Wat je nog niet wist over Alexandra Radius

28 juni 2016
634
alexandra radius

Eén van Nederlands bekenste ballerina's is Alexandra Radius. Ze danste bij het Nederlands ballet, het Nederlands Dans Theater, het American Ballet Theatre in New York en uiteindelijk van 1970 tot 1990 bij het Nationaal Ballet in Amsterdam. Na 33 jaar stopte Alexandra Radius met dansen op hoog niveau. Een bijzondere vrouw en levenskunstenares die kan inspireren en tegelijkertijd met beide benen op de grond blijft. Voor iedereen die ook gefascineerd is door dit mooie mens zetten wij wat interessante weetjes op een rij:

1. Oorspronkelijk deed Alexandra Radius aan tapdansen

Op de Montessorischool was ze een - niet onaardige - tapdanseres. Tot ze plaatjes van balletdanseressen zag en zich realiseerde dat dat het was wat ze wilde worden. Ze ging al jong op balletles, maar dat was aanvankelijk geen succes. "Ik vond het niet leuk, maar mijn moeder moedigde mij aan om opnieuw te beginnen. Op mijn tiende jaar wist ik zeker dat ik dansers wilde worden."

2. Haar man - danser Han Ebelaar - vond haar in eerste instantie 'te klassiek' voor zijn smaak

Zelf was ze ook niet meteen weg van deze man: "Ik vond hem een boerenkinkel met flaporen en grote voeten." Op zijn beurt vond Han haar te klassiek en lag zijn interesse meer bij de moderne meisjes in de groep. Alexandra Radius was in die tijd verzot op chocolade en kon naar eigen zeggen zonder reep niet aan de ochtendles beginnen. Toen ze ondanks haar bedenkingen aan Han een stuk chocolade vroeg was dat het begin van een mooie vriendschap, die later uitmondde in een hechte relatie.

Lees ook:  Over spechten die duizenden eikels in één boom weten te verzamelen

3. Ze danste in meer dan 120 balletten

Na zo'n lange carrière - 33 jaar op topniveau waarvan 28 als soliste - kan het ook niet anders dan dat ze zoveel balletten op haar naam heeft geschreven. Naast de klassiekers zoals het Zwanenmeer en Romeo en Juliet, kreeg ze van 15 choreografen een special voor haar gecreëerde rol in zo'n 50 balletten. Geweldig als je zo'n muze bent voor creatieven grootheden.

4. Ze sloeg haar man Han Ebelaar een keer een blauw oog tijdens een pas de deux

In het tijdschrift VOGUE van februari 2016 vertelt Alexandra hoe het was om met haar man samen te werken. Het was voor hen beiden een levenswijze, ook al probeerden ze het thuis er niet te veel over te hebben. "We hadden de afspraak dat we thuis niet zouden doorkibbelen. Bijvoorbeeld die keer dat ik hem een blauw oog sloeg tijdens een repetitie. Ik wilde nog even een pas de deux oefenen. Hij zei nog 'Lex, dat kan niet,' maar ik riep 'Ach, natuurlijk wel,' rende op hem af en tjak, sloeg hem zo een enorm blauw oog. Daarna stap je weer samen in de auto naar huis, en heb je het er niet meer over."

5. Ze houdt erg van koken en eten

Ballerina's staan doorgaans niet bekend om hun enorme eetlust, maar Alexandra Radius is een uitzondering: "Denk niet bij elke hap - zoals dansers vaak doen - dat je dik aan het worden bent. Gelukkig heb ik daar van nature geen aanleg voor, want ik houd erg van koken en eten." Zo gingen Alexandra en haar man na premières vaak gewoon naar huis en namen ze een stel vrienden mee. Terwijl zij de bloemen in de badkuip zetten, sloeg Alexandra aan het koken.

Lees ook:  De geheimen van koffie

Meer zien van Alexandra Radius? In dit prachtige filmpje danst zij samen met Han Ebelaar het Zwanenmeer:

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down