Alle geluiden van de natuur

1673 VIEWS
Alle geluiden van de natuur

Jarenlang reisde Bryan Pijanowski de wereld rond om de natuur te voorzien van piepkleine microfoontjes: van de oudste regenwouden op Borneo tot de Sonoranwoestijn in Arizona. Pijanowski is een ‘geluidsecoloog’. Zijn doel: in één jaar tijd alle geluiden opnemen die onze aarde produceert.

In plaats van het luisteren naar één geluid van bijvoorbeeld een kikker in paringstijd, gelooft Pijanowski dat je moet luisteren naar het dynamiek tussen alle geluiden op dat moment om echt te begrijpen wat er gebeurt. Hij noemt dit ‘de ritmes van de natuur’.

Met een stethoscoop komt een arts verschillende dingen over je hart te weten. Wij houden een stethoscoop tegen de natuur en luisteren naar de hartslag van het milieu.

Het idee dat dieren een complex systeem volgen in het produceren van geluid gaat terug naar Bernie Krause, een musicus die in de jaren ’60 en ’70 veel geluiden maakte voor de filmindustrie. Hoe langer hij in de jungle zet met een microfoon, of op een boot om walvisgeluiden op te nemen, hoe meer hij gecharmeerd raakte van de geluiden van de natuur. Het viel hem ook op dat de geluiden vaak verbazingwekkend geordend zijn.

Verschillende diersoorten leken een specifieke plek in het sonische spectrum te hebben. Insecten in de jungle van Borneo tjirpen luid op een gemiddelde frequentie, vogels komen er bovenuit met een hoog geluid. Vogels met korte roepen vallen precies in de stiltes die de vogels met een lange roep laten vallen. De zoogdieren nemen de lage frequenties voor hun rekening.

Lees ook:  Boswachter Frans Kapteijns: ‘Ik val nog steeds van het ene 'wauw'-moment in het andere'

Deze ritmes, en ook de verandering hierin over de jaren, geven ons volgens Pijanowski een nieuwe dimensie aan informatie over de staat van de natuur en welke impact zaken zoals klimaatverandering heeft. “Met een stethoscoop komt een arts verschillende dingen over je hart te weten. Wij houden een stethoscoop tegen de natuur en luisteren naar de hartslag van het milieu”.

Het is prachtig om de geluiden te horen, ook omdat het je even heel dicht bij de natuur brengt.

Hieronder zetten wij alvast enkele geluidsopnames op een rij. Op de website www.globalsoundscapes.org kun je nog meer horen, en met een klik zelfs de dieren afzonderlijk beluisteren.

.

MEER INSPIRATIE

Dit is geen bowlingbal
12 mooiste watervallen ter wereld
Levende bruggen: een unieke samenwerking tussen mens en natuur
Een buitenaards universum in edelstenen