om hem 2 keer per week water te geven. Bij aanplant en zeer warme dagen kun je het boompje tot 3 keer per week water geven. Zorg bij dit proces wel ervoor dat de wortels niet onder water staan zodat er geen schimmel ontstaat. In de maanden juli en augustus kun je de boom snoeien. Het beste is om hem uit te dunnen, dus dikke takken kun je bij de snoei beter laten staan.

Is deze plant iets voor jou?

En, ben je overtuigd? Weet je het nog niet zeker? Het is ook maar de vraag of deze plant wel bij je past. De plant heeft niet heel veel verzorging nodig buiten 2 keer per week water, dus als je krap met de tijd zit is dit een prima boompje voor jou. Mocht je nou geen tuin hebben of genoeg plek, raden we de plant niet aan, aangezien het best een groot boompje kan worden. Houdt ook in gedachte dat de plant 1 keer per jaar gesnoeid moet worden. Buiten deze paar dingen is de plant prachtig voor in je tuin te hebben en het zeker waard. Denk er goed over na, en wie weet heb jij deze zomer wel een prachtige Japanse Esdoorn in je tuin staan!

Lees ook:  De Calathea – Hoe verzorg je deze plant?

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben dol op de natuur. Van dieren tot edelstenen, planten tot geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in mythologie en culturen van over de hele wereld. Ik schrijf graag over al mijn bevindingen en deel mijn kennis op deze prachtige website; Paradijsvogelsmagazine.nl. Ben jij net zo nieuwsgierig naar hoe magisch onze planeet is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Recente berichten

Verhuizen zonder stress: creatieve tips voor een soepele overgang

De relatie tussen voeding en gezondheid

Zo verbeter je de luchtkwaliteit in huis

Wat moet je niet doen in New York: 17x absolute dont’s

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down