Wat je nog niet wist over Alexandra Radius

3822 VIEWS
Wat je nog niet wist over Alexandra Radius

Eén van Nederlands bekenste ballerina’s is Alexandra Radius. Ze danste bij het Nederlands ballet, het Nederlands Dans Theater, het American Ballet Theatre in New York en uiteindelijk van 1970 tot 1990 bij het Nationaal Ballet in Amsterdam. Na 33 jaar stopte Alexandra Radius met dansen op hoog niveau. Een bijzondere vrouw en levenskunstenares die kan inspireren en tegelijkertijd met beide benen op de grond blijft. Voor iedereen die ook gefascineerd is door dit mooie mens zetten wij wat interessante weetjes op een rij:

1. Oorspronkelijk deed Alexandra Radius aan tapdansen

Op de Montessorischool was ze een – niet onaardige – tapdanseres. Tot ze plaatjes van balletdanseressen zag en zich realiseerde dat dat het was wat ze wilde worden. Ze ging al jong op balletles, maar dat was aanvankelijk geen succes. “Ik vond het niet leuk, maar mijn moeder moedigde mij aan om opnieuw te beginnen. Op mijn tiende jaar wist ik zeker dat ik dansers wilde worden.”

2. Haar man – danser Han Ebelaar – vond haar in eerste instantie ‘te klassiek’ voor zijn smaak

Zelf was ze ook niet meteen weg van deze man: “Ik vond hem een boerenkinkel met flaporen en grote voeten.” Op zijn beurt vond Han haar te klassiek en lag zijn interesse meer bij de moderne meisjes in de groep. Alexandra Radius was in die tijd verzot op chocolade en kon naar eigen zeggen zonder reep niet aan de ochtendles beginnen. Toen ze ondanks haar bedenkingen aan Han een stuk chocolade vroeg was dat het begin van een mooie vriendschap, die later uitmondde in een hechte relatie.

Lees ook:  Ontwapenend: het persoonlijke leven van beroemde kunstenaars

3. Ze danste in meer dan 120 balletten

Na zo’n lange carrière – 33 jaar op topniveau waarvan 28 als soliste – kan het ook niet anders dan dat ze zoveel balletten op haar naam heeft geschreven. Naast de klassiekers zoals het Zwanenmeer en Romeo en Juliet, kreeg ze van 15 choreografen een special voor haar gecreëerde rol in zo’n 50 balletten. Geweldig als je zo’n muze bent voor creatieven grootheden.

4. Ze sloeg haar man Han Ebelaar een keer een blauw oog tijdens een pas de deux

In het tijdschrift VOGUE van februari 2016 vertelt Alexandra hoe het was om met haar man samen te werken. Het was voor hen beiden een levenswijze, ook al probeerden ze het thuis er niet te veel over te hebben. “We hadden de afspraak dat we thuis niet zouden doorkibbelen. Bijvoorbeeld die keer dat ik hem een blauw oog sloeg tijdens een repetitie. Ik wilde nog even een pas de deux oefenen. Hij zei nog ‘Lex, dat kan niet,’ maar ik riep ‘Ach, natuurlijk wel,’ rende op hem af en tjak, sloeg hem zo een enorm blauw oog. Daarna stap je weer samen in de auto naar huis, en heb je het er niet meer over.”

Lees ook:  Pirouettes op het asfalt

5. Ze houdt erg van koken en eten

Ballerina’s staan doorgaans niet bekend om hun enorme eetlust, maar Alexandra Radius is een uitzondering: “Denk niet bij elke hap – zoals dansers vaak doen – dat je dik aan het worden bent. Gelukkig heb ik daar van nature geen aanleg voor, want ik houd erg van koken en eten.” Zo gingen Alexandra en haar man na premières vaak gewoon naar huis en namen ze een stel vrienden mee. Terwijl zij de bloemen in de badkuip zetten, sloeg Alexandra aan het koken.

Meer zien van Alexandra Radius? In dit prachtige filmpje danst zij samen met Han Ebelaar het Zwanenmeer:

 

MEER INSPIRATIE

Deze sterke vrouw (76) houdt haar vee in de gaten op de schaats
Inspiratie van een 98-jarige yogi
6 inspirerende levenslessen van Frida Kahlo
Biografie panel | Cecile en Elsa: het leven van twee zussen aan het einde van de negentiende eeuw