Wie slim is slaapt alleen

2190 VIEWS
Wie slim is slaapt alleen

Hoewel de meeste mensen denken dat ze beter slapen als ze naast hun partner liggen, blijkt uit onderzoek naar hersenactiviteit tijdens het slapen juist het tegenovergestelde. Bedpartners verstoren onbewust elkaars slaapcyclus, zonder dat ze er echt wakker van worden. Alhoewel maar 10% van de Nederlanders durft toe te geven dat ze alleen slapen, is dit dus helemaal zo gek nog niet!

Werken tijdens je slaap

Zoals de meesten van ons dacht David K. Randall nooit zo na over slapen. Totdat hij al slaapwandelend tegen een muur aanliep en in het ziekenhuis belandde. Hij besloot zo veel mogelijk over slaap te weten te komen. Het resultaat is Slaap lekker, een meeslepend en verrassend boek over het wetenschappelijke onderzoek naar de donkere uren die bijna een derde van onze levens uitmaken.

Dat we niet nog veel gekker zijn dan we zijn, is uitsluitend te danken aan die allergelukkigste en meest gelukkig makende zegening van de natuur die slaap heet – Aldous Huxley

Veel kunstenaars ‘werken’ tijdens hun slaap. Zoals Paul McCartney, die op een ochtend wakker werd met een melodie in zijn hoofd. Hij liep meteen naar de piano en begon de melodie van de hit-in-wording ‘Yesterday’ te spelen. ‘Het was er gewoon allemaal al,’ vertelde McCartney later aan een biograaf. ‘Helemaal af. Ik kon het niet geloven.’

Problemen oplossen

Anderen lossen in hun slaap interessante problemen op, zoals de golfer Jack Nicklaus die als favoriet van op de U.S. Open van 1964 zo’n erbarmelijke pot speelde, dat hij slechts 23e werd en 475 dollar in plaats van de begooide 100.000 dollar won. In de weken die volgenden analyseerde hij zijn swing keer op keer, maar niets bracht hem het verlossende antwoord. Totdat hij een nacht droomde dat hij op de fairway stond en weer speelde als vanouds. Toen hij wakker werd drong het tot hem door dat hij in zijn droom zijn club iets anders vasthield. Het was slechts een kleine correctie in zijn houding, maar het bracht hem zijn oude slag én prijzengeld terug. Al dromend kon hij iets bewerkstelligen dat hij in wakkere staat niet kon.

Lees ook:  Daten na je 65ste | Megan

Alleen slapen: op zoek naar de essentie van een goede nachtrust

Goed slapen is dus belangrijk, maar wat weten we er eigenlijk vanaf? Uw gezondheid, seksleven, relaties, creatieve vermogen en herinneringen: al deze dingen zijn afhankelijk van een goede nachtrust. In Slaap lekker gebruikt David Rendall het meest recente wetenschappelijk onderzoek en gaat in gesprek met droomonderzoekers, gokkers, relatiebemiddelaars, antropologen, rechtsgeleerden en zelfs een hoogleraar gespecialiseerd in misdaden tijdens het slaapwandelen om erachter te komen wat een goede nachtrust definieert en welk effect dit heeft op ons dagelijkse welbevinden. Met de voorbeelden hierboven wordt duidelijk hoe belangrijk goed slapen is. Mensen die alleen slapen hebben veel meer kans op een goede nacht, ook al beweren velen het tegenovergestelde. Voor wie van plan is om ‘s nachts grootse wereldproblemen op te lossen of de oplossing voor een lastig probleem te vinden is het aan te raden een eigen bed op te zoeken. Alleen slapen is helemaal niet saai, u heeft het druk genoeg ‘s nachts!

Slaap is geen pauzemoment in ons leven. Het is het ontbrekende derde deel van de puzzel van wat het betekent om te leven

Het resultaat van het onderzoek van Rendall is een allerminst slaapverwekkend boek met antwoorden op vragen als:

Lees ook:  Inspiratie van een 98-jarige yogi

Slapen mannen anders dan vrouwen?

Waarom dromen we en betekenen ze iets?

Waarom voelen baby’s geen verschil tussen dag en nacht?

Waarom is het aantal uur dat u slaapt niet bepalend voor hoe uitgerust u wakker wordt?

Hoe werkt een slaappil precies?

Ook toe aan wat goede nachtrust? Bestel het boek hier.

 

alleen slapen


Anderen lazen ook: Slaapyoga | Relaxen is een mensenrecht

Slaapyoga


Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen:


Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Uit onderzoek blijkt: poëzie brengt rust en prikkelt onze zelfreflectie
In deze biologische supermarkt shop je volledig plasticvrij
Bijen spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van het internet
Doris Jones (91) helpt samen met haar 2 katten bij het ontdekken van archeologische sites