Allene Tew, de Amerikaanse prinses: geboren met niets, geleefd met alles, gestorven met niets

Allene Tew: totdat Annejet van der Zijl een boek over haar schreef was zij voor velen een grote onbekende. In deze editie van het Biografie Panel neemt Jopje Franssen u mee naar deze zelfbenoemde 'tante in Amerika'. Verteld door de ongekroonde koningin van de literaire non-fictie is het levensverhaal van Allene Tew, De Amerikaanse Prinses, er eentje om van te smullen...
[hr]
Allene Tew: de rijkste vrouw van Amerika
Ik ben een echte fan van Annejet van der Zijl en heb nu al haar boeken gelezen. Terecht wordt zij de ‘ongekroonde koningin van de literaire non-fictie’ genoemd. Ze schrijft zo makkelijk en leesbaar, altijd met goede historische onderbouwing en in menselijke taal die je raakt. En het leuke is dat het (bijna) altijd gaat om verhalen die echt gebeurd zijn, levens die echt geleefd zijn.
[quote text_size="medium"]
Allene Tew (1872-1954): een eenvoudig meisje uit Jamestown dat na 5 huwelijken als de rijkste vrouw van Amerika zou sterven
[/quote]
Zo ook weer haar laatste boek: De Amerikaanse Prinses. Het beschrijft het levensverhaal van Allene Tew (1872-1954), een eenvoudig meisje uit Jamestown dat na 5 huwelijken als de rijkste vrouw van Amerika zou sterven. Haar vermogen verkreeg ze uit haar eerste 3 huwelijken met Tod Hostetter, Morton Colton Nichols en Anson Wood Burchard.
De laatste zou van de 5 echtgenoten overigens haar enige echte liefde zijn. Het waren mannen uit rijke families die veelal weinig om handen hadden en hun tijd doodden met gokken en sporten. Echt gelukkig is ze met hen niet geweest ondanks de rijkdom die het haar opleverde.

Portret van Allene Tew
Prinses én gravin
Toen haar kinderen en haar derde man overleden, was het tijd voor haar om de bakens te verzetten. Zelf inmiddels in de vijftig , besloot ze haar geluk te zoeken op het ‘Oude continent’, in Europa. Daar bleek ze haar vermogen in te kunnen zetten om de levensstandaard van haar 2 laatste echtgenoten, oude verarmde adel, te redden.
Door haar huwelijk met Prins Henry Reuss werd ze zelf prinses en dankzij Paul Kotzebue ook nog gravin. Ook deze huwelijken waren niet uit liefde ontstaan en Paul Kotzebue zou zelfs meer van mannen blijken te houden.
[quote text_size="medium"]
Mogelijk heeft Allene zelfs een grote rol gespeeld in het gearrangeerde huwelijk tussen Bernhard en Juliana en in de metamorphose van Juliana naar een meer modieuze vrouw en echtgenote
[/quote]
Zowel door haar vermogen als door haar titels was Allene een graag geziene dame in de High Society en bevriend met de familie Von Lippe Biesterfeld en zo met (de latere prins) Bernhard. Mogelijk heeft Allene zelfs een grote rol gespeeld in het gearrangeerde huwelijk tussen Bernhard en Juliana en in de metamorphose van Juliana naar een meer modieuze vrouw en echtgenote.
[quote text_size="medium"]
Een intrigerend verhaal, door Annejet van der Zijl verteld op een manier die Allene zo dichtbij brengt dat ze bij wijze van spreken je tante kunnen zijn. Misschien niet een ideale, een gewenste tante maar wel eentje met een zeer bijzonder en nieuwsgierig makend leven.
[/quote]

Doopfoto van Beatrix. Achter prinses Juliana en prinses Beatrix staan vlnr gravin Kotzebue, prinses Alice, koning Leopold III, prinses Armgard, prins Bernhard, koningin Wilihelmina, hertog Adolf Friedrich von Mecklenburg en prinses Elisabeth zu Erbach-Schönberg. Uit: Nationaal Archief
Een leven vol verlies
Het boek gaat dus over een eenvoudig meisje dat welbewust opklimt tot de hoogste regionen van de samenleving. Was zij een zogenaamde ‘golddigger’, een goudzoeker? Annejet schrijft haar verhaal liever in het licht van een geheel ander perspectief: het omgaan met verlies.
Allene heeft ondanks haar rijkdom en haar positie zoveel verloren in haar leven (haar kinderen, haar enig geliefde man, haar schoonheid , haar gezin) maar steeds weet ze zich weer met haar haren omhoog te trekken. Is dat het juiste perspectief? Het is hoe dan ook een intrigerend verhaal, door Annejet van der Zijl verteld op een manier die Allene zo dichtbij brengt dat ze bij wijze van spreken je tante kunnen zijn. Misschien niet een ideale tante maar wel eentje met een zeer bijzonder en nieuwsgierig makend leven. Een boek om ademloos uit te lezen!
Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek hier.
[hr]
De Amerikaanse prinses; door Annejet van der Zijl, Uitgeverij Querido, 2015
[hr]
In het Biografie panel brengen lezende Paradijsvogels hun favoriete biografieën onder de aandacht. Ze lichten een tipje van de sluier op over de persoon achter de dichter, kunstenaar of filosoof, en vertellen u waarom u dit boek écht niet kunt laten liggen. De bijdrage van deze maand is geschreven door Jopje Franssen: kunsthistorica met een voorliefde voor Russische schoonheid en 19e eeuwse adel. Weggedoken in een boek (be)leeft ze mee met de levens van de ene na de andere bijzondere persoon.
[hr]