De allerleukste manier om olijven te plukken

28 augustus 2016
203

We schreven het al eerder, van olijven plukken word je een gelukkig mens. Redenen te over om minstens één keer in je leven een olijvenboomgaard te lijf te gaan en mee te maken hoe deze jaarlijkse oogst in zijn werk gaat. Voor iedereen die dit najaar ook eens de handen uit de mouwen wil steken zetten we hier even ter inspiratie de ideale ingrediënten op een rij voor een olijvenpluk die je nog lang zal heugen:

1. Met je handen

5

Dit lijkt een no brainer maar er zijn talloze olijvenboomgaarden waar de oogst inmiddels machinaal gaat. In kleine boomgaarden kun je vaak nog lekker met je handen aan de slag. Gewoon, noeste arbeid in haar meest pure vorm vergezeld van alle geuren van de buitenlucht. Je zult merken dat je steeds sneller de rijpe olijven tussen de bladeren kunt lokaliseren, ondertussen vervaarlijk balancerend op een klein laddertje om ook de kruin van de boom te kunnen plukken. Niemand had gezegd dat het niet avontuurlijk zou zijn…

2. In een leuke, kleinschalige boomgaard

IMG_8986

Ok, voor degenen die echt puur en alleen voor de olijvenpluk komen is een grote groep waar mensen veel individueel aan het werk zijn wellicht heerlijk rustig. Maar wie het olijven plukken ook ziet als een kans om een land eens op een andere manier te leren kennen is een kleinschalige boomgaard waar je als individu echt het verschil maakt. Je kunt zo ook betrokken zijn bij alle onderdelen van het proces: na een tijdje plukken is het sorteren van de olijven en alles wat niet in de bakken thuishoort een fijne afwisseling. Bonuspunt: van dit laatste onderdeel worden je handen ook nog eens lekker zacht.

Lees ook:  Bezienswaardigheden Marseille

3. Niet té lang (en afgewisseld met leuke tripjes)
puur-kroatie-olijvenplukweekend (8)

olijven plukken

Het avontuurlijke beeld van weken lang olijven plukken in mediterrane boomgaarden, waar ’s avonds bij knisperende kampvuren de mooiste verhalen en vooral zeer nadere kennismakingen tot stand komen is iets wat we vroeger deden of tenminste (een beetje) romantiseerden. Nu is - en blijft - het juist leuk om het voor een weekend te doen. Lekker overzichtelijk, en - nu je er toch bent - af te wisselen met tripjes in de omgeving. In Kroatië kun je een weekend plukken bijvoorbeeld combineren met een verblijf in het oude stadje Trogir (zie foto hierboven) of een duik in een azuurblauwe zee. Zo voelt een weekend bijna als een week.

4. Ter vervanging van een ochtendje mediteren

15298784372_ed4dba1d15_k

De repetitieve handelingen van het plukken en sorteren zijn de perfecte basis om je gedachten tot rust te laten komen. Zie het als een moment om je hoofd tot rust te laten komen, in een omgeving waar ook lekker even geen ruimte is voor de waan van de dag van thuis. Hoewel olijven plukken ook best wat fysieke inspanning vraagt, keren de meesten lichter en energieker terug naar huis.

Ook zin gekregen om olijven te plukken? Puur Kroatië organiseert in het weekend van 14-17 en 22-25 oktober een kleinschalig olijvenplukweekend, eventueel te verlengen met extra dagen al naar gelang je reislust. Bekijk hier de aanbieding. Je logeert in authentieke Dalmatian Stonehouses in het oude Trogir. Op de familieboerderij van Boris en Radojka ga je met een kleine groep - gewapend met matten en kammetjes - aan de slag. Na het plukken staat er een gezellige boerenlunch klaar en kun je op pad. Je kunt ook de (kleine) fabriek bekijken waar de olijven voor je neus tot olijfolie worden geperst. Dompel je even helemaal onder in het mediterrane leven! Meer informatie vind je hier.
IMG_8960 IMG_8736 IMG_8755

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings