Allene Tew, de Amerikaanse prinses: geboren met niets, geleefd met alles, gestorven met niets

29 maart 2016
344
allene tew

Allene Tew: totdat Annejet van der Zijl een boek over haar schreef was zij voor velen een grote onbekende. In deze editie van het Biografie Panel neemt Jopje Franssen u mee naar deze zelfbenoemde 'tante in Amerika'. Verteld door de ongekroonde koningin van de literaire non-fictie is het levensverhaal van Allene Tew, De Amerikaanse Prinses, er eentje om van te smullen...

[hr]

Allene Tew: de rijkste vrouw van Amerika

Ik ben een echte fan van Annejet van der Zijl en heb nu al haar boeken gelezen. Terecht wordt zij de ‘ongekroonde koningin van de literaire non-fictie’ genoemd. Ze schrijft zo makkelijk en leesbaar, altijd met goede historische onderbouwing en in menselijke taal die je raakt. En het leuke is dat het (bijna) altijd gaat om verhalen die echt gebeurd zijn, levens die echt geleefd zijn.

[quote text_size="medium"]

Allene Tew (1872-1954): een eenvoudig meisje uit Jamestown dat na 5 huwelijken als de rijkste vrouw van Amerika zou sterven

[/quote]

Zo ook weer haar laatste boek: De Amerikaanse Prinses. Het beschrijft het levensverhaal van Allene Tew (1872-1954), een eenvoudig meisje uit Jamestown dat na 5 huwelijken als de rijkste vrouw van Amerika zou sterven. Haar vermogen verkreeg ze uit haar eerste 3 huwelijken met Tod Hostetter, Morton Colton Nichols en Anson Wood Burchard.

De laatste zou van de 5 echtgenoten overigens haar enige echte liefde zijn. Het waren mannen uit rijke families die veelal weinig om handen hadden en hun tijd doodden met gokken en sporten. Echt gelukkig is ze met hen niet geweest ondanks de rijkdom die het haar opleverde.

allene tew

Portret van Allene Tew

Prinses én gravin

Toen haar kinderen en haar derde man overleden, was het tijd voor haar om de bakens te verzetten. Zelf inmiddels in de vijftig , besloot ze haar geluk te zoeken op het ‘Oude continent’, in Europa. Daar bleek ze haar vermogen in te kunnen zetten om de levensstandaard van haar 2 laatste echtgenoten, oude verarmde adel, te redden.

Lees ook:  Hoe een oud stewardessenkoffertje de basis werd voor een meeslepende familiebiografie

Door haar huwelijk met Prins Henry Reuss werd ze zelf prinses en dankzij Paul Kotzebue ook nog gravin. Ook deze huwelijken waren niet uit liefde ontstaan en Paul Kotzebue zou zelfs meer van mannen blijken te houden.

[quote text_size="medium"]

Mogelijk heeft Allene zelfs een grote rol gespeeld in het gearrangeerde huwelijk tussen Bernhard en Juliana en in de metamorphose van Juliana naar een meer modieuze vrouw en echtgenote

[/quote]

Zowel door haar vermogen als door haar titels was Allene een graag geziene dame in de High Society en bevriend met de familie Von Lippe Biesterfeld en zo met (de latere prins) Bernhard. Mogelijk heeft Allene zelfs een grote rol gespeeld in het gearrangeerde huwelijk tussen Bernhard en Juliana en in de metamorphose van Juliana naar een meer modieuze vrouw en echtgenote.

[quote text_size="medium"]

Een intrigerend verhaal, door Annejet van der Zijl verteld op een manier die Allene zo dichtbij brengt dat ze bij wijze van spreken je tante kunnen zijn. Misschien niet een ideale, een gewenste tante maar wel eentje met een zeer bijzonder en nieuwsgierig makend leven.

[/quote]

allene tew

Doopfoto van Beatrix. Achter prinses Juliana en prinses Beatrix staan vlnr gravin Kotzebue, prinses Alice, koning Leopold III, prinses Armgard, prins Bernhard, koningin Wilihelmina, hertog Adolf Friedrich von Mecklenburg en prinses Elisabeth zu Erbach-Schönberg. Uit: Nationaal Archief

Een leven vol verlies

Het boek gaat dus over een eenvoudig meisje dat welbewust opklimt tot de hoogste regionen van de samenleving. Was zij een zogenaamde ‘golddigger’, een goudzoeker? Annejet schrijft haar verhaal liever in het licht van een geheel ander perspectief: het omgaan met verlies.

Lees ook:  De kunst van het lezen

Allene heeft ondanks haar rijkdom en haar positie zoveel verloren in haar leven (haar kinderen, haar enig geliefde man, haar schoonheid , haar gezin) maar steeds weet ze zich weer met haar haren omhoog te trekken. Is dat het juiste perspectief? Het is hoe dan ook een intrigerend verhaal, door Annejet van der Zijl verteld op een manier die Allene zo dichtbij brengt dat ze bij wijze van spreken je tante kunnen zijn. Misschien niet een ideale tante maar wel eentje met een zeer bijzonder en nieuwsgierig makend leven. Een boek om ademloos uit te lezen!

Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek hier.

[hr]

De Amerikaanse prinses; door Annejet van der Zijl, Uitgeverij Querido, 2015

[hr]

 

In het Biografie panel brengen lezende Paradijsvogels hun favoriete biografieën onder de aandacht. Ze lichten een tipje van de sluier op over de persoon achter de dichter, kunstenaar of filosoof, en vertellen u waarom u dit boek écht niet kunt laten liggen. De bijdrage van deze maand is geschreven door Jopje Franssen: kunsthistorica met een voorliefde voor Russische schoonheid en 19e eeuwse adel. Weggedoken in een boek (be)leeft ze mee met de levens van de ene na de andere bijzondere persoon.

[hr]

De Amerikaanse prinses | Paradijsvogels Magazine

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings