Het AIP-dieet: een ijzersterke hulp bij auto-immuunziekten

21 augustus 2023
514
Het AIP-dieet brengt vitaliteit

Auto-immuunziekten zijn complexe aandoeningen, waarbij het immuunsysteem per ongeluk gezonde cellen en weefsels aanvalt. Deze aandoeningen kunnen leiden tot diverse gezondheidsproblemen en hebben vaak een grote impact op het dagelijks leven van degenen die eraan lijden. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsmethoden beschikbaar, en een die de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen, is het AIP-dieet. Deze blog zal daarom dieper ingaan op wat het AIP dieet is en hoe dit eliminatiedieet kan helpen om de klachten van een auto-immuunziekte te verminderen.

Wat houdt het AIP dieet in?

De afkorting AIP staat voor Auto Immuun Paleo. Het Paleo dieet richt zich voornamelijk op het oorspronkelijke voedingspatroon van de mens, zoals die bekend is van de jagers en verzamelaars. Het AIP dieet onderscheidt zich van het oorspronkelijk Paleo dieet in het feit dat het AIP-dieet nog strenger is en nog meer voedingswaren uitsluit, wanneer deze de klachten van auto-immuunziektes kunnen bevorderen.

Dit houdt echter niet in dat je niks meer mag eten bij dit dieet. Er zijn speciale maaltijdboeken op de markt met heerlijk gevarieerde recepten, die prima passen binnen het eliminatiedieet. Schaf bijvoorbeeld dit maaltijdplan aan, zodat je altijd inspiratie hebt voor lekkere ontbijt, lunch of avondeten recepten.

Kip bij het AIP-dieet

De AIP cirkel

Voeding is echter slechts een onderdeel van de factoren, die de klachten van auto-immuunziekten kunnen veroorzaken. Naast voeding spelen ook factoren als weinig rust, stress en genen een belangrijke rol bij het ontstaan van auto-immuunziektes. De cirkel van AIP gaat op deze factoren dieper in. Duik hier in de wereld van de AIP cirkel. De AIP cirkel is een holistische manier van leven, waarbij het optimaliseren van de gezondheid en het welzijn van mensen belangrijk is.

Lees ook:  Wandelen door het prachtige Zuid-Limburg

Bij deze levenswijze wordt nadruk gelegd op voeding, levensstijl, slaap en het onder controle houden van stress. Door deze factoren te harmoniseren, kan de AIP cirkel de algemene gezondheid en het welzijn van individuen verbeteren. Lees in dit artikel wat je nog meer kunt doen om jouw gezondheid en die van de natuur te verbeteren.

Voordelen van AIP

Het AIP-dieet wordt vaak aanbevolen voor mensen met auto-immuunziekten vanwege de volgende voordelen:

 • Het elimineren van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat een sleutelfactor is bij auto-immuunziekten.
 • Het AIP-dieet legt een sterke nadruk op voedingsmiddelen die de darmgezondheid bevorderen. Een gezonde darmflora is essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem.
 • Door herintroductie en aanpassing kunnen mensen met auto-immuunziekten identificeren welke voedingsmiddelen hun symptomen verergeren en deze vermijden.

Hoe werkt het AIP?

Het AIP-dieet richt zich op vier factoren: voedingswaarde, darmgezondheid, hormonen en regulatie van immuunsysteem. Het AIP-dieet richt zich op de micronutriënten, zoals mineralen en vitamines, die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Bovendien bevat het dieet alleen die voedingsmiddelen, die de darmen ondersteunen en die de darmwand niet aantasten.

Daarnaast focust het AIP zich op het herstellen van de hormoonbalans. Een bepaald, ongezond eetpatroon kan namelijk de hormonen uit balans brengen. De hormonen hebben juist weer een belangrijke invloed op onze gezondheid. Als laatste richt het AIP zich op het tot rust brengen van het immuunsysteem, zodat ontstekingen voorkomen worden.

vis bij het AIP-dieet

De verschillende fasen

Het AIP dieet kent vijf verschillende fasen. De eerste fase van het AIP-dieet is gericht op eliminatie. Tijdens deze fase worden voedingsmiddelen die vaak problemen veroorzaken, zoals gluten, zuivel, granen, peulvruchten, noten en geraffineerde suikers, volledig uit het dieet verwijderd. Dit is bedoeld om het immuunsysteem te kalmeren en ontstekingen te verminderen.

Lees ook:  De kracht van mindful douchen

Deze fase duurt dertig à negentig dagen. Na een periode van eliminatie kunnen in de volgende vier fasen bepaalde voedingsmiddelen geleidelijk aan opnieuw worden geïntroduceerd om te bepalen welke specifieke voedingsmiddelen mogelijk problemen veroorzaken.

Wat mag je eten?

Bij het Auto Immuun Paleo dieet mag je onder andere deze voedingsmiddelen wel nuttigen:

 • Fruit
 • Vis
 • Vlees
 • Zeevruchten
 • Groentes
 • Kruiden
 • Gezonde vetten
 • Probiotische voedingsmiddelen
 • Gefermenteerde voedingsmiddelen
vitaliteit door AIP

Wat mag je niet eten?

In de eliminatiefase vind je geen recepten die de volgende voedingsmiddelen bevatten:

 • Additieven
 • Zoetstoffen zonder voedingswaarde
 • Zuivel
 • Noten
 • Peulvruchten
 • Granen en pseudogranen
 • Geraffineerde suikers
 • Eieren
 • Geraffineerde oliën
 • Zaden
 • Alcohol
 • Nachtschades
 • Medicijnen als ibuprofen en aspirine

Alleen voor mensen met auto-immuunziekten?

Ofschoon het AIP-dieet primair gericht is op mensen met auto-immuunziekten, kunnen mensen met klachten die passen binnen een auto-immuunziekte ook baat hebben bij dit eliminatiedieet. Er is een zelftest die je online kunt doen, waarmee je kunt achterhalen of de klachten die jij ervaart behandeld kunnen worden met het AIP dieet. Denk hierbij aan klachten, zoals:

AIP vermindert klachten

Het AIP-dieet is een vrij nieuw dieet, waar nog niet veel onderzoek naar gedaan is. Wereldwijd hebben echter al veel mensen het AIP-dieet geïmplementeerd en de ervaringen zijn vrij positief. Ook een aantal wetenschappelijke studies wijzen de positieve effecten van het dieet op de vermindering van klachten bij auto-immuunziekten uit. Houd er rekening mee dat naast het aanpassen van je voeding en levensstijl, het ten zeerste wordt aanbevolen door de experts van AIP om met een arts samen te werken om de oorzaken van je ziekte te identificeren en te behandelen.

Lees ook:  Wat is chakra precies?

Lees ook Inemuri, slapen terwijl je aanwezig bent

Over de auteur

Natasja Bartholomé
Hallo allemaal, mijn naam is Natasja Bartholomé en ik ben content marketeer bij marketingbureau Web Wings. Het is hier dat ik mijn passie voor schrijven mocht gaan inzetten voor Paradijsvogels Magazine, aangezien ik graag mijn ervaringen van mijn vakanties deel in stimulerende reisblogs. Naast schrijven en reizen, ben ik ook groot fan van dansen, boeken en films/series. Paradijsvogels biedt me de mogelijkheid creatief om te gaan met taal en me te verdiepen in deze prachtige onderwerpen en meer. En dat blijf ik heel graag doen.

Recente berichten

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

Zó moet het: het plannen van je volgende zomervakantie

De mooiste scooterroutes van Nederland

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down