Alle geluiden van de natuur

14 januari 2015
229

Jarenlang reisde Bryan Pijanowski de wereld rond om de natuur te voorzien van piepkleine microfoontjes: van de oudste regenwouden op Borneo tot de Sonoranwoestijn in Arizona. Pijanowski is een 'geluidsecoloog'. Zijn doel: in één jaar tijd alle geluiden opnemen die onze aarde produceert.
In plaats van het luisteren naar één geluid van bijvoorbeeld een kikker in paringstijd, gelooft Pijanowski dat je moet luisteren naar het dynamiek tussen alle geluiden op dat moment om echt te begrijpen wat er gebeurt. Hij noemt dit 'de ritmes van de natuur'.
[quote text_size="medium"]
Met een stethoscoop komt een arts verschillende dingen over je hart te weten. Wij houden een stethoscoop tegen de natuur en luisteren naar de hartslag van het milieu.
[/quote]
Het idee dat dieren een complex systeem volgen in het produceren van geluid gaat terug naar Bernie Krause, een musicus die in de jaren '60 en '70 veel geluiden maakte voor de filmindustrie. Hoe langer hij in de jungle zet met een microfoon, of op een boot om walvisgeluiden op te nemen, hoe meer hij gecharmeerd raakte van de geluiden van de natuur. Het viel hem ook op dat de geluiden vaak verbazingwekkend geordend zijn.
Verschillende diersoorten leken een specifieke plek in het sonische spectrum te hebben. Insecten in de jungle van Borneo tjirpen luid op een gemiddelde frequentie, vogels komen er bovenuit met een hoog geluid. Vogels met korte roepen vallen precies in de stiltes die de vogels met een lange roep laten vallen. De zoogdieren nemen de lage frequenties voor hun rekening.
Deze ritmes, en ook de verandering hierin over de jaren, geven ons volgens Pijanowski een nieuwe dimensie aan informatie over de staat van de natuur en welke impact zaken zoals klimaatverandering heeft. "Met een stethoscoop komt een arts verschillende dingen over je hart te weten. Wij houden een stethoscoop tegen de natuur en luisteren naar de hartslag van het milieu".
Het is prachtig om de geluiden te horen, ook omdat het je even heel dicht bij de natuur brengt.
Hieronder zetten wij alvast enkele geluidsopnames op een rij. Op de website www.globalsoundscapes.org kun je nog meer horen, en met een klik zelfs de dieren afzonderlijk beluisteren.

Lees ook:  Waarom bekende schrijvers een dagboek bijhouden


.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings